Pt100 ve Termokupl arasındaki farklar ve üstünlükleri

Katılım
1 Ocak 2008
Mesajlar
38
Puanları
1
Yaş
40
Evet arkadaşlar Pt100 ısı ile direnci değişen bi sensör,Termokupl da ise ısı ile mv seviyesinde gerilim veren bi sensör diye biliyorum(Yanlışşam düzeltin lütfen).Şimdi şöyle bir sorunum var Yönettiğim bir proje için S7-200 ün termokupl modülünü aldım ve termokuplun kablo uzunluğu 1 metre civarında çok hassas bi termometre ile 25 derece,benim taktığım termokupl 23 dereceyi gösterio.Sorum şu bu bi metrelik mesafeden dolayı sıcaklık bilgisi hatalı geliyor olabilirmi.Şöyle bir deneme yaptım kaynayan bi suyun içine koydum termokuplu 118 gösteri yani sıcaklık yükseldikçe hata oranı artıyor.Modül üzerinde Gain ayar potansiyomereside yok sadece Swiçler var onlarda kalibrasyon için kullanılmıyor.Bunlar bir yana Termokupl yerine Pt100 kullansak ölçüm daha mı hassas olur.Kısaca bilen arkadaşlar Pt100 mü daha iyi yoksa termokupl(Fecons) mu daha iyi acaba çünkü 25 dereceye kadar 1 derecelik bi hatayı göz ardı edebilirim..
 
PT100 kullanman kesinlikle daha iyi sonuç verir. Termocouple'lar daha yüksek sıcaklıklar için kullanılır. Yaklaşık olarak PT100'ler 400C'ye kadar, senin kullandığın Feconst termocouple ise 800C'ye kadar range'leri vardır. Full skaladaki hata oranlarından gidersen ne kadar az skala o kadar az hata!
 
Ben -10 ile 25 derece arasında ölçüm yapıcam.Yeterince küçük scala aralığına sahibim yani yazılım vasıtasıyla ölçülen değere 1-2 derece eklersem bu iş çözülecek sanırım aklıma başka yapılacak birşeyde gelmiyor.
 
SimaySolutions ' Alıntı:
Sorum şu bu bi metrelik mesafeden dolayı sıcaklık bilgisi hatalı geliyor olabilirmi.Bunlar bir yana Termokupl yerine Pt100 kullansak ölçüm daha mı hassas olur.Kısaca bilen arkadaşlar Pt100 mü daha iyi yoksa termokupl(Fecons) mu daha iyi acaba çünkü 25 dereceye kadar 1 derecelik bi hatayı göz ardı edebilirim..

İlk sorunuzun cevabı olarak; 1 metrelik mesafede sorun çıkmaz.Eğer EM231 Thermocouple module aldıysanız, PT100 lerinizi bu modül üzerinde kullanamazsınız.

PT100 uygulamanız için daha uygundur.

Saygılar
 
genel bilgi olarak vereyim.600 dereceye kadar stsndart pt100 ler oldukça iyi sonuçlar veriyor.Ancak sinyali okuyacak cihazın kalibresinin iyi yapılması gerekir.Ondalıklı değerleri görebilirsin.Bu tür uygulamalarda sensörün yeri çok önemlidir.Isıtma işlemlerinde pt100 soğutma işlemlerinde NTC tipi sensörler uygundur.
 
Bende benzer bir işlemi J tipi termokuplla yaptım.Kalibrasyon cihazıyla kontrolümde 2 derecelik bir sapma vardı. Bu 2 dereceyi programda matamatiksel işlemle kalibre ettim.80 dereceye kadar denedim kalibrasyon cihazıyla birebir değer okudum.
Bence EM 231 TC modulün dip siviçlerini birkez daha kontrol edin.
Kolay gelsin.
 
Pt 1oo kullanman gerekirdi volverine guzelizah etmis.termocupl yuksek derecelerde tercih edilir.mv verir dogrudur. pt 100 ise derece basina 0.385 veya 0.382 ohm verir.100 ohm un ustune bu eklenir.pt 100 u en az 3 uclu kullanirsan istersen 300 metre uzakta olsun plc farketmez .kolay gelsin
 
bence termocupl kablosunu blendajlı kabloyla ve güç kablolarından ayrı tutarsan parazitlenmeyi kurtarabilirsin
 
Sıcaklık ölçümü kolay bir konu değildir. Bir takım sinyal iyileştirme işlemleri ister. Linearizasyon, yükseltme, kompanzasyon gibi. Örneğin "cold junction" kompazyasyon gibi bir olay vardır. Bağlantılardan dolayı zaten çok küçük genlikte olan volt değerine fazladan değer biner veya çıkar. Aynı şekilde gürültü çok önemlidir. Bunun için filtreleme gerekir. Bu sebepten sana sıcaklık sinyal koşullayıcı kullanmanı öneririm.
 
Umit ediyorum ki konuyu bolmuyorum ve yanlis mecralara cekmiyorumdur. Boyle bir durum var ise konu mudahili arkadaslardan ozur dilerim ve ilgili arkadaslar mesajimi kaldirirsa sevinirim.
Olculmesi gereken aralik, yariiletken tabanli isi sensorleri icin musait ise (ki sizin olceceginiz araligi oyle yorumladim, -10 +25) neden kullanilmiyor, bu durumla her karsilasmamda merak ederim. Maliyet, performans ve hassasiyet anlaminda bariz ustunluk yariiletken sensorlerden yana iken ustelik ?
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,308
Kullanıcılar
449,850
Son üye
umutbaysal9

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst