PSU'da soğutucuda 220v var ?

Katılım
9 Ocak 2020
Mesajlar
44
Puanları
1
Yaş
24
Merhaba , bozuk bir psu alıp tamir etmiştim lakin bir süre kullandıktan sonra sağlam bir çarpıldım. Psunun içindeki transistörlerin bağlı olduğu alüminyuma kontrol kalemi ile bakıp faz olduğunu gördüm ta ki soğutucuyu avuçlayıp titredikten sonra , soğutucu ve transistörleri söküp ölçtüm , transistörler sağlam yanlarındaki dirençler ve diyot da sağlam , bu arıza mı yoksa anormal bir durum mu soğutucu da 220v Şebeke olması , psuyu da 12 v şerit led üretimi yapıyorduk ve şerit ledin yanıp yanmadığını ölçmek için harici ve korumasız bir şekilde psu yu kullanıyordum , şu anda yeşil siyah kısa devreli olsa bile voltaj çıkışı yok ve halen soğutucu da 220v var , teşekkürler ?
bu arızanın nedeni nedir , tecrübeli olanlar yardımcı olur musunuz ?
 
kontrol kalemi ile bakma o 50v ilede yanıyor ve mosfetlere çalışırken dokunma 300v olabilirgüç elektroniğinden anlamıyorsan kurcalama... ölümcül tehlikeli.
 
peki hocam anlamayan bir kişi olarak bir sorum daha var , mesela psudaki komponentlerin kartın altındaki lehimlerden hangisine denk geldiğini nasıl bulabiliriz , bunun için aklıma bir cetvelle kartın köşesinden uzunluk alıp aynı sıradan kartın altındaki uzaklığı bulabilirim gibime geliyo ama daha basit bir yolu var mı yoksa tecrübe ile mi gerçekleşiyor , elektrik vermeden en azından psu da ki dirençlerin diyotların vs değerlerini ölçüp bir şeyler öğrenirim en azından kendimce oyalanırım diye düşünüyorum ama çok fazla komponent var ve alttaki lehimin hangi komponente denk geldiğini anlayamıyorum , bunun için bir tavsiyeniz var mı ?
 
Biz

Evir çevir ustte nerede altta nereye denk geliyor bak yapıyoruz.

Belirgin parcalar ve hatlar olur. Bunlar mosfet trafo gibi büyük parçaları merkez alıp buna göre solunda sağında yakınında koordinat alıp alttan yerini tespit ederiz.

Genel taktik bu.
 
Birkaç denememden sonra şunu görüyorum , kalitesiz psu marka ürünlerini havya ile ısıttığımda, daha ilk denememde direk yollar kalkıyor ve uğraştığıma değmiyor , yol kalkması ve tamire gelmemesi benim hatam değil değil mi , kalitesiz marka psularıyla hiç uğraşmamak uğraşıp hayal kırıklığına uğramaktan daha iyi gibi , delikli plakettede yol kalkmasını çok yaşıyorum ve bu durumun havyam veya benle ilgili değilde pcbnin kalitesiyle alakalı olduğunu görüyorum , tecrübeli ustalara sorum , bakır yolların direkt kalkması ustalıkla ilgili değilde pcb kalitesiyle alakalı değil mi yoksa ben mi beceremiyorum ?
 

Forum istatistikleri

Konular
128,126
Mesajlar
915,242
Kullanıcılar
449,839
Son üye
Qkay

Yeni konular

Geri
Üst