Proje: Ucuz Elektrik - Toprak Aküsü - Maliyet 200 TL ve 3KW

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
ölçüm yap 12 volt adaptörde 18

Trafolu regüle sistemlerinde trafonun ince ve çok spirli sargısına verilen AC voltajı kalın ve az sayıda spirli olan tarafından voltajı görece daha düşük olarak yine AC olarak alırsın. Tabi adaptörün içerisinde bir köprü doğrultucu diyot grubu ve bir iki adet kondansatör vardır. Buna rağmen voltaj 10V ve 18V gibi iki değer arasında yine çıkışın 12V olduğu bir duty cycle arasında 18V'a hatta daha yukarısına peek yapabilir. Bu normaldir. Dolayısyla kısa bir süre içiresinde bir kondansatörü 18V'a kadar yükselmesi anlaşılabilir bir durumdur. Öte yanda aküden daha stabil bir dc voltaj aldığından voltaj daha yukarılara çıkmaz. Bir sonraki yazdıklarınla bağlantısını kuramadım ama onlara da değinelim.

Toprak aküsünde ki ben akü deyince insanlar belirli bir süreden sonra deşarj olup biteceğini anlıyor fakat öyle değil, seri bağlantılar kurduğunda akımdan ziyade daha çok votajı artırırsın fakat örneğin 15 elektrot çiftinin olduğunu varsay ve seri bağladığın 5'erli grubtan 3 grubu aralarında paralel bağlarsan. 5'erli seri bağladığında elde ettiğin voltajı 5 katına üç grubu paralel bağladığında da akımı 3 katına çıkarmış olursun. Dolayısıyla akımı artırmak için öncelikle seri bağlı grupları arasında paralel bağlayarak da akımı artırman mümkün.

Sana tavsiyem seri bağladığın her gruba bir adet kondansatör ilave et paralel bağladığında kondansatörler de paralel bağlanmış olsun. Ardından kondansatör grubunun + ve - uçlarına belirli frekanslarda sinyal gönder. Bunun için google da sinyal jeneratörü yaz ve örneğin arduino ile nasıl yapabileceğini öğrenebilirsin. AD9833 modülü ya da NE555 entegresi ile bunu başarılı şekilde yapabilirsin. Sana bunu tavsiye ediyorum çünkü bunu yaparsan yalnızca bir elektrot bile kullansan voltajı ve akımı aynı anda çok iyi değerlere yükseltebiliyorsun fakat herhangi bir frekans değil sistemin rezonans frekansını bulman gerekir. Bunun için sinyal jeneratöründe 4 adet pot olacak onlarla oynayarak ya da arduino ile tüm frekansları dolaşan dijital bir çözüm oluşturarak bunu yapabilirsin. Peki bir osiloskobun olmadan bunu nasıl anlarsın? elektrotların ucuna çok zayıf güçte çalışabilecek bir yük bağla örneğin küçük bir ampülle gerekli voltajın yaklaşık yarısını yada 3'te ikisi aldığından emin ol. Sonra frekansları dolaşmaya başla ve ampülün çok daha parlak yandığı bir an olacaktır. İşte sistemin rezonansı olabilecek frekanslardan birini yakaladın demektir. Bunu bir yere kaydet ve diğerlerini de bulmaya çalış bazıları çok daha verimli olacaktır. Hatta hiç toprak aküsü kullanmadan kondansatörden önce araya birebir sarımlı bir trafo bul ve onu koy sinyali trafonun primerine ver ve diğer ucu doğrultup uygun bir kondansatöre gönder hiç toprak aküsü kullanmasan bile rezonansı yakaladığında trafonun diğer ucundan sinyalden çok daha güçlü voltaj ve akım alıyorsun. Bunun sebebi havadan yada toprak bağlantılı olan da topraktan rezonans elde edildiğinde zaten havada ya da toprakta bulunan mevcut statik elektriği çok güçlü bir akımla elde ediyorsun. Bu rezonans olayı biraz kafanı karıştırabilir fakat çok bilinmese de Tesla'nın patentlerinde de vardır. Bu yöntem geleceğin elektrik elde etme yöntemi olacak. Tesla zaten bulmuştu. Endüstrinin daha fazla para kazanma hırsına yenik düşüp tarihin belirli sayfaları dışında literatürde yerini almasa da herkesin evinde elektrik elde etmesini sağlayacak mükemmel bir yöntemdir.

