röle kullanmadan kompanzasyon??

ibosch01

Üye
Katılım
9 Şub 2009
Mesajlar
545
Puanları
1
Yaş
39
Konum
adana
selam arkadaslar bugün bir arkadasımın ısrarı üzerine yeni kiraladığı atölyesindeki kompanzasyon arızasına baktım.tedaşçılar burayı yaptırın yoksa ceza yersiniz demişler.bende baktığımda 3 adet kondansatör vardı birtanesi 10kvar iki tanesi 5kvar olmak üzere toplam 3 kademeydi.fakat birtanesi direk otomat üzerinden devreye verilmiş sürekli devredeydi.diğer ikisi ise kontaktöre baglı fakat kontaktör bobin ucları boştaydı iptal edilmiş gibi.ve panodada güç kontrol rölesinin yeri var ama röle sökülmüş zamanında ve ortada yok.bende kondansatörleri yenisi ile değiştirdim ve diğer iki kondansatörü pako şalterlere bağlayıp istenildigi zaman manuel olarak devreye alınabilmesini sagladım.su an istedigimizi devreye alabiliyoruz.ve hangisini alırsak alalım herhangi bir yük çekmeden kapasitif sayaç dönüyor.ve iki tane sayaç var diğeri dönmüyor
şimdi
soru 1: tedaş bunu kabul edermi?
soru 2: güç kontrol rölesine gerek varmı?
soru 3: sayacın dönmesi faturayı arttırırmı?
ne yapmamız lazım...
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
ya kardeş pes doğrusu. Bu nasıl bir iştir anlamadım. Tedaşın bunu kabul edeceğini sanmıyorum. Güç kontrol rolesine elbette gerek var. Yoksa manuel olarak çok uğraşırsın. Çünkü bu aletler cosfi yi otomatik olarak hesaplayıp, devreye ona göre kondansatör alıyor. Bence en kısa zamanda bu panoyu onarmanız gerekli. Kontrol rolesine muhakkak ihtiyacınız olacak.
 
sayaç adediniz toplam kaç adet?
aktif-endüktif-kapasitif mi yani 3 adet mi
yoksa aktif ve endüktif olmak üzere 2 adet mi?
 
Yazan kağasitif sayaç değildir iki taneyse
 
toplam 2 adet sayaç bulunmakta, ve pek dikkat etmedim ama önünde Kvar yazan sayaç dönüyorud diye hatırlıyorum.
 
iki adet sayaç dönemi 2007 yılında sona erdi.
eğer kurulu gücünüz 15 kw veya bağlantı gücünüz 9 kw ve üstü ise kombi sayaç taktırmanız gerekecek.
Takmanız gerektiği halde Üçüncü sayacınız olmadığından dolayıda %90 oranında ceza yersiniz.Muhtemelende devamlı cezadasınızdır.
Geçelim diğer mevzuya
Kondansatörleri devreye aldığınızda endüktif sayaç dönüyorsa ve ikinci sayaç dediğinizi aktif sayaç kabül ediyorum o zaman endüktif sayacın bağlantıları hatalıdır.Endüktif sayaç devrede yük yok iken sadece kondansatörleri devreye aldığınızda saat yönünde dönüyorsa bağlantıları hatalıdır.

Faturanızdan sözleşme gücünüzü kontrol edin 9 ve üzerinde ise kombi sayaç ile değişikliği yapmanız gerekecek ayrıca röleli bir kompanzasyon sistemi kurmanız gerekir.
 
Tedaş sizin rölenizle ilgilenmez.Sayaçtaki endekslerle ilgilenir. Kompanzasyon zorunluluğu olan bir yerde, endüktif güç tüketimi/aktif güç tüketimi ve kapasitif güç üretimi / aktif güç oranı, belirli sınırlarda olmak zorundadır. Bu sınırları aşarsanız, harcadığınız reaktif gücün bedelini ödersiniz. Biz bu oranı, röleler ve gelişmiş teknolojik cihazlarla, zar zor tutturuyoruz. Bunu siz manuel olarak tutturabilecekseniz, ne mutlu size.
Kullanılan makina sayısı az ise, makinaları ve lambaları, kısacası tüm yükleri, münferit olarak olarak kompanze ederseniz, belki çözüme ulaşırsınız. Ama bu da genelde mümkün olmaz.
Siz en iyisi, bir kere güzel bir kompanzasyon yapın, sayacı değiştirin ve, bu mesele, röle bozulana ya da kondansatör değer kaybedene kadar kapanmış olsun.
 
Peki ben bir başka soru sorayım.Bİr abone (9kw üstü) kombi sayacı olsa ve'' cezası neyse öderiz ''dese ve kompanzasyon panosu yaptırmasa ne olur? Tedaş buna ne diyor?
Bu sorunla bir arkadaşa yardımcı olurken karşılaştım.Tedaş personeli kompanzasyon istemiş(o anda sayaç kombi değildi) oysaki adamın tüketim değerleriyle panoyu 5-6 yılda anca amorti eder.
 
tedaş sana kompanzasyon yap der ama yapmassanda sana ceza falan yazmaz tedaşı pek bağlamaz bunun için sen ceza yersin o kadar birde röle mecburiyeti diye bir şey yok o sana kalmış bir olay ister röle ile kompanze yap ister manual yap ceza ödemede gerisi önemli değil iyi çalışmalar
 
kondansatörü devreye aldığında dönüyor dediğin sayaca iyi bak ters döndüğünü göreceksin bu normal bi durum kardeş iki sayaç varsa biri aktif diğeri endüktiftir kapasitif sayacın yok anlıycan eskiden bu iş böyleydi herkes cezaya girmemek için fazla fazla kondansatör yükleyebilirdi artık devir degişti bi adet 3 fazlı dört telli aktif reaktif kapasitif dijital sayaç alıp takman gerecek gücün küçük görünüyo x5 almana gerek yok
 

Forum istatistikleri

Konular
128,098
Mesajlar
914,957
Kullanıcılar
449,800
Son üye
bukurt

Yeni konular

Geri
Üst