Pulse Trafo Nedir?

pulse trafo sanayide motora yol vermek için kullanılır , sizlerinde bildiği gibi kalkış anında fazladan çekilen akım bir darbe oluşturur buna dayanabilecek şekilde dizayn edilen trafolara bu ad verilir.
bu bilgiyi nereden aldınızsa tamamen yanlış bir bilgi pulse trafosunu yukarıda çorbadatuz arkadaşımız gayet güzel açıklamış.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
ilk defa burda duydum bunu :)

büyük bir olasılıkla siğortalı trafo demektir
pulse trafolarını smps devrelerinde gördüm 1/1 oranda sarılır amacı basit olarak güç devresi ile kontrol devresi arasındaki elektriksel baglantıyı kaldırmakdır...
iki ayrı devreyi elektronik elemanlarla çalıştıran trafodur.elektriksel bağlantı olmadan.puls darbe veya vurma anlamındadır.bir nevi izalasyon trafosudur.şöyle düşünün 4N25 nasıl konumdaysa buda aynı konumda çalışır
pulse trafo sanayide motora yol vermek için kullanılır , sizlerinde bildiği gibi kalkış anında fazladan çekilen akım bir darbe oluşturur buna dayanabilecek şekilde dizayn edilen trafolara bu ad verilir.
Yukarıda alıntı yaptığım ustalar bu konuya biraz yabancı olabilirler.Üzerinden vakit geçmiş olmasına rağmen bilgi vermek istedim @çorbadatuz ustanın anlattığı gibidir.


Biraz açacak olursak ;
Normalde transformatörlerin çalışma prensibi bobinlerin manyetik alanlarının birbirini etkilemesine dayanır.Birincil bobinden bir akım geçirecek olursak bu elektrik akımı bobin üzerinde manyetik alan oluşturur.Bu manyetik alanda ikincil yani sekonder sargı üzerinde manyetik alan oluşturur.Yalnız manyetik alanın elektriğe dönüşmesi için bu manyetik alanın sürekli değişiyor olması gerekir.Kısacası manyetik alanın türevi elektriksel gerilime dönüşür.Bu yüzden DC gerilim değişken olmadığı için trafolarda kullanılamaz.Mesela Şebeke elektriği sinüs sinyalidir ve zamanla değişir.Frekansı vardır (50Hz).


Şimdi gelelim pulse trafolarına;
DC gerilimi bir anahtara bağlarsak ve bu anahtarı saniyede 1 açıp 1 kapatsak nasıl bir dalga oluşur resimde görüldüğü gibi olur.
Adsız.png

Şimdi bu kare dalganın ortalama gerilimi ne olur? Mesela 10V gerilimi saniyede 1 açıp 1 kapatırsak bu 1 saniyelik periyot içerisinde bu gerilimin ortalaması 5V olur.(10/2=5);
Şimdi DC gerilimi bu şekilde bir nevi alternatif gerilime dönüştürdük ve artık bu trafonun bobininde değişken bir manyetik alan oluşturur ve artık kullanılabilir.Fakat 1 saniyede sadece 1 defa açıp kaparsak anahtarı bu gerilim çok dalgalı olmuş olur ve sürekli bir 10 V bir 0 V olur .Ortalaması 5 de olsa kararsız olur.Fakat saniyede 60000 kez yaparsak mesela (frekans=60kHz) o zaman hem bu sorun aşılmış olur.Hemde frekans artırıldığı için trafonun boyutu küçülür.Trafonun kesitleri alanı kısacası tüm hesaplamaları değişir.Yani mesela 60kHZ bir sinyali normal 220-12V trafo gibi bir trafoyla yükseltip alçaltamazsınız.Bu mantıkta hesabı yapılan trafolara PULSE TRAFOSU veya YÜKSEK FREKANS TRAFOSU denir.


Yukarıda anlatmış olduğum bilgiler DC DC çeviricilerin ve SMPS(Switch mode power supply-Anahtarlama Modlu Güç Kaynaklarının) temellerini oluşturmaktadır.İşi matematiğe boğmamaya çalıştım.Bu alanda soru sormak isteyen olursa yine yazabilir.


İyi Çalışmalar
 

Forum istatistikleri

Konular
128,126
Mesajlar
915,254
Kullanıcılar
449,841
Son üye
nazoyata

Yeni konular

Geri
Üst