Bu konuda soru sormak ve örnek bir devre şeması isteyen olursa tüm sorularınıza açığım. Zaten yapılmış ve sonuç alınmış pek çok devre var. Bunları sırayla paylaşabilirim. Bunlardan birini yapmaya çalışıyorum. Osiloskobum olmadığından frekans bulma noktasında kaldım. En kısa zamanda bir osiloskop satın alıp tüm fekansları deneyeceğim.
 
Son düzenleme:
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
ahmet kardeşimle aramızda anlaşıyoruz. bilgiler derya deniz :) yepyeni bir akü nasıl buluruz onu konuşuyoruz. deneyler yapıyoruz. olasılık ve sonuç değerlendirmesi. yaptığımızz çok şey var ama sonuçlar yetersiz geliyor. daha çok çalışmak gerekli :)
 
Bu abimiz bir buz kabı içerisinde 16 elektrotla yaklaşık 14V elde ediyor. Bunun için elektrotların arasına küçük mıknatıslar yerleştirmiş. Sanırım akımı mıktatıs kullanınca artırabiliyor. İşte böyle bir sistemden çok sayıda yapılıp paralel bağlanırsa çok iyi akım da elde edilebilir. Elektrotlar illa bir kabın içerisinde olması gerekmez. Tüm elektrotların çok daha büyüklerini doğrudan toprağa uygulayıp yapmak da aynı sonucu veriyor. Elektrotların yüzey alanı büyüdükçe akım da artıyor.


Bu örneği referans alıp daha büyükleri ile ne kadarlık bir güç alınabileceğini tahmin edebiliyor musunuz?

Rezonanslı kısım bu konunun dışında fakat burada da işe yarayacaktır. Çünkü aynı mantık. Bu konuda örnek isterseniz bir örnek göstereyim.



Başka bir örnek daha, bu ise tesla bobini ile tek toprak bağlantısı ile çalışıyor. Hava ile toprak arasındaki statik elektriği (potansiyel farkı, rezonans ile çoğaltarak) toplayarak çalışıyor.

 
Son düzenleme:
birinci videoda gösterdiği şeyin aynısını yaptım. değerler yetersiz kalıyor. daha etkili malzeme bulmak lazım. grafit karbonu çok daha etkili sonuçlar veriyor. ama belirli bir süre sonra grafit erimeye başlıyor. asit baz oranını iyi ayarlayamıyorum gibi bir durum söz konusu :) uzun ömürlü bir proje olmadığı için çöpe attım. Aslında olay şu; çok düşük bir amper var ortada ve bu video da gösterilen olayda ortada bir sabit akım var ama bu sabit akım bir türlü kendini yenilemiyor. yani akımın kendini yenilemesi ve tazelemesi gerekiyor. bu projenin çöp olmasının sebebi bu işte. yani her şekilde denedim.
 
birinci videoda gösterdiği şeyin aynısını yaptım. değerler yetersiz kalıyor. daha etkili malzeme bulmak lazım. grafit karbonu çok daha etkili sonuçlar veriyor. ama belirli bir süre sonra grafit erimeye başlıyor. asit baz oranını iyi ayarlayamıyorum gibi bir durum söz konusu :) uzun ömürlü bir proje olmadığı için çöpe attım. Aslında olay şu; çok düşük bir amper var ortada ve bu video da gösterilen olayda ortada bir sabit akım var ama bu sabit akım bir türlü kendini yenilemiyor. yani akımın kendini yenilemesi ve tazelemesi gerekiyor. bu projenin çöp olmasının sebebi bu işte. yani her şekilde denedim.

Anladım aynı sistemden bir kaç tane daha yapıp paralel bağlamayı denedin mi?

