PSU Akımı

darkonset

Üye
Katılım
11 Nis 2015
Mesajlar
57
Puanları
1
Yaş
40
İyi günler...

Benim 600w lık PSU nun Molex pinden 12v dan 10A üzerinde akım çekiyor, bu normal midir ? 5v için 5A civarlarında... Kasa içi 5mm ledlerle aydınlatma yapmayı düşünüyorum.

4 adet 5mm led'i seri bağlayıp ucuna 220 ohm direnç taksam ledler bozulur mu acaba ? Avometre ucuna 220 lik direnci bağlayıp akımı ölçtüğümde direnç yanmıştı ! Aynı şey ledler içinde olur mu ?
 
dirençten ziyade step down devre kullanmanı tavsiye ederim
Cevabınız için teşekkür ederim.
Bilgisayar Kasasının içini biraz aydınlatmak için elimde jumper kablo ve bir kaç tane led var. Devre kartı kullanmadan basit bir şekilde yapılabilir diye düşünüyorum. Daha önce 12v 200mA Adaptör ile ışıklı kanvas tabloyu aydınlatmıştım.
 
psu üzerinde bol miktarda 12-5 - 3,3 volt var ama amperleri çok yüksek veya led için yeterlimi kontrol etmek gerekir, ben ayrıntılarını bilmiyorum yani ölçüm yapmadım, direnç ile voltajı sınırlarsın ama amper ??? bilmiyorum, ama aklıma bir hinlik geldi usb beslemesinden 5 volt alabilirsin ana karta girmeden önce çünkü orada amper sınırlaması var. anakart üzerindeki usblerden değil kablo ile kasanın ön yüzüne giden usb kablosundan, bir de şöyle bir sorunla karşılaşacaksın o usb girişine her hangi bir cihaz bağlamaman lazım çünkü çekilen elektrik akımı cihazına veya ana karta veya ledlere zarar verebilir. kesin emin değilim.
 
Standart LED kullanacaksan 5 ledi seri yap,150 ohm direnci Seri bağla ve 12v çıkışa bağla.

Bu şekilde birsuru yapabilir ve 12volta baglayabilirsin. Ama daha kolayı şerit LED tak
 
Standart LED kullanacaksan 5 ledi seri yap,150 ohm direnci Seri bağla ve 12v çıkışa bağla.

Bu şekilde birsuru yapabilir ve 12volta baglayabilirsin. Ama daha kolayı şerit LED tak
Cevabınız için teşekkür ederim.
Avometre ile 12v çıkışları kontrol ettiğimde 10A üzeri akım çekti, avometrenin kabloları çok ısınmıştı. Oysa ki aynı molex pinlerde 12v kasa fanları çok rahat çalışıyor. Fanlar gerektiği kadar akımı kendi çekiyor fakat aynı durum ledler için geçerli değil galiba. Ledler ihtiyacından fazla akımı tolere edemiyor. Kafamı karıştıran şey avometre ile akımı ölçerken kabloların ısınması oldu.

Kasanın ön kısmında dahili 6 mavi led takılı 12v lik molex pinden güç alıyor. Ledler küçük kapalı bir plastik kutu içinde olduğu için bağlantılarını kontrol edemedim. Sanırım sadece direnç yeterli olmuş
 
Son düzenleme:
100w projektör mu takıyorsun, 10 amper çeken ne. Avometre ile yüksüz akım ölçülmez.
 
Direnç üzerinden kısa devre etmişsiniz. Dirençte o yüzden yanmış.

Tavsiyelere uymanızı öneririm.
Cevabınız için teşekkürler...

Önce Avometre ile dirençsiz ölçtüm kablolar ısındı 10A üzerinde bir akım vardı, daha sonra direnç ekleyip ölçmeye çalıştım yandı maalesef. Avometre akımı ölçerken tüm kapasitedeki akımı çekiyor benim anladığım kadarıyla...
 

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,885
Kullanıcılar
449,600
Son üye
psychedelic

Yeni konular

Geri
Üst