Pwm ile power led parlaklık kontrolü

oguz686

Üye
Katılım
21 Kas 2010
Mesajlar
13
Puanları
1
Yaş
33
Arkadaşlar Pic le pwm çıkışı veren devre yaptım. Bu devreyi kullanarak 4 tane power led'in parlaklığını nasıl kontrol edebilirim. Power ledlerin üzerinden sabit akım geçmesi gerekiyormuş nasıl bir devre kurmam gerekiyor.
 
LM317 gibi voltaj regülatörleri ile sabit akım çıkışı veren basit devreler yapıp ledleri sürebilirsin. Bunun için sadece LM317 nin datasheet ine bakman gerekiyor :) Constant current regulator diye geçer :)

Kolay gelsin.
 
Teşekürler ama benim Lm317 gibi voltaj regülatörleri kullanmadan, onun yerine koyabileceğim bir devre tasarlamam gerekiyor. Nasıl bir devre tasarlamalıyım.
 
Ha pardon, PWM yazmışsınız onu görmedim. 555 ile yapılan PWM led driverlara bakabilirsiniz.

https://www.google.com/search?q=555...hrome&es_sm=122&ie=UTF-8#q=555+PWM+led+driver

SMPS olacaksa, SMPS biraz zahmetli.

Yahu gene yanlış anlamışım ben :) sen pic ile yapmışsın PWM i zaten. Fakat işin içine dijital girerse, benim konudan sıvışma zamanım gelmiş demektir :) Çünkü dijitalin anca d si vardır bende :)
 
Son düzenleme:
Dostum ,

Detaylı bilgim yok ama prensip olarak belki fikir verebilirim.

Evet ledlerden geçen akım önemlidir. Neden derseniz ledler çalışırken %100 verimle elektriği ışığa çevirmez. ısıda oluşur. Yarı iletken olan ledler ısındıkça iç dirençleri hızlı bir şekilde düşer. Bu durumda sabit voltaj verirsek ledden daha fazla akım geçip hızlı bir şekilde ısınacak ve yanacaktır.Bu durumda bizim için öncelik ledden gececek olan akımdır. akım artmaya başladığında power supply miz voltajı kısarak akımı sabit tutmalıdır. Bu şekilde ledlerin sağlıklı çalışmasını sağlarız.

Bu konumda pic ile pwm sinyali oluşturabilirsin. ledlere seri bir düşük ohmaj lı bir direnç yerleştirmelisin. Bu dirençten geçen akım üzerinde bir voltaj oluşturacak. Bu voltajı bir şekilde pic e iletmelisin. ( belki direkt bağlayarak belki bir opamp ile ) akımı maksimumda ledlerin çekebileceği son akımda sınırlamalısın. bunuda pwm darbe frekansı ile ayarlayacaksın.

yalnız parlaklık düştükçe akımda düşecek. akım yine sabit kalmayacak. pwm frekansı yada darbe aralarındaki süreyi uzatarak dalga ile aktaracağın gücü düşürmelisin.

Bunları yapan özel entegreler var ama sen bunu pic ile yaparsan çok güzel olur düşüncesindeyim. malesef pwm hakkında çok bilgim olmadığı için az olan bilgimle ( inşallah yanlış değildir ) bişeyler anlatmaya çalıştım. yanlışım varsa özür dilerim.
 
Arkadaşlar gibi benim de pIC le alkam yok :D ama pwm rgb devrelerini incele, mantığı kavra buradan yola çık yapacağın devre aynı sadece kullanacağın led ve sayısı değişir ;)
 

Forum istatistikleri

Konular
128,128
Mesajlar
915,276
Kullanıcılar
449,846
Son üye
g-silver

Yeni konular

Geri
Üst