2. ve 3. videolar hakkında ne düşünüyorsun? 2. videoyu değiştirdim. Bir daha bakıp yorumlayabilir misin? Sen bu 2. ve 3. videodan ne anladın? Bu konuda ciddi bir argem var. Kimse anlayıp yorumlayamadığı için hakkında tartışma yapamıyoruz. Konuyu anlamaya başlayan arkadaşlar da destek olabilir mi? Daha önce bahsettiğimiz konu var ya havadaki ve toprakta serbest halde bulunan negatif ya da pozitif yüklü parçacıkların dolayısıyla bunu kapasitör gibi düşünüp bunun deşarjını topluyoruz. Bu konuda çok sağlam devreler var. Fakat siz anlayıp yorumlamaya başladığınızda hepsini teker teker tartışırız. Malum bir şey yapmadan önce iyi araştırma yapıp malzeme siparişlerini doğru şekilde doğru projeye yapmak amaçlı hepsini yatırımlardan önce bolca tartışalım ki paramız da boşa gitmesin.

Grafen ya da grafitin çok etkili olduğunu biliyorum. Daha önce paylaştığım supercapacitor videolarında ve graphene ile ilgili makalelerde görmüştüm. Bu grafeni sistemi uygulayacağımız toprakta elektrotlara yakın bölgelerde kullanabiliriz fakat biraz pahalı bir malzeme bununla hızlı şarj olabilen yeni nesil batarya yapmak daha akıllıca olur.

Toprakta bunun yerine karbon ve yumuşak demir elektrotlar kullanmanın daha iyi olacağı söyleniyor. Patentini alan kişi böyle yapmış. Rezonans konusunu ben ilave ettim çünkü bu da birim sistem bir tesla patenti olarak eski dokümanlarda var. İşe yarayacağına eminim çünkü tek toprak bağlantılı örnekleri yukarıda görebilirsin.

Fig2.gif
 
topraklı sistemde seri bağlantıda yüz adede kadar çıkardım. sonuç değişmiyor. voltaj yükseliyor amper sabit.

ikinci video ya gelince led lamba kullanılmış cree led 3 volt 1 amper ile çalışır yüksek kapasiteli kondansatör ile kullanıldığında tetikleme için bir pil yetiyor. pil anlık olarak kondansatörü doldurur yüksek uf değerli kondansatör kullandığı içinde kondansatör pil görevi görüyor ve led lambayı yakıyor.

üçüncü video da ise tesla bobini kullanılmış elektro manyetik alan oluşturulup cep telefonlarının baz istasyonu görevi görüyor topraktan aldığı çok düşük voltajı inverter ile yükseltip bobinlere aktarıyor.
çalıştığım iş yerinin üzerinde üç tane baz istasyonu vardı. bir gün karanlıkta depodan bir şey almaya gittim lambayı açmadım kutularda floresan lambalar da varmış elimi attığım anda floresan lamba birden yandı tabi çok korktum :) ne oluyor diye :) herşeyin mutlaka mantıklı bir açıklaması vardır. araştırıp bulmak gerekli. benim gördüklerim bunlar. ama geliştirilmesi gerekli ...
 
topraklı sistemde seri bağlantıda yüz adede kadar çıkardım. sonuç değişmiyor. voltaj yükseliyor amper sabit.

Söylediğim gibi, akımı artırmak için 100 adedini seri bağlamak yerine 10 adedini seri bağlayıp böyle 10 grup oluşturup bunları da kendi arasında paralel bağlarsan akımı artırabilirsin. Akım paralel bağlantıda artar.

Evet 3 volt 1 amperlik lamba yanıyor fakat orada bir kondansatöre pilden yüksek akım çekerek depolama yapmıyor. Buna PCB Free Energy Device demişler. İnfinitySav isimli bir firma geliştirip distribütörleri aracılığıyla satışını yapıyor. İddialarına göre 2W'tan 2MW'ta kadar uygulayabileceğini söylüyorlar. Bahsettiğim rezonans frekansı ile havadan trafoya ciddi miktarda akım geçiyor ve bu fazla akım ile kendi kendini besleyen bir devreye sahip. Pilden ise çok kısa yalnızca küçük bir tetik akımı çekiyor ve sonra süresiz çalışmaya başlıyor. Free energy makinesi sanılıyor fakat aslında değil, dediğim gibi havadan havaya, topraktan havaya ya da topraktan toprağa olmak üzere diğer topolojik eş değerleri de var. Bir nevi havada bulunan statik elektriği akımı artırmak için rezonans uygulayarak topluyor.

Daha önce söylemiştim havadaki elektriğin kaynağının yalnızca FM, TV, Baz, Wifi istasyonları olduğu sanılıyor. Bu doğru olsa da yalnızca bu değil. Çok bilmediğimiz atmosferik elektrik konusunu iyi araştırmak gerekli. Modern bilim son zamanlarda bu şekilde ifade ediyor. Fakat eskiden beri bu durumla karşılaşıldığında kaynağın yalnızca istasyonlar olduğu söylenir ve bu doğru değil diyorum.

Şöyle düşün yıldırım ya da şimşekler oluştuğunda 200.000 volt ve 80.000 amper'e kadar en az 100ms akım oluşuyor. Nereden geliyor bu kadar voltaj ve akım diye hiç sormuyorlar mı? Yıldırım hava ve toprak arasındaki hızlı bir deşarjdır, şimşek ise havadan havaya deşarj olur. Aslında hava yağmurlu olmasa dahi bu enerji hep havadadır. Aynısı toprakta da vardır. Dolayısıyla şu kombinasyonlarda akım yönü oluşturulabilir.

1. Havadan toprağa - Havadan elektrik üreten mini devrelerle bunu zaten yapıyorlar ve daha iyi bir sonuç için çok sayıda paralel bağlı devre gerekiyor.

turkcedevre.webp


Fakat yukarıda bir tesla bobini ve yanındaki toplayıcısıyla çok daha verimli bir sistem kurulabiliyor. Yukarıdaki 3. videoda var.

2. Havadan havaya - Bu senin supercapacitorde depolandığını söylediğin diğer video ve bu doğru değil yine bunda da rezonans kullanılıyor ve yine aynı prensiple çalışıyor.

3. Topraktan toprağa - Basit olarak bahsettiğimiz toprak pili ya da aküsü buna örnektir.

Daha gelişmişi ise henüz bahsetmediğim kapagen jeneratörüdür ve en verimlisi budur. Bununla Tariel Kapanadze isimli Gürcü asıllı Tesla takipçisi gönüllü bunu Tesla'nın patentlerinden öğrendiğini söylüyor ve Türklerle bir anlaşma yapıp TMZ enerji isimli bir firma ile anlaşarak 100kW elektrik üreten bir sistemi fuarda duyurmuşlardı.

Yine kapagenden esinlenip Rus bir amatör bunu tekrarlamayı başarıyor ve tüm devre şemalarını ve yapılışını internetten yayınlıyor.


Bunu tekrarlayan Rus'un paylaştığı dokümanlara da buradan ulaşabilirsin.

http://jnaudin.free.fr/kapagen/replications.htm

Aralarında 10m olan iki toprak bağlantısı kullanıp 9V'luk bir pilden anlık (1 sn ya da daha az) yalnızca küçük bir tetik akımı alarak 1.2kW üretebiliyor. Sonrasında bunun 5kW olanı da yapıldı.

Şimdi daha iyi anlıyor musun? Bunlar free energy makineleri değil, böyle konuyu bilmeden düşününce şehir efsanesi gibi geliyor fakat ben çok ciddi araştırdım. Böyle değil ve enerjinin nereden kaynaklandığı belli. Bu iki toprak bağlantılı olan Dikey dalga denilen ve güneyden kuzeye akan manyetik akımlardan faydalanarak bu enerjiyi kullanılabilir hale getiriyormuş.
 
Söylediğim gibi, akımı artırmak için 100 adedini seri bağlamak yerine 10 adedini seri bağlayıp böyle 10 grup oluşturup bunları da kendi arasında paralel bağlarsan akımı artırabilirsin. Akım paralel bağlantıda artar.

Evet 3 volt 1 amperlik lamba yanıyor fakat orada bir kondansatöre pilden yüksek akım çekerek depolama yapmıyor. Buna PCB Free Energy Device demişler. İnfinitySav isimli bir firma geliştirip distribütörleri aracılığıyla satışını yapıyor. İddialarına göre 2W'tan 2MW'ta kadar uygulayabileceğini söylüyorlar. Bahsettiğim rezonans frekansı ile havadan trafoya ciddi miktarda akım geçiyor ve bu fazla akım ile kendi kendini besleyen bir devreye sahip. Pilden ise çok kısa yalnızca küçük bir tetik akımı çekiyor ve sonra süresiz çalışmaya başlıyor. Free energy makinesi sanılıyor fakat aslında değil, dediğim gibi havadan havaya, topraktan havaya ya da topraktan toprağa olmak üzere diğer topolojik eş değerleri de var. Bir nevi havada bulunan statik elektriği akımı artırmak için rezonans uygulayarak topluyor.

Daha önce söylemiştim havadaki elektriğin kaynağının yalnızca FM, TV, Baz, Wifi istasyonları olduğu sanılıyor. Bu doğru olsa da yalnızca bu değil. Çok bilmediğimiz atmosferik elektrik konusunu iyi araştırmak gerekli. Modern bilim son zamanlarda bu şekilde ifade ediyor. Fakat eskiden beri bu durumla karşılaşıldığında kaynağın yalnızca istasyonlar olduğu söylenir ve bu doğru değil diyorum.

Şöyle düşün yıldırım ya da şimşekler oluştuğunda 200.000 volt ve 80.000 amper'e kadar en az 100ms akım oluşuyor. Nereden geliyor bu kadar voltaj ve akım diye hiç sormuyorlar mı? Yıldırım hava ve toprak arasındaki hızlı bir deşarjdır, şimşek ise havadan havaya deşarj olur. Aslında hava yağmurlu olmasa dahi bu enerji hep havadadır. Aynısı toprakta da vardır. Dolayısıyla şu kombinasyonlarda akım yönü oluşturulabilir.

1. Havadan toprağa - Havadan elektrik üreten mini devrelerle bunu zaten yapıyorlar ve daha iyi bir sonuç için çok sayıda paralel bağlı devre gerekiyor.

turkcedevre.webp


Fakat yukarıda bir tesla bobini ve yanındaki toplayıcısıyla çok daha verimli bir sistem kurulabiliyor. Yukarıdaki 3. videoda var.

2. Havadan havaya - Bu senin supercapacitorde depolandığını söylediğin diğer video ve bu doğru değil yine bunda da rezonans kullanılıyor ve yine aynı prensiple çalışıyor.

3. Topraktan toprağa - Basit olarak bahsettiğimiz toprak pili ya da aküsü buna örnektir.

Daha gelişmişi ise henüz bahsetmediğim kapagen jeneratörüdür ve en verimlisi budur. Bununla Tariel Kapanadze isimli Gürcü asıllı Tesla takipçisi gönüllü bunu Tesla'nın patentlerinden öğrendiğini söylüyor ve Türklerle bir anlaşma yapıp TMZ enerji isimli bir firma ile anlaşarak 100kW elektrik üreten bir sistemi fuarda duyurmuşlardı.

Yine kapagenden esinlenip Rus bir amatör bunu tekrarlamayı başarıyor ve tüm devre şemalarını ve yapılışını internetten yayınlıyor.


Bunu tekrarlayan Rus'un paylaştığı dokümanlara da buradan ulaşabilirsin.

http://jnaudin.free.fr/kapagen/replications.htm

Aralarında 10m olan iki toprak bağlantısı kullanıp 9V'luk bir pilden yalnızca küçük bir tetik akımı alarak 1.2kW üretebiliyor. Sonrasında bunun 5kW olanı da yapıldı.

Şimdi daha iyi anlıyor musun? Bunlar free energy makineleri değil, böyle konuyu bilmeden düşününce şehir efsanesi gibi geliyor fakat ben çok ciddi araştırdım. Böyle değil ve enerjinin nereden kaynaklandığı belli. Bu iki toprak bağlantılı olan Dikey dalga denilen ve güneyden kuzeye akan manyetik akımlardan faydalanarak bu enerjiyi kullanılabilir hale getiriyormuş.
Benim bu tarz deneyler yapacak kadar ne zamanım oldu nede bütçem :) ben küçük işlerle uğraşırım. öyle sürekli olarak ta kafamı elektrik işlerine yormuyorum. siz baya bir bu işin ustası olmuş durumdasınız umarım güzel bir proje ortaya çıkarırsınız. bu işlerle uğraşmak için zaman ve para gerekli ... benim kafam şu anda durdu :)
yani aslında ben doğru yolda ilerlemişim. doğruya hesaplamayı unuttuğum tek şey var orada 1.000 volt elde ettiğimde kücük bir amper elde ediyorum. 200 ma gibi buda 200 wattlık bir enerji ediyor :) enerjiyi depolamak üzerine deney yaptığım için bunu görmezden gelmişim. doğru yolda ilerliyorsun ahmet kardeşim :) ama konuyu fazlada dağıtma bence tek yoldan ilerle sonra gerisi kendiliğinden gelecektir. benim zekam tesla bobinini çözecek kadar iyi değil. rezonans kısmına ise hiç girmiyorum. konunun içini bir girersem eğer çıkamam . yapılmayacak bir şey değil. uğraşmak gerekli.
 
Benim bu tarz deneyler yapacak kadar ne zamanım oldu nede bütçem :) ben küçük işlerle uğraşırım. öyle sürekli olarak ta kafamı elektrik işlerine yormuyorum. siz baya bir bu işin ustası olmuş durumdasınız umarım güzel bir proje ortaya çıkarırsınız. bu işlerle uğraşmak için zaman ve para gerekli ... benim kafam şu anda durdu :)
yani aslında ben doğru yolda ilerlemişim. doğruya hesaplamayı unuttuğum tek şey var orada 1.000 volt elde ettiğimde kücük bir amper elde ediyorum. 200 ma gibi buda 200 wattlık bir enerji ediyor :) enerjiyi depolamak üzerine deney yaptığım için bunu görmezden gelmişim. doğru yolda ilerliyorsun ahmet kardeşim :) ama konuyu fazlada dağıtma bence tek yoldan ilerle sonra gerisi kendiliğinden gelecektir. benim zekam tesla bobinini çözecek kadar iyi değil. rezonans kısmına ise hiç girmiyorum. konunun içini bir girersem eğer çıkamam . yapılmayacak bir şey değil. uğraşmak gerekli.

Benim de biraz zamanım olsa da fazla bütçem yok. Ustalık bir tarafa ben zaten elektronikçi değilim. Programcıyım. İşin dijital kısmında programlama bilgimden dolayı daha iyi şeyler yapabiliyorum fakat analog tarafım biraz zayıf. Elektronikle hobi olarak ilgileniyorum diyebilirim fakat etrafımda ne iyi bir elektronikçi var ne de PCB hazırlayabileceğim imkanlarım. Enerji konusuna önem veriyorum. Seçtiğim projeler de 30-40 TL ya da en fazla 200 TL maliyetli projeler. Dediğim gibi amatör PCB yapacak yeteneğim ya da CNC'im olsa ya da osiloskobum mutlaka bu projelerden birini şimdiye dek yapmıştım. elektronikproje.com sitesinde proje açtım bu 30-40 TL malzeme tutarı olan proje için 250 TL teklif verdiler tamam dedim sonra yan çizdiler yapmadılar. Aslında devre çok detaylı değil şemasını buradan paylaşayım.

Bu devre, herhangi bir trafo ile bu kendini besleyen ve 10 led'i yakabilecek enerji harvester devresi. İsmi Akula0083. Bunu da başka bir Rus kapagenin toprak bağlantısız olanını denemiş ve başarmış. Sonsuz el feneri ismiyle Brezilya'da seri üretime geçtiler.

Diğer kapagen ise en fazla 200 TL maliyetli ve 5kW elektrik üretebileceğin bir sistem. Elektriği tedaşa satsan 10 - 15 günde kendini amorte eder. 3-5 Wattla uğraşmak yerine aslında bu kapageni anlayıp nasıl yapılacağı konusunda biraz araştırma yapacak arkadaşlar olsa çok faydalı sonuçlara ulaşabiliriz. Fakat onlar çirkef çirkef laf sokma derdindeler ve hiç hoş tavır göstermiyorlar. İşte neden hep Rus da biri de Türkiye'den değil anlıyor musun? Önce insan gibi yargılamadan tartışmayı öğrenmek gerekiyor. Ayrıca biraz da zeka lazım şükür bol miktarda var fakat uğraştığım konu benim alanım değil.

1_Ver3.jpg
 
Son düzenleme:
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Forum istatistikleri

Konular
128,125
Mesajlar
915,236
Kullanıcılar
449,837
Son üye
betül hüsrevoğlu

Yeni konular

Geri
Üst