Pull-Up direnci hakkında

elektrkci

Üye
Katılım
28 Ocak 2014
Mesajlar
179
Puanları
1
pupd.png

pull down direncinde butona bastığımızda pine saf +5V gidiyor 10 k ya da +5V düşüyor paralellikten.
pull up direncinde buton kapalıyken toprağa gidiyor orda sorun yok fakat buton açıkken nasıl pine +5V düşüyor.Bir kısmını 10k direnç almıyor mu gerilimin.Seri devre gibi düşünmem yanlış mı?
 
Evet, yanlış.

Burada amaç pin girişinin boşta kalmamasıdır.

Boşta kalması devrenin çalışmasında kararsızlığa yol açıyor,

burada direnç bağlıyken değil butona basılınca (programın çalışmasıyla ilgili) bir şeyler olması isteniyor.

Ok? :)

Ustam bende öyle biliyordum fakat
https://www.kontrolkalemi.com/forum/konu/entegrede-kararsızlık-sorunu.99237/
PqpGj9.png

Devre bu
Üstteki konuda MAIN_LOOP ustam flip floplar için pull down kullanmamı tavsiye etti.Yani devredeki preset girişlerine o yöntemle butona basınca lojik 1 verebildim.Bide pic arduino vs. de durumu okuyabiliyoruz fakat düz entegrede öyle birşey yok orda pull-down bağladığımda +5V nasıl verebildim orayı anlayamadım.Benim dediğim seri paralelliğe çıkmıyor mu yine ? 5 Volt dirence 5 Volt pine gibi.
 
4gDW8J.png


Sorunun çözümünü anladım .Entegrelerin iç direnci 10k lık dirence göre daha büyük o yüzden yaklaşık 5V kabul ediyoruz seri paralellik var yine diye düşündüm.
 
dirençler üzerinde düşen gerilim, entegrelerin high impedance giriş treshold gerilimlerinden çok çok çok düşük olduğundan göz ardı edilebilir seviyededir.hatta daha yüksek değer direnç kullanabilirsin bile. 100k civarı.
 
Yukarıdaki açıklamalar ve şemalar aklınızda fikir oluşmasına yardımcı olmadı mı? Diğer bir topiktede yazmışsınız cevap yazmıştım. Bence yazılanları tekrar okuyunuz. Eğer elektronik bilginiz zayıf ise öncelikle temel elektronik bilginizi geliştirmenizi öneririm.

Kolay gelsin.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,862
Kullanıcılar
449,598
Son üye
kadir12366

Yeni konular

Geri
Üst