Profilo EKO-3310A makinesi

candogan62

Üye
Katılım
6 Şub 2009
Mesajlar
515
Puanları
6
Yaş
35
Merhabalar ustalarım,

İhtiyacı olan bir arkadaşıma ucuza Profilo EKO-3310A (AEG LV43'ün dengi) çamaşır makinesi temin ettim. Makine eski olduğundan bir çok problemi çıktı, bazılarını hallettim (su kaçırma, tıkanıklıktan su boşaltmama vs) ama diğerlerinde yardıma ihtiyacım var.

Makinenin önceki sahibi sürgülü sıkma ayar potansiyometresini çocuklar oynuyor diye sökmüş ve 1000 devirli makina bu yüzden 600 devirde sıkıyor. Bir de ana yıkama adımında yumuşatıcı gözünden su alıyor. Ön yıkamada ve yumuşatmada sorun yok.

Makineye ait şemayı da temin ettim ama elektrik konusuna pek hakim olmadığımdan yardımınıza ihtiyacım var.

Öncelikle makinenin eski sahibinin bana verdiği potansiyometreyi geri takmak ve sıkmayı 1000'e hızlandırmak istiyorum. Potansiyometrede 3 kablo çıkışı var ama 1 kablo bağlı. O kablo da kesik ve aynı renk kablo bulup ek yaparım düşüncesiyle makineyi açıp aradığımda aynı renk kablo bulamadım. Potansiyometrenin resimlerini ekliyorum.

Yönetici Notu: Paylaşılan fotoğraf, fotoğraf paylaşım sitesinden silindiği için kaldırılmıştır.

Şemanın resimleri de bunlar;

Yönetici Notu: Paylaşılan fotoğraf, fotoğraf paylaşım sitesinden silindiği için kaldırılmıştır.

Tüm bunlara göre potansiyometreyi nasıl bağlamalıyım? Şemada E6 ve F6 elemanlarına bağlanmış ama hangi elemanlar anlayamadım? Sizce bağlantı beyine mi, hız kartına mı yoksa motora mı yapılıyor ve kaç kablo eklemem gerek? Tek kablo yeter mi? Bu konuda yardıma ihtiyacım var.

Bir de dediğim gibi makine ana yıkama adımına gelince yumuşatıcı gözünden su alıyor, kutuda deterjan alınmadan kalıyor. Sorun beyinden çıkan mekanizmada sanırım. Bunu elle ayarlayabilir miyim yoksa 3'lü ventilin değişmesi mi gerekli? Biraz kurcalasam çözerim bunu herhalde çok mühim değil.

Son olarak makine pamuklu programda yıkama ve durulamalarda 5sn kadar tamburu çevirip 15sn kadar mola veriyor. Bunun normal olmadığını düşünüyorum. Önceki sayfalarda okuduğum kadarıyla yünlü yıkama tuşunun kontaklarının zımparalanması ve temizlenmesi gerektiği yazılmış. Yünlü tuşuna basınca yıkama şekli değişmedi, sanırım bahsedilen sorun var makinede bunu da halledeceğim. Hatta bu sorundan ötürü makine sıkmada hızlanmıyor olabilir mi? Gerçi şemaya göre potansiyometre devre dışı kalırsa 600 devir aktif oluyor.

Kısacası makine şu an çalışıyor ama ana yıkama gözünden su almıyor ve hassas modda yıkayıp sıkıyor. Dolayısıyla tam verimle çalışmıyor. Sıkma devri ve yıkama devri ayarı öncelikli olmak üzere değerli ustalarımdan yardım bekliyorum. Makineyi 50TL'ye aldım, hurdacıya versem 30TL eder herhalde (malum 95 kilocuk :D ) Ama çalışan makineyi çöpe atmaya gözüm el vermiyor, kurcalayıp öğrenmek istiyorum ki hem ben hem de forumdaki kullanıcılar faydalanalım. Makine de güzel çalışsın, saygılar.
 
Elektrik-elektronik işinden anlayan biri ile yapabilirsin.. devrede potansiyometre yer alıyor ona göre bağlayacaksın ama nasıl anlatsam bilmem ki devrede açıkça yer alıyor zaten.. ona göre bağlayacaksın... en iyisi bu konu bilgili bir arakadaşını al yanına beraber kurcalayın devreyi okuyun ona göre yorum yapın ve potansiyometreyi makineye bağlayın..tek başına işin altından kalkamazsın zorlanırsın..

Yumuşatıcı olayına gelince deterjan çekmecesini temizle oradaki ufak delikler var tıkanık olabilir eğer sorun çözülmezse dediğin gibi beyinin oradaki mekanizmada sorunu ara..

Kolay gelsin..
 
Candoğan sana cevabu buradan yazayım.potansiyometreyi beynin skoetlerinin bağlı olduğu yerde a b c d e diye hafler vardır.potansiyometrenin bir ucunu e6 yada f6 yafark etmez bağla.(e6 f6 arası köprülendiği için)diğer ucunu ise kartın 7 nolu ucuna bağlı kabloya bağla.yumuşatıcı olayı için ise deterjan çekmecesinin üzerindeki yaylı kol mekanizmasını ayarlayan bir plastik somun vardır.oradan ince ayar yapabilirsin.birde beyni çevirdiğin zaman yarım ay plastik deterjan çekmecesindeki ayar koluna haraket verir.bu yarım ay plastiğin bağlantısını yıldız tornavidayla gevşetip plastiği sağa sola çevirerek istediğin ayarı yapabilirsin.sonra yine yıldız tornv. Sıkmayı unutma hadi kolay gelsin.
 
