Proje Başlangıcı için Tavsiye İstiyorum

aytserko

Üye
Katılım
24 Ocak 2012
Mesajlar
51
Puanları
1
Yaş
43
Konum
Bursa
Arkadaşlar;

Üzerinde çalıştığım amatör bir projem var.Bu projede temel hareket motorlar ve sensörlerle ilgili.Bir düzlem üzerinde aşağı ve yukarı hareketi sağlayan motor düzlemde 3 noktada sensörler aracılığı ile durmalı belli bir kısa zaman beklemeli ve sonra ikinci noktaya devam etmeli.Bu çalışma için elimde 24 v dc motorlar var onları kullanmak istiyorum ancak motorları önceden belirlenen 3 noktada durdurmam için gereken düzenlemeyi nasıl yapacağımı bir türlü anlayamıyorum.Ne tür motor ve sensör seçmeliyim.Sizden hazır birşeyler istemiyorum saece doğru başlangıç için doğru malzemeleri tesbit etmeye çalışıyorum.

Saygılarımla
 
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Düzlemde aşağı ve yukarı hareket demişsin, problemi net olarak tanımlamamışsın. Hareket tek boyutlu mu, 2 boyutlu mu?
 
Düzlem derken bir dikme üzerinde motor olacak ve bu motor dikmeye bağlı parçayı aşağı yukarı hareket ettirecek.Motorun bu hareketinde belirli noktalarda belirli zamanlarda duracak.Aşağı ve Yukarı.Bugün 2 adet 24 v dc motoru L293 D kullanarak sürdüm.Şimdi bunları bahsettiğim şekilde otomatik olarak nasıl durdurup kaldıracağımı düşünüyorum.PIC ile kolay görünüyor ama ben PIC ten anlamıyorum.Daha çok mekanik bir çözüm arıyorum.
Teşekkürler
 
Sensör işi en kolayı aslında. DC motoru 2 yönde sürebiliyosun sanırım. En üst ve en alta birer sensör koyup yön değiştirmede kullanırsın. Araya da 3 nokta belirleyip bunları sensörle algılatıp belli bi süre duraklatırsın.

Sensör için "proximity switch" tarzı bişeye bak bence. Duraklatma işi için basit bi zaman rölesi kullanabilirsin.
 
Merhaba
Çin malı ucuz laserler var telefunkenin de optotransistorları var,bunlarla yapabilirsiniz.Verici ve alıcı arası mesafe kısa ise IR diyot ile de problem çözülür.Siz senaryoyu tam olarak anlatırsanız boş bir zamanda devreyi de çizebilirim.Kolay gelsin.
 
Elimde optik sensör var.Bu sensörü L293D devresinden bağımsız olarak bağladığımda motoru durdurup yeniden çalıştırabiliyorum.Sensörler 5V ile çalışıyor.Bunu L293 D ye nasıl adapte edebilirim.Dün denedim ve 2 adet L293D yandı:)
Kurgumu daha iyi anlatabilmek adına aşağıda yapmayı planladığım sisteme çok yakın bir cihaz videosunun linkini veriyorum.

Rimage Everest Demonstration - YouTube
 
Merhaba
Tamam,anladım çok kullanışlı bir çalışma yalnız bu proje için bana göre PIC kullanmanız gerekecek çünkü Y1,Y2,Y3,dairesel açılı hareket ve X1,X2 hareketlerini görebildim.Kafa dikey olarak(Y1,Y2,Y3)üç konum alıyor dairesel olarak 35-40 derece dönüyor.CD player ise X1 ve X2 hareketini yapıyor.PIC senaryoya göre programlanırsa olur.Ama sadece mekanik olarak mini swiçlerle olur mu?Kesin birşey diyemeyeceğim.Ama imkansız diye birşey de yoktur.Kolay gelsin.
Not:L293D entegresini hiç kullanmadım ama datasına baktım her kanaldan maximum 600 miliamper çekilebiliyormuş.Bu demektir ki sağlıklı bir proje için her kanaldan ancak 300 miliamper çekmeniz gerekecek sizin motorlarınızın çektiği akım nedir?
 
Son düzenleme:
Dediğiniz gibi biraz zor olacak ama yapmak istiyorum ve uğraşıyorum.Sizlerin de yardımı ile ben 1 yılı göze aldım.

Bu konuyu https://www.kontrolkalemi.com/forum...ojem-icin-ucreti-karsiliginda-ozel-devre.html linkinde diğer arkadaşlarla da konuşuyoruz.Sizin için de uygunsa ordan yazışmaya devam etmek isterim.Çünkü orda projenin daha fazla ayrıntısından konuştuk.

teşekkürler

Konuya https://www.kontrolkalemi.com/forum...ojem-icin-ucreti-karsiliginda-ozel-devre.html linkinden devam edeceğiz.İlgilenen arkadaşlara teşekkür ederim.Tek başlık altında olursa sanırım daha faydalı olacaktır.

Saygılarımla.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Forum istatistikleri

Konular
127,967
Mesajlar
913,970
Kullanıcılar
449,614
Son üye
Canipk

Yeni konular

Geri
Üst