Proteus hata veriyor - H köprüsü ile dc motor kontrol uyg.

mtn01

Üye
Katılım
12 Nis 2011
Mesajlar
21
Puanları
1
Yaş
37
bitirme tezim için pic kontrollü asansör projesi yapmaya çalışıyorum; CCS C ile yazılımı tamamladım, L298 ile daha basit bir uygulama yapıp proteusta çalıştırdım, fakat dc motorum (cam silecek motoru) olduğu için akımı karşılayacak bir H köprüsüne yöneldim, "ETE" abimin bir forumda paylaştığı H köprüsü ile kendi projemi birleştirdim, 1-2 sn çalıştıktan sonra simülasyon duruyor ve aşağıdaki hata mesajlarını alıyorum. Pic in pwm çıkışlarını kullandım aşağı yukarı hareketleri ve hızlı-yavaş kontrolü için. Pwm hesaplamalarında hata olduğunu zannetmiyorum L298 de çalıştı ayrıca değerleri değiştirerek farklı sonuçlar elde etmeye çalıştım. Proteusta H köprüsünün enerjisini kestiğimde bir sorunla karşılaşmıyorum ama haliyle motor çalışmıyor, şimdi proteus bilen değerli abilerim neden olabilir?

bir de benim aklıma kullandığım mosfetlerden dolayı olabileceği geliyor, seçtiğim bir kaç IRF9540-IRF540 çalışmadı, desteklenmiyor mesajı aldığım için değiştirdim, burda da hata yapmış olabilirim yada proteusta kütüphane eksik vs dolayı çalışmıyor olabilir.
yardımlarınızı bekliyorum..
hex dosyası ve proteus dosyamı ekliyorum. (proteus 8 kullanıyorum)
Simulation is not running in real time due to excessive SPU load
[SPICE] DELMIN increased to "5.53..." due to lack of time precision
[SPICE] transient GMIN stepping at time = 0.42...
[SPICE] TRAN: Timestep too small; timestep = 6.93...: trouble with node

yazılımımın çalışma şekli:
sensr 0-1-2-3 kabinin hangi katta olduğunu algılayıp displaye veri göndermek ve çağırıldığı katta durması için.
KAT 0-1-2-3 çağırma butonları, basılan sensr'e gelene kadar pwm uyguluyor,(butonlara basınca-pwm uygulanınca proteusta hata alıyorum)
AY= aşağı yavaşla
YY= yukarı yavaşla motor hızını düşürmek için kullanacağım mikroswitchler.
 

Ekli dosyalar

  • proteus + h köprü.rar
    81 KB · Görüntüleme: 29
devre şemasını resim olarak atarsanız daha kolay yardımcı olurum. Proteus 8 yok bende. Bir yerlerde ground kullanılması gerekiyor. Şemayı görürsem yardımcı olabilirim.
 
Son düzenleme:
PROTEUS.PNG


Mosfetler IRF9540NL ve IRF540, ilgilendiğiniz için teşekkür ederim
 
upload_2015-3-13_19-38-24.png

@mtn01 switchleri bu şekilde bağlayıp deneyin. Çünkü sizin çizdiğiniz şekilde pin lojik 0 a çekilmiyor. Bundan hata veriyor olabilir. .
 
Son düzenleme:
değişikliği yaptım ama sonuç değişmedi aynı hataları alıyorum, H-köprüsünün batarya ile bağlantısını (enerjesini) kesince sorun olmuyor bu da beni mosfetleri hatalı kullanmış olabileceğime yada proteusun destekleyip desteklemediği kısmına götürüyor, h-köprüsünü çözebilmek-gerekli hesaplamaları yapabilmek için mosfetlere çalışmaya başladım; bir taraftanda 5-6A akım sağlayacak, h-köprüsü içinde entegre arıyacam bulabilirmiyim bilmiyorum, çözüme ulaşırsam paylaşırım; ilgilendiğiniz için teşekkür ederim
 
tam aradığım bi tarz entegre aslında bunun gibi 10A civarı bi kaç entegre ile daha karşılaştım ama satan bir türk site bulamadım, malum çin üzerinden var onun gelmesi de 1 ay; nette biraz daha ardıktan sonra yarın çarşıda sormayı düşünüyorum belki satan elektronikçiler bulabilirim.
 
tam aradığım bi tarz entegre aslında bunun gibi 10A civarı bi kaç entegre ile daha karşılaştım ama satan bir türk site bulamadım, malum çin üzerinden var onun gelmesi de 1 ay; nette biraz daha ardıktan sonra yarın çarşıda sormayı düşünüyorum belki satan elektronikçiler bulabilirim.
http://www.ti.com/product/drv8432/description
texas instruments entegresi. Eğer edu uzantılı bir mail adresi ile sample istersen bedava gönderiyorlar ;)
 

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,308
Kullanıcılar
449,849
Son üye
cagan20

Yeni konular

Geri
Üst