Radyo Frekansı ile Cihaz çalıştırma

Katılım
28 Ocak 2018
Mesajlar
40
Puanları
1
Yaş
24
Merhaba Arkadaşlar yapmak istediğim bir proje var 10 ila 15 km arasında uzaktan radyo frekansı ile cihaz kontrol etmek istiyorum yani şöyle uzakta olan cihaz da ses çıkaracak yani kumandaya bastım mı ses çıkarmasını istiyorum bunun ile ilgili acaba yardımcı olur musunuz şöyle arabaların anahtarlığına bastın mı uzaktan oto parkta nerede olduğunu anlarsın ya bunun gibi olacak ama ona benzer aradığım bir şey bulamadım birde bir kumandaya bastım mı bir bir den çok cihazın ses çıkarmasını istiyorum satın alabileceğim bir yer varsa yada bir devresi kaynağı her şey olur acilen yardım ederseniz sevinirim.
 
gsm ile düşündüm ama dağın başında olduğu için çekmiyor gsm bu yüzden radyo frekansı dedim
Amatör telsizcilik belgesi alıp ilgilenirseniz tabi bu hobiyle, bir alıcı verici yapabilirsiniz ses iletimi anlamında işinize yarar. Telsiz yapmış olursunuz kısaca ama ses gönderiyim açılsın kapansın derseniz o kısım da muhtemelen yapılabilir ama beni aşar o kısım.
 
ses çıkaracak derken aslında ben elimdeki kumanda ile ses göndermeyeceğim ben yapmak istediğim şey bir tane röleyi aç kapa yapmak olacak ben bastığım zaman bir kere oradaki röle çekecek sonra bırakacak böylelikle anahtar kontrol etmiş olacağım bu yani aklıma arabaların anahtar sistemi geldi ama onlarda kısa mesafe anahtara bastın mı arabadan ses çıkar arabayı açar kapatır böylelikle anahtar kontrol etmiş olur anlatmak istediğim bir türlü kısa bir şekilde anlatamadım kusura bakmayın
 
15 km mesafe radyo frekansı için biraz fazla sanırım.
Gsm modülü yada 15 km ilerde internet erişimi imkanı varsa wifi röle kartları ile işiniz çok kolay hallolur.
 
15 km mesafe radyo frekansı için biraz fazla sanırım.
Gsm modülü yada 15 km ilerde internet erişimi imkanı varsa wifi röle kartları ile işiniz çok kolay hallolur.
ya keşke gsm ile yapabilsem ama gsm dağda olduğu için çekmiyor internet ama 10 ile 15 km olmasına gerek yok arası 5 km de olabilir aslında arası artık 5 km gider öyle basarım anahtara sesi öyle kontrol ederim
 
Radyo frekansta uzak iletişim kuralları.
1) Verici gücü.
2) Alıcı hassasiyeti.
3) Coğrafik koşullar.
4) Teknik üstünlüğü olan ekipman kullanımı.

1) Verici gücü genel olarak frekansa bağlı olarak yayın gücünün belli mesafede belli şiddette olmasını sağlar.
Örneğin 1W lık bir verici gücü ile 1km mesafeye 10db/uV sinyal seviyesi gönderebiliyorsak, 100mili wattlık bir bir verici ile aynı koşullarda birkaç db/mikrovoltluk bir alan şiddeti elde edebiliriz.
2) Vericinin gücü doğrultusunda belli mesafedeki yayınların alınarak işlenebilmesi için alıcının daha düşük sinyalleri yükseltebilme özelliğidir.
3) Arazinin düz ya da engebeli olması frekansa bağlı olarak oldukça fazla etkendir. Yüksek frekanslarda en küçük bir engel büyük alan şiddeti kaybı demektir.
4) Bazı özel ekipmanlar en önemlisi antenler tiplerine göre ciddi kazançlar sağlayabilmektedirler.
Yönlendirilmiş antenler iyi tevcih edildiklerinde çok ciddi kazanç elde edebilirler. Örneğin uydu sistemlerinde kullanılan çanak antenlerin kazancı en az 30dbi olup, daha profesyonel antenlerde bu kazanç çok ciddi seviyelere ulaşabilmektedir.
BU VERİLER IŞIĞINDA:
10km mesafe için...
Verici gücü yasal olarak 100mW ı aşamaz. Daha yüksek güçlü verici kullanılmak istenirse ruhsat ve izin alınması gerekmektedir. Üstelik kullanılacak frekansın da tahsisi şarttır.
Bu projedeki en önemli unsur iyi kalite bir radyo alıcısıdır. 1uV alış hassasiyetine sahip bir alıcı yapabilmek sorunu halledecektir.
Arazi koşullarına karşı herhangi birşey yapılamasa da gerek frekansın düşürülebilmesi, gerekse tepe noktaya bir repeater konulması alışılmış uygulamadır.
İyi kalite ve uygun tasarlanmış yönlendirilmiş anten kullanımı mutlaka şarttır.
 
Son düzenleme:
FM frekansı kullanılarak bir sistem oluşturabilir mi acaba? bildiğiniz üzere ben bu konularda çok bilgisizim. sadece sesli düşünürüyorum.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,308
Kullanıcılar
449,850
Son üye
umutbaysal9

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst