proje ödev yardımı

husosom

Üye
Katılım
28 Mar 2011
Mesajlar
12
Puanları
1
Yaş
30
4 bitlik 2 adet sayı anahtarlar(switch) yardımıyla girilecektir. Girilen bu iki sayı birbirine eşit ise sayıların toplamı 7-seg displayde gösterilsin, sayılar eşit değil ise 2. sayıyı 2'ye tümledikten sonra toplamları, 7-seg displayde gösterilsin. PROJEM BU ben aşağıdaki resimdeki devreyi yaptım. Devrede switch 9 şuanki konumunda yani gnd kısmındayken B nin (switch5-6-7-8)in 2 ye tümleyenini alıp A ile(sw1-2-3-4)ile topluyor.
SWİTC9 u power kısmına aldığımda da direk topluyor. Çlışmasında bi sıkıntı yok ancak ben BU DEVREYE KARŞILAŞTIRMA ENTEGRESİ KOYMAK İSTİYORUM SW9 U İPTAL ETMEK İSTİYORUM YANİ OTOMATİK OLARAK YAPMASINI İSTİYORUM YARDIM EDERRSENİZ SEVİNİRİM TEŞEKKÜRLER


41P9vY.png
 
eş switchleri xor leyebilirsin. karşılıklı hepsi aynıysa bir işlemi yaparsın değilse diğerini.
 
nasıl yani abi biraz daha açarmısın
 
@husosom merhaba kardeşim .İsiste bir adet 7485 karşılaştırıcı entegresi al. Sayılardan birer ek alıp örneğin A sayısını entegrenin A0-A1-A2-A3 girişlerine, B sayısını ise B0-B1-B2-B3 girişlerine gir. QA=B çıkışını da sw9 u iptal edip sw9 un bağlandığı kapılara bağla. İki sayı eşit ise QA=B çıkışı lojik1 olacak eşit değilse lojik0 olacak. Tıpkı SW9 un +5V- GND durumu gibi. Entegrenin diğer bacakları boşta kalacak. Şema çizemedim sen bir dene olmazsa ben yine şema çizerim.
 
Dediğim mantıkta çalışması lazımdı. Çizdiğin isis dosyasını farklı kaydet dosya türünü ISIS 7.0 files olarak ayarlayıp buraya atar mısın. Bende proteus 7.7 yüklü seninki 8 galiba. Sen dosyayı yükle ben bi bakayım.
 
Xor eğer iki girişse aynıysa 1 eğer 2 giriş farklıysa 0 üretir. Senin istediğinde zaten bu. İki sayının eş bitlerini xorla bütün bitler aynıysa sayılar eşit demektir. Farklıysa eşit değil demektir.

GT-I9500 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 
Son düzenleme:
abi 7 olarak kaydedilmiyor öyle bir seçenek yok bunu bir dene açılacakmı
 

Ekli dosyalar

  • PROJE.rar
    19.7 KB · Görüntüleme: 5
Yok açmadı. Section olarak kaydedip atarmısın. File ---> export section seçeneğinden yapabilirsin.
 
abi öyle bi seçenek yok internette araştırdım bulamadım . Eğer zamanın varsa devreyi baştan kurabilirmisin. ?
 

Forum istatistikleri

Konular
128,149
Mesajlar
915,471
Kullanıcılar
449,890
Son üye
Ercan29

Yeni konular

Geri
Üst