Proteus devrenin nasıl çalıştığı hakkında bir açıklama yapabilecek var mı?

Katılım
2 May 2019
Mesajlar
15
Puanları
1
Attığım devre düşük empedanslı mikrofon yükselteç devresidir bu devrenin nasıl çalıştığı hakkında bir açıklama yapabilecek var mı acaba ? Birde sol tarafta görünen connector hangi amaçla kullanılmaktadır ? Örnek vermek gerekirse şu kısım regülasyon yapmaktadır şu kısım filtreleme yapar veya şu kısım yükselteçtir gibi. Yardımcı olursanız çok sevinirim.
 

Ekli dosyalar

  • amplifier18-1.gif
    amplifier18-1.gif
    9.1 KB · Görüntüleme: 25
konektör kablo ile yükselteç devresinin dışarıdan beslemesi mikrofon bağlantıları gibi tüm kablo girişlerini kolayca takıp çıkartmak için yapılır.. o devre teyp gibi bir cihazın içine konmak için ve konektör ile ana derelere bağlantısının yapılması için tasarlanmış olabilir.

53912

sol taraftaki T1 transistörü common base amplifier şeklinde tasarlanmış, yani ortak beyz olduğu için giriş empedansı düşük, sinyal yükseltme oranı fazla değildir yanılmıyorsam, c3 ile Kuplaj Kondansatörü giriş ses sinyali filtrelemesi yapılmış, ayrıca diğer kondansatörlerlede Şebeke ve ortam parazitleri için filtreleme amaçlı takılmış..

u1 opamp ile asıl yükseltme yapılmış, c1 diye yazdığı direnç, ismi R8 olmalıydı, takılan p1 ile çıkıştan eksi uca alınan geri beslemeyle yükseltme oranı ayarlanabiliyor potansiyometre takmışlar çünkü, çıkışada c8 fitreleme için koyulmuş..


 
Son düzenleme:
Çok teşekkürler cevabınız için. c3'e in bağlanmış bu düşük V değerleri için sonuç verecektir değil mi ? Yüksek V için çalışır mı ? Birde Filtreleme için olan c5 var ama diyotun amacı nedir bir fikriniz var mı ?
 
c3 ne olduğunu yazmıştım..
V nin yükseği nasıl oluyor, alçağı nasıl oluyor ?

diyot tek yönde iletime geçen, çalışan bir eleman olduğundan devrenin VCC beslemesinin ters yanlış yapılmasına karşı koruma amaçlı koyulmuştur..
 
transistörlü devre vcc/2 voltaj ile opampı sürmek için tasarlanmış gibi görünüyor. devreye enerji verildiğinde çıkışta anlık gürültü olmasın diye. aslında ihtiyaç yok. c7 yi kollektörden ayırıp sinyali direk c7 den verebilirsiniz.
 
Devreyi araştırırken bu açıklamayı bulmuştum ''The circuit is a microphone amplifier for use with low impedance (~200 ohm) microphones. It will work with stabilized voltages between 6-30VDC. If you don't build the impedance adapter part with T1, you get a micamp for higher impedance microphones. In this case, you should directly connect the signal to C7. '' onun için yüksek V alçak V dedim
 
6-30v den bahseden cümle ayrı başka cümle.
C7 ve empedans uyumundan bahsetmiş orada, gerilimden bahsetmemiş,
c3 ne olduğunu yazdım googleden araştır.
t1 li devre düşük empedans girişi sağlamak için kullanılmış olay o.

kendine mi yapıcan
 
Ben sizin dediğinizi araştırdım ama bu açıklamada 6-30 V DC ile çalışır tarzı anladım yanlış anlamadıysam acaba kuplaj kondansatörü AC için yazıyor internette onu tam anlayamadım yoksa diğer dediklerinizi iyi anladım ve araştırdım.Devreyi proteusta çizip ne yaptığını açıklayıp daha sonrasında şemayı bölüm bölüm ne yaptığı şeklinde yazacağım.
Kusura bakmayın şimdi anladım DC devrelerde de kullanıyormuş ama AC sinyali geçirip DC sinyali bloke ediyormuş.Daha ayrıntılı bir bilgi buldum mikrofon ve ses devrelerinde kuplaj kondansatörü için çok teşekkürler açıklamanız için.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
127,949
Mesajlar
913,824
Kullanıcılar
449,594
Son üye
srdrgl1905

Yeni konular

Geri
Üst