PSoC hakkinda bilgisi olan ?

Katılım
11 Ara 2015
Mesajlar
1
Puanları
1
Yaş
32
Ustadlarim PSoC hakkinda bilgisi olan bana yardimci olabilecek var mi
 
Psoc5LP kullandım. Mükemmel bir çip ancak pahalı. Üretimde maliyeti kurtaracak projelerde hiç affetmeyin, kullanın (mesela ben medikal bir cihaz tasarımında kullandım). Kendisi pahalı ancak IDE si ücretsiz. Öğrenmek-denemek için 10 dolarlık CY8CKIT-059 kitini tavsiye ederim.

4 adet motora bağlı 4 adet quadrature enkoder okuyacak bi işlemci lazımdı. Çogu işlemcide en fazla iki tane vardı. Bir tek STM32 lerde quadrature enkoder girişi olarak kullanılabilen timer lar dikkatimi çekti. Ancak 4 quadrature enkoder için pin mux işlemi bunalttı. pinler sabit olduğundan çakışan pinleri bi türlü ayarlayamadım. Eğer PSOC5 i bulmasaydım STM32 kullanacaktım.

PSOC datasheet'ine bakınca istediğim kadar Quadrature enkoder donanımı kullanabileceğim hissine kapıldım. Neyse PCB falan çizdim, ürettirdim, çalıştırdım. Gui sini açtım ve 4 tane QEI komponenti koydum derle dedim, çip kapasitesi yetmiyor gibi bi uyarı aldım. İlk anda biraz şok oldum ama çok sürmedi. Komponenti inceledim, neredeyse tamamını UDB bloklarıyla yapıyor. Datapath bloklarını kullanmıyor. Datapath bloklarını da kullanan Quadrature enkoder komponenti tasarladım. Komponent tasarımında sanki FPGA gibi hem şematik hem verilog kullandım, hem de komponent şemaya eklendiğinde işlemci tarafından kullanılacak fonksiyonları otomatik üreten kodları yazdım. Bir kaç haftamı aldı ancak sonuç mükemmel oldu.
4 enkoder komponentimi şemaya ekledim. Durun daha bitmedii...

En çok hoşuma giden şey bubble sensör için başıma gelen olaydı. Küçük hortumun içinden geçen sıvıda hava kabarcığı olursa tespit etmem gerekiyordu. Uzun arayışlar sonunda bi firmadan sensörü buldum. İki seçenek vardı. Firma hem devreli sensör hem de sadece sensör kısmı devre olmadan satıyordu. Pahalıydı ancak ikisinden de aldık. (Devreli 250 Euro ,devresiz 180 Euro civarındaydı). PCB yi devreli sensör kullanacak gibi bir konnektöre pinleri ayırdım. Devreli sensörü bağladım bi baktım performans çok kötü. Bazı hava kabarcıklarını kaçırıyor ve kabarcıktan sıvıya geçişi farkediyor ancak sıvıdan kabarcığa geçişi farketmiyordu. ve çok yavaştı. Hiç PCB değiştirmeden aynı konnektöre devresiz sensör bağladım.(Piezo sensör). Sensörün birinden sinyal uyguladım, diğerinden dönen sinyali PSOC un analog komponentleriyle işledim. borunun içinde sıvı var veya yok sinyalde çok belirgin değişimler oluyordu. ve bu değişimleri kolayca ölçebiliyordum. Sonuçta devreli sensörden çok daha güzel oldu. İşin güzel tarafı sensöre gönderdiğim sinyali süren pin rasgele digital bir pin idi. derlerken uyarı veriyordu bu pinde analog driver yok, git driver olan başka pin kullan diyordu ama çıkan sinyalde problem yoktu. Tabiki istediği pinleri kullansam daha iyi performans verirdi, ancak zaten güzel çalıştığı için PCB yi değiştirmedim ve burda asıl söylemek istediğim analog olsun digital olsun pinleri istediğiniz gibi bağlama lüksü var.

Projede toplam 2 step motor, 2 DC motor, 4 quadrature enkoder, 2 tane load cell (Harici ADC), 1 uart, 1 bubble sensör, 2-3 tane limit switch , 3-5 buton-led kullandım.
Ve tüm bu işlemler için işlemcinin %30 u ve digital blokların %70 i harcandı.

Bu son bir yılda 2 kere STM32 ile proje yaptım. Bu projelerde emWin grafik sürücülerini kullandım. Çok hoşuma gitti. İşi gerçekten çok kolaylaştırıyor. Sonra baktım ki PSOC da grafik sürücü olarak emWin kullanıyor. Yakında onu da kullanarak bi proje yapmayı düşünüyorum.

Cypress CY8CKIT-059 kitini çıkartığında çok dikkatimi çekti. Çünkü çipi zaten 15 dolara falan satıyor digikeyde. bu kitte çipten 2 tane var. Bir kaç tane aldım bu kitten. Acil bişey lazım olunca bunlar üstünde deneyiveriyorum. Mesela geçenlerde bi video sinyali lazım oldu bi cihazı test etmek için, frekansı ve piksel sayıları standartlardan farklı olduğu için bi yerden bulmam zordu, zaten bulmak için de hiç uğraşmadım, aldım PSOC kitini, sadece digital bloklarıyla işlemciyi hiç kullanmadan sinyali ürettim.

Tüm pinlerin kapasitif dokunmatik buton olabildiğini ve Cypress firmasının dokunmatik işinde en iyilerden biri olduğunu da söylemeden geçmeyeyim.

Özellikle eğitim maksatlı digital ve mikroişlemciler alanı için mükemmel bir çip. Tek dezavantajı pahalı olması.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,125
Mesajlar
915,239
Kullanıcılar
449,837
Son üye
betül hüsrevoğlu

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst