radyo anteniyle clock pulse iletimi

kimyon013

Üye
Katılım
8 Tem 2012
Mesajlar
11
Puanları
1
Yaş
32
Arkadaşlar bu konuda gerçekten çok bilgisizim komik bir soru olucak. radyolarda olan iç içe geçen antenlerden var elimde. pic ile herhangi bir pinden clock pulse elde ettim. bunu direk kabloyla veya gerekirse gerilimi arttırarak antene bağlarsam antenden radyo dalgası elde etmiş olur muyum? başka bir antenle bu radyo dalgalarını alıp yine pic aracılığıyla okutabilir miyim?
 
peki anten yerine kızılötesi led ve alıcıyla yapabilir miyim bunu?
 
Evet daha önce sayın Main_Loop un önerdiği devreye bir gözatınız https://www.kontrolkalemi.com/forum...jesi-icin-oneride-bulunur-musunuz/sayfa2.html . Aslında pic ve antenlede veri iletişimi yaparsınız ama bunun için sadece pic ve anten yetmez şuradaki 1.5 W Power Amplifier type class-C gibi iletişim konusundaki bilgileri yalayıp yutmuş olmak lazım, ayrıca bütün işi pice yıkabilmek için program kısmındada çok iyi iş çıkarmak lazım kısacası bu iş için kulanılan entegreli kullanmanız daha kolay olur örneğin pic ile KT0803K - Monolithic Digital Stereo FM Transmitter Radio-Station-on-a-Chip™ bu fm verici entegresini sürmeniz daha basit bir çözüm olur, şu arabalar için çakmaklığa takılan fm vericilerin içinde bu entegreyle yapılmış devre var. Tabiki işin içine hiç pici karıştırmadanda alıcı verici yapılır. Bu işlerin babası Tesla kısa mesafe ve küçük güçte kablosuz enerji transferi yapıp elindeki ampülü yakarken ki o sıralar zaten kablosuz iletişim işini çözmüştü, 1888 de Alman bilimadamı Heinrich Hertz yüksek frekanslı akımların uzaya radyo dalgaları yaydığını ispatlamıştı, ancak üretilen dalga ile onu algılayacak alıcının ancak hayalde mümkün olan bir kuantum uyumluluğuyla iletişimin mümkün olabileceği görülüyor düşünülüyordu, tesla 1893 te tesla bobinlerinin aynı frekansa rezone edildiğinde çok güçlü radyo dalgaları yaydığını ve aldığını gözlemledi, yani tuning-frekans uyumlaması iletişimin kilit noktasıdır, bu noktayı yakalamak için biraz çabalamak lazım, benim ilk fm radyo vericimi yapmam 6 ayımı almıştı ve sırf onunla uğraşmıştım, çok amatördüm transistör bacakları hangileri onu bile yanlış okuyordum, ama örnek devre şemasını yapıyordum, buna rağmen o kadar sürdü belkide bu yüzden iletişimi sevmiyor olabilirim. (Tesla ile ilgili söylediklerimi pbs.org da "Tesla master of lightining- Tesla yıldırımların efendisi" belgeseline dayanarak söyledim. Bu arada iş sadece clock iletmekse optokuplor(duruma göre değişir), foto transistör gibi elemanlarlada işiniz görebilirsiniz.
 
gerçekten karışık bir konu led kullansam daha kolay olucak uzak mesafeyle işim yok 5 metre uzaklık yeter bilgiler için çok teşekkürler devreleri incelicem.
 
Aslında size yetecek kısmı çok basit, bu devreyi örnek alabilirsinizi devreyi ben denemiştim çalışıyor (eğer bu devreyi yapmak isterseniz diye söyledim), verici kısmında sadece IR led ve direnci alacaksınız, alıcı kısmında ise IRX1 yazan IR alıcı gözü ve bc558 yükseltici kısmını alacaksınız veya bu yükselticiyi başka bir transistörle kendiniz yapacaksınız, bu sayede IR ledden göndermiş olduğunuz kare dakgayı IR göz ve transistörle yükseltip geri alacaksınız. Teknik Günlüğüm » Kızılötesi (İnfrared) Alıcı-Verici Projesi
 

Forum istatistikleri

Konular
128,159
Mesajlar
915,556
Kullanıcılar
449,916
Son üye
adil.degirmenci

Yeni konular

Geri
Üst