Rölemi alıyım yoksa iptal edip direkt mi bağlayım ?

angaralim

Üye
Katılım
29 Eyl 2012
Mesajlar
24
Puanları
1
Arkadaşlar forumda yeniyim. İdare edecek kadar elektrikten anlarım. Yani bir düğün olduğu zaman aydınlatma işini çözecek kadar :) Ama profosyonel değilim. Evdeki tesisatımızda sorun var. Şöyleki çamaşır makinasını çalıştırdığımızda 5-10 dk sonra röle atıyor. Bir kaç kez röleyi kaldırıp tekrar denediğimizde bu sefer binanın ana rölesi atıyor. Uzatıcı ile çamaşır makinasını karşı komşuda denedim sorunsuz çalıştı. Yani anladığım kadarıyla röle arızalı.

Sizce yeni bir röle alıp takmalıyım mı ? Cevabınız evetse Röleninde içerik olarak modelleri oluyor mu ? Cahilliğimi bağışlayın yani 20 liği 40 lığı falan oluyor mu ? yoksa standart mı olur ? Önereceğiniz bir marka varmı ?

Yada röleyi iptal edip direkt bağlasam nasıl olur ? Akşam biri toprak olmak üzere 4 kablo üstte var 4 kablo altta var ? Bunları karşılıklı bağlamam yeterlimi ?

Cevaplar için şimdiden teşekkür ederim...
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Arkadaşım muhtemelen role dediğin sigorta olacak o da muhtemelen amperi düşük geldiği için sigortan atıyor.Onun üstünde amper değeri vardır.Sen o değerin bir üstünü tak.Aşağıda atan sigortanın da bir üstünü tak.Örnek sigorta üstünde 16A YAZAR .Bu sigortanın 16 amper olduğunu gösterir sen 25Amper takacaksın.Yada 32A.iSE 40Amper takacaksın gibi.
 
Yok üstad sigortalar atmıyor. Sigorta panelinin sonundaki büyük sigortaya benzer şey atıyor... Yani sigortalarda bir sorun yok...
 
çamasır makinesinin katologundan kaç amper çektiğini gorebilirsin .
ona uygun sigorta kullanabilirsin. kesinlikle direkt baglama motor yanabilir.
 
Arkadaşlar,
Angaralim'in bahsettiği olay kaçak akım rölesidir. Çamaşır makinende ısındıktan sonra toprak hattına kısa devre olabilir.
Bu durum kaçak akım rölesinin atmasına sebep olur. Yada rölenin amperi düşüktür bi üstünü seçmen gerekecek.
Komşunuzda da aynı röleden aynı değerde var ve o atmıyorsada sizin rölenizde problem olabilir.
 
Genelde malesef evlere bağlamıyorlar ama bahsettiğiniz kaçak akım rölesi olabilir. Amper değeri dışında (16,25,40A vs.) bir değer daha (30mA / 0,03A) olmalı üzerinde. Komşunun tesisatında bu röleden yoksa atmayabilir ya da (300 mA / 0,3A)'liklerden bağlandıysa da atmayabilir. Bunların özelliği ise 30mA olanların can güvenliği, 300 mA olanlarınsa elektrikli cihazların güvenliği için kullanılmasıdır. Kullanılacakları yerler de yönetmeliklere göre düzenlenmiştir. Atan eğer kaçak akım rölesi ise makinanızda kaçak var demektir.
Bunun dışında rölenin de akım değeri (16,25,40A vs.) düşük seçilmiş olabilir. Bu durumda bir büyüğünü almalısınız arkadaşın belirttiği gibi. Ama alırken 30mA insan koruma özellikli olanlardan istediğinizi belirtmenizi tavsiye ederim. Ancak evlerde (su ısıtıcıları, ocaklar, eski fırınlar, buzdolapları vs.) çok arıza yapması nedeniyle bu rölelerin sürekli atması muhtemel olsa da, güvenlik için önemlidir. Arızalı cihazlardaki sorunlar giderildiğinde röle de sorunsuz çalışacaktır.
 
Öncelikle cevap veren herkese teşekkür ederim. Çamaşı makinesi yeni ve servis çağırdığımda makinede bir sorun olmadığını söylediler. Yorumlarınızdan da anladığım üzere kaçak akım rölesinde sorun var gibi. Aslında röleyi bir ay önce değiştirtdirdim. Fakat bu işten fazla anlamayınca usta ikinde el kötü bir röle takmış. Sizinde tavsiyeniz üzere 30 mA bir röle alıp takacağım. İnşallah sorun düzelir. Cevap veren herkese teşekkür ederim.
 
Üstadlar yukarıda bahsettiğim sorun halen devam ediyor. Teni röle aldım taktım yine sigorta atıyor. Röleyi iptal ettim direkt bağladım yine sigorta atıyor. Topraklama ile ilgili bir sorun olduğu belli. Binanın tesisatı yeni. Kablolarda kırılma vs olduğunu sanmıyorum. Sorunu bulmak için benim yapabileceğim bişey var mı ?
 
Acaba bir prizde nötr+toprak köprü yapılmış olabilir mi, böyle bir kısa devre var gibi, ustalar bazen böyle bir bağlantı yapıyorlar.
 
O atan sigortanın prizini kontrol edin öncelikle, toprak-nötr kısa devre olduğunda hem kaçak akım hem sigorta böyle atabilir.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,956
Mesajlar
913,901
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst