Radyo & Telefon Otomasyonu

kayab

Üye
Katılım
23 Kas 2013
Mesajlar
13
Puanları
1
Arkadaşlar hepinize merhaba,

Başlık otomasyon yalnız amacım ufak ve basit.
Hobi amaçlı kullandığım profesyonel bir internet radyosu stüdyom var. Yayın esnasında telefon hibrid cihazı ile telefon bağlantısı alıyoruz.

Lakin; yayına bağlamak istemediklerimiz ve bir çok telefon sapığımız var.

Bunun önüne geçebilmek amacıyla, yazılım projelerinde kullandığım bir usb-caller id cihazı kullanıyorum ve yazılım geliştirdim. Yazılım numara üzerinden karalisteye aldığımız kişiler olup olmadığını kontrol ediyor.
Buraya kadar her şey doğru. Fakat; aynı sapık üstüste yaklaşık 15-20 kere arayabiliyor. Bizde telefonu el ile açıp kapatmak yerine bilgisayar ile otomatiğe bağlamak istiyoruz.

Amacım; numarayı tespit edene kadar stüdyoda ki telefon hiç çalmasın. Eğer; numara karalistede ise telefonu açıp 1 saniye sonra kapatsın. (Yazılım kısmını kolay halledebiliyorum)

Havya kullanabiliyorum, az çok bilgi sahibiyim. Yalnız bazı konularda yardıma ihtiyacım olacak sanırım.

UYGULAMA : Paralel port ile Röle Kontrolü adresinde gördüğüm, paralel port üzerinden röle kontrolüne girdim. Yalnız direkt 5v çıkış ile 5v röle kullandım.

Telefonu arayanın suratına kapatmak amacıyla bir adet siemens sabit telefon hibe ettim :D ahizeyi kaldırdığımızda oynayan switch i söküp, yerine çift kontak 5v bir röle yerleştirdim. 5v ile açıp kapatabiliyorum hattı, hiç sıkıntım yok.

2. aşamaya gelirsem; Hibrid cihazımın remote çıkışı mevcut. 3,5mm stereo jack. 1.uç 12v ışık yakıyor, ikinci uç tetik, üçüncü uç toprak.
Tetik kısmına röleyi bağladım fakat, ışık yandığı zaman bilgisayarımın paralel portunda ki 12 nolu status pinini şase yaptırmam lazım. Bu işi bir röle ile deniyeyim dedim,
Röleyi bağlayınca hibrid cihazı hata verdi. Multimetremi aldım, voltaj ölçtüm. hat aktifken +12v yalnız; hat aktif değilken -12v. (Burada kullandığım röle 12v)

1n4007 diyotu rölenin toprağa bağladığım uca koyduğumda hat aktif değilken 0v alıyorum(istediğim bu), hat aktif olduğunda ise istediğim 12v'u alıyorum.

Yalnız; tek sorun şu. Röle çalışmıyor :)

Nasıl bir yol izlemeliyim, tavsiyeleriniz ne olur?

Bu arada; önümüzdeki günlerde telefon hattının meşgul olup olmadığını algılamak konusunda da başınızı ağrıtacağım müsaadenizle :)

Elektronik konusunda çok fazla bilgim yok, fakat bu işi başarabileceğime inanıyorum. Şimdiden hepinize teşekkür ederim.
 
Büyük ihtimal röle bağlantılarını doğru bağlamamış olabilirsin. Her şeyden önce rölenin doğru çalışıp çalışmadığını basit bir devre kurarak test etmeni tavsiye ederim
 
Teşekkürler Erdem bey,

Multimetre ile 12v olcuyorum, röleyi de 12v adaptör ile test ettiğimde çalışıyor.

Yalnız devreye bağladığımda çalışmıyor.


KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.
 
Şimdi tekrar kontrol ettim. Röleyi söktüm ve denedim çalışıyor.

+12v => 1n4007 => rölenin tetik ucu şeklinde bağlantımı tekrar teyid ettim.
Röle tam tetiklenmiyor yalnız minik bir tıkırtı geliyor.

Hat aktifken ve röleyi tetiklemesi gerekirken, röleye bağlı durumdayken voltajı ölçtüğümde 5v a kadar düşüyor voltaj.

Voltajı düşük ölçmem normal değil sanırım. Voltaj mı yetmiyor?
5v'luk röle ile ölçtüğümde ise 1,5v a kadar iniyor voltaj.

Hibrid'in tetik çıkışı mı yeterli değil acaba?

Röle kullanmamdaki sebebi tekrar bahsedeyim, paralel porttaki pin ile şase yi kısadevre yaptırıp bilgisayara sadece durum bildireceğim. Röle yerine tavsiye edebileceğiniz bir entegre vs. var mıdır acaba? Maalesef o kadar anlamıyorum bu işten :(
 
Sanırım hibrit cihazımın çıkışı yetmiyor.
Bugün; ULN2083 entegresi ile röleyi tetikledim, gayet başarılı çalışıyor.Hem; ULN2083'ün diyot korumalı olması ekstradan diyotla uğraşmaktan kurtarıyor beni.

Sıradaki görevim, telefon hattının müsait olup olmadığını paralel porta bildirmek.
 
İlginize teşekkür ederim.

İlk prototipim elimde.

kibrit.jpg
 
Tebrikler! Çalıştığına sevindim.

Sanırım ilk okuduğumda Elektronik Hobi kitabındaki o örneği ben de çalıştıramamıştım. Rölenin bağlantılarını yanlış yapmışım. Daha sonra Make Electronics kitabını alıp okuduğumda rölenin bağlantılarını nasıl yapmam gerektiğini anladım ve çalıştı.

Eğer röle sürekli olarak çat çat diye kendini açıp kapatıyorsa bir sığaç takıp daha yavaş açıp kapanmasını sağlamak gerekiyor.
 
Sağolun Erdem bey,

Röleyi doğru bağlamışım, yalnız hibrid cihazımızın tetik ucunda 12v var yalnız yeterli güç yokmuş. Cihazı üreten firma ile de görüştüm, anca ufak lamba yakabilirsin onunla dedi.

ULN2083 takviye ettim bende. Hem, paralel portu şaseye kontak ettirmekte işime yaradı, hemde röleyi tetiklememe yardımcı oldu.
Araştırırken de öğrendim ki; ULN2083 de diyot koruması da varmış. Meğer bu röleler çok hızlı çalıştığında ters akım da oluşturuyormuş. Bunu diyot ile engellemek gerekmiş normalde. ULN2083 bunu benim için yapıyor.

Biraz daha kurcalayayım bakayım, ne çıkarabileceğim daha :)
 
Telefon hattının meşgul olup olmadığını yazılıma bildirmem gerekiyor.

Telefon hattı boş iken 48v civarı bir voltaj oluyor, açık iken 6v civarına düşüyor.
Bunu bir şekilde, 48v iken 5v almam lazım, 20v un altına düşünce 0v almam lazım.
Sanırım bunu transistörler ile yapabilirim ama, nereden başlayacağımı bulamıyorum.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,098
Mesajlar
914,956
Kullanıcılar
449,798
Son üye
jsons

Yeni konular

Geri
Üst