röle kontrolü

fan 220 ac ıle calısıyor kardesım

kardesım dogrudur ama bu urun zaten 10 liraya satılıyor sırf role 10 lira maliyet te onemli bunun ıcın bır adet ıcın yapmıyorum ama dogru bır yol ama maliyeti baya varmıs..
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Role bobin uçları arasına triyak bağlayarak yapabilirsiniz. Akim düşük olduğundan soğutucuya gerek kalmayacaktır. Yatay montaj ile kalınlığı 3-4 mmye indirebilirsiniz. Ancak triyak bağlantısı için elektronikçi arkadaşların triyak tipi ve gate direnci gibi tavsiyelerine ihtiyaç var.
 
ben moc3021 ve triyak denedim ama sorun olustu ondan dolayı buradan bılgı almak ıstedım aslında role yı cıkartıp optocuplor denedım lakın problem olustu..
 
Oluşan sorun nedir peki?
 
problem sudur butona bastıgım da tamam devre calısyor ama buton u off yaptıgımda 57 volt gibi bir voltaj hala devre uzerınden gecıp fana guc verıyor bu da calısmasına sebep oluyor yenıden

USB-Standby-Killer-Circuit-Diagram.png
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
yarın denerım bu devreyi su anda evde oldugum ıcın dener her sekılde donerım yenıden
 
Verdiğiniz şemada moc 5v ile tetikleniyor. Sizin devrede role muhtemel 9 yada 12v ve üzeridir. Off durumunda voltaj sıfıra düşmeyip birkaç voltta kalıyorsa role yi çalıştırmaz ama moc için azda olsa yeterli bir sinyal veriyor olabilir. Sızıntı akımı misali triak gate akımı alıp kesime tam gitmiyor olabilir. Moc 1 nolu uçtaki direnç değerini arttırıp denenebilir.

Asıl bransim elektrik olduğu icin varsayım üretiyorum. Elektronikçiler daha iyi bilir.
 
benım bransım da elektrik aslında elektronık konusunda da bılgım vardır ama ben transsıtor atıp 24 volt kullandım moc da ıse dırek pic den surdum netıce de 5v cıkıs verıyor
 
Pic çıkışı lojik 1 ve 0 olarak veriyor tamam ama lojik 0 dediğimiz tam olarak 0 volt değildir. 1,5 volt civari bir gerilim pic çıkışında lojik 0 yani off konumunda hala bulunur. Bu gerilim yukarıda bahsettiğim sızıntıya sebep olabilirmi?
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
127,965
Mesajlar
913,961
Kullanıcılar
449,611
Son üye
ramazansanli@

Yeni konular

Geri
Üst