Röleden çıt sesi geliyor ama röle görevini yapmıyor.

Katılım
24 Ocak 2017
Mesajlar
21
Puanları
1
Yaş
32
Arduino ile bir röleyi kontrol ediyorum. Röle ise 220v ac 0.25alık bir elektrik aktüatörlü valfi kontrol ediyor. Ancak arduinodan röleyi açtığımda röleden çıt sesi gelmesine rağmen valf açılmıyor. Valfe direkt 220 verince açılıyor. Valfi söküp röle kontaklarına kısadevre testi yaptığımda rölenin kontak değiştirdiğini görüyorum. Ancak valfi bağlayıp röleyi açtığımda faz ve rölenin kapalı devre olması gereken kontağı arasında 2-3v okuyorum. Faz ve normalde kapalı kontağında ise 220v var. Kontak yapışıyor desem çıt sesi nereden geliyor. Röle 220vde 10 amper geçirebiliyor normalde. 10 amper denemedim ama aynı sistemdeki 0.75 kwlik motoru rahatlıkla çalıştırabiliyor. Bu konuda yardımcı olabilecek kimse var mı?
 
Yaptığın bağlantıyı resim olarak çizip buraya atarsan, yorum daha doğru yapılabilir.
 
Rölenin kontaklarini doğru bağlandığından eminsen role arızalı.
Role bobini ne enerji verdiğinde com ve no kısa devre bobin enerjisiz kalınca da NC ve com kısa devre ise role sağlamdır.
 
Rölenin kontaklarini doğru bağlandığından eminsen role arızalı.
Role bobini ne enerji verdiğinde com ve no kısa devre bobin enerjisiz kalınca da NC ve com kısa devre ise role sağlamdır.
Yük bağlı olmadığı durumda aynen öyle. Ancak yük bağladığımda kısadevre testinde com no ve com nc her ikisinde de kısadevre gösterdiğinden faz ile kontaklar arasında voltaj ölçümüyle kontrol etmeye çalıştım. Röle enerjilendiği halde valfler bağlıyken kontak hala nc tarafında oluyor. Aynı röle kartında diğer bileşenlerde böyle bir problem yok.
 
Role yuk altinda gecirmiyor.

Bunu bu kadar irdelemenin bir anlami yok. Sizin olcu aleti bu kontak uzerinden mikroamperler mertebesinde akim ve bataryanizin gerilim seviyesinde yollayarak test ediyor. Ama yukunuz akim mertebelerinde ve 220 voltta cekiyor.

Bence roleyi yeni bir role ile degistiriniz. Yada role kartinizda bosta baska bir roleniz var ise o port ile yer degistirip deneyiniz. Sonucu gozlemleyiniz.

Kolay gelsin.
 
Kontak yapışması konusunda artık eminim. Aynı akım değerlerinde sökülebilir röle üzerinde deneme yaptım. Açma kapama yaparken içerisinde kıvılcımlar çıkıyordu. Ve aynı şekilde kitlendi. Röleyi tırnağımla ufak bir tıklayınca düzeliyor. Şimdi bu durumda ne yapabilirim. Varistör kullanımı ile ilgili birkaç makale okudum ancak neye göre seçim yapmalıyım. Voltajın ve akımın tepe değerini göremiyorum.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,956
Mesajlar
913,896
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst