Proje Ödevi Yardımı

Flip Flop

Üye
Katılım
3 Nis 2014
Mesajlar
5
Puanları
1
Konum
Sakarya
Merhaba Arkadaşlar,

2 yıl aradan sonra dgs yaptım ve şuan proje ödeviyle uğraşıyorum işin içinden çıkamadım.

PROJE/TASARIM KONUSU


Şebeke geriliminden doğru gerilim elde edilen bir tam dalga doğrultucu devre tasarlayınız. Doğrultucu devrenin çıkışında elde edilecek doğru gerilimin sabite yakın (yaklaşık düz) bir çıkış gerilim olması sağlanacak şekilde filtreleme yapılmalıdır. Doğrultucu devrenin çıkış gerilimi tasarımınıza bağlı olarak 7 V ile 21 V arasında herhangi bir ortalama değere sahip olabilir. Oluşturduğunuz doğrultucu devre çıkış gerilimini giriş gerilimi olarak kullanan, 5 V sabit doğru gerilim elde edilecek zener diyotlu bir regülasyon devresi tasarlayınız. Regülasyon devresi çıkışında elde ettiğiniz 5 V sabit doğru gerilim ile bir BJT üzerinden bir led diyot beslenecektir. BJT, led diyot içinden geçen akımı kontrol edecektir. Led diyod içinden geçen akımı sıfır ile maksimum değer arasında değiştiren BJT kontrol devresini tasarlayınız. Kontrol devresinde bir potansiyometre kullanarak led diyot içinden geçen akımı belirtilen aralıklarda değiştirebilmelisiniz ve led diyot akımının değişimiyle orantılı olarak led diyodun parlaklığının değiştiğini gösterebilmelisiniz.


Bu konuda bana yardımcı olabilecek sade anlatımlı proteus kullanımı devre hesaplamaları ve baskı devre kısmına kadar yönlendirebilecek arkadaşlar şimdiden teşekkür ediyorum 2 haftam kaldı.
 
Şu ana kadar projeyi hangi aşamaya getirdin? Hangi kısımlar çalışıyor, hangi kısımlar çalışmıyor. O çalışmayan yerlerde kafana takılan konu nedir?
 
Şu ana kadar projeyi hangi aşamaya getirdin? Hangi kısımlar çalışıyor, hangi kısımlar çalışmıyor. O çalışmayan yerlerde kafana takılan konu nedir?

Proteusta devreyi kurmaya çalışıyorum ama tam dalga doğrultucudan sonra 7 ile 21V arası değeri alamıyorum. filtreleme yaptıktan sonra zenerle 5v sabitleyip jfet i ledi ne şekilde bağlamam gerek pot u nereye koymam gerek malzeme listesi falan çıkartmam gerek.Sonra değerleri hesaplamam gerek ne gibi yollar izlemeliyim araştırma yapıyorum fakat tek bu projem olmadığı için yetiştiremiyorum çok geri kaldım.
 
12 voltluk bir trafo kullanın köprü diyottan geçirin . + - arasına bir elektrolitik kapasitör bağlayın. sizden istenen 7 ile 21 arasında değişmesi değil . arada herhangi bir değer.
sonra 7805 i bağlayın. çıkış ile şasi arasına 100nf bağlayın. +5 volt ile şasi arasına 10k pot bağlayın. potun orta ucunu bc546 nın beyzine bağlayın. bc546 nın emiterine 100 oh direnç ve direncin diğer ucunu şasiye bağlayın. ledin + ucunu +5 volta - ucunu kollektöre bağlayın. Potansiyometre ile led akımını ayarlayın.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,879
Kullanıcılar
449,599
Son üye
Gksn

Yeni konular

Geri
Üst