Candoğan sana cevabu buradan yazayım.potansiyometreyi beynin skoetlerinin bağlı olduğu yerde a b c d e diye hafler vardır.potansiyometrenin bir ucunu e6 yada f6 yafark etmez bağla.(e6 f6 arası köprülendiği için)diğer ucunu ise kartın 7 nolu ucuna bağlı kabloya bağla.yumuşatıcı olayı için ise deterjan çekmecesinin üzerindeki yaylı kol mekanizmasını ayarlayan bir plastik somun vardır.oradan ince ayar yapabilirsin.birde beyni çevirdiğin zaman yarım ay plastik deterjan çekmecesindeki ayar koluna haraket verir.bu yarım ay plastiğin bağlantısını yıldız tornavidayla gevşetip plastiği sağa sola çevirerek istediğin ayarı yapabilirsin.sonra yine yıldız tornv. Sıkmayı unutma hadi kolay gelsin.
Çok sağol ustam harikasın. Bugün yazıyı okumadan evvel makineyi sökmüştüm, su almada ince ayarı deterjan kutusunun üzerindeki vidayı gevşeterek yapmaya çalıştım ama vida paslanmış çıkmadı. Bu ayarı dediğin gibi yarım ay şeklinde olan yaylı parçadan yapacağım. Zaten kolu hizalayınca makine ana yıkamadan su aldı ama sabitleyememiştim.

Potansiyometrede de 3 tane kablo bağlama yeri var, bunlardan herhangi ikisine kablo ekleyip birini beyindeki e6 girişine diğerini de hız kartının 7 nolu girişine ekleyeceğim anlayacağım kadarıyla. Kart derken tuş takımı kartından bahsetmedin değil mi?

Bu hassas yıkama konusunda da sanırım yünlü yıkama tuşunun kontağında problem var, çünkü makine yavaşça 5n dönüyor ve 15 sn kadar bekliyor. Makinenin eski sahibi tuş takımı kartının üzerine Bakım amacıyla yağ dökmüş bunun için de tuş takımı kartını söküp kolonya ile temizleyeceğim, bir problem olmaz sanırım. İnşallah hallederim, hırs yaptım bu makineyi adam edeceğim:) Tekrar çok sağol ustam böyle paylaşım yapmak çok güzel benim de maddi sıkıntısı olan arkadaşıma faydam dokundu.
 
Arkadaşlar Profilo EKO3310A makine için bakımcıı ustamın dediği gibi potansiyometreyi bağladım. Beyinde E6 soketine birşey takılı değil, F6'ya potansiyometrenin bir ucunu taktım, kartta da 7 nolu sokete takmam gerekiyordu ama 7 nolu sokette nereye gittiğini bulamadığım mor renk bir kablo bağlıydı. O mor renk kabloyu söktüm ve potansiyometreye giden diğer ucu bağladım. Makineyi sıkmada çalıştırdım ve 1000 devire hızlandı. Tam oldu diye sevinirken baktım ki makine durulama arası sıkmalarda da 1000 devire hızlanıyor. Normalde makine aradaki sıkmalarda 3 kez 600 devire hızlanıp 10 saniye kadar sıkıp duruyordu yani parça parça sıkıyordu. Şimdi ise ara sıkma adımında makine 1000 devire çıkıyor ve hiç durmuyor. 600 devirde sıktığı aralıklarda ise 1000'den 600'e düşüyor, 10 saniye kadar 600'de kaldıktam sonra tekrar 1000'e hızlanıp bu şekilde 10 dakikadan fazla sıkma yapıyor. Özetlemek gerekirse ara sıkmalarda durması gereken yerlerde 1000 devirde sıkıyor. Aslında böyle daha güzel ama motora zararlı, üstelik ıslak yükte çamaşır birden 1000 devire çıkarsa makineye zarar verir diye düşünüyorum. Acaba nerede hata yaptım? O mor kablo ya beyne ya da tuş takımına gidiyor çok karışık olduğundan bulamadım.

Makinenin 850 devir modelini incelediğimde potansiyometreden çıkan kablo 6 nolu sokete giriyor 7 ise boş kalıyor. Acaba makinede eskisi gibi mor kabloyu 7'de bırakıp potansiyometreden çıkan kabloyu 6'ya bağlasam kart yanar mı? Makine doğru çalışır mı? Yapacaktım ama kart yanar diye yapmadım sorayım dedim. Bi el atıverin ustalarım:) Şemalar yukarıda zaten.
 
Devreye baktım da, bir de beyinde E6 ya bağlayarak deneyeceğim. Yine olmazsa potansiyometrenin 3. ucunu yine F6 ya bağlamayı düşünüyorum.
 
candogan 62 termostat tın üzerinde boşta kahve renkli ikili soket vardır hız kontrol ucları giriş klamensidir !!! resimdeki pottun sabit kablosunun zıt tarafınada bir kablo lehimleyiniz ve cıkan iki ucu kahve renkli sokete yön gözetmeksizin takınız ( pot saglamsa 500 Kohm lin dir)düşük devirde yıkama yaparsa tuş takımından 15 v dönüşümü kısıtlanmış demektir tuş takımını degiştiriniz
 
Son düzenleme:
Makineyi henüz sökmedim ama devreye göre beyinde F6 ve E6 çıkışlarından bahsetmiş. Buraya bağlantı yapmayacak mıyım? Anladığım kadarıyla sadece termostat üzeri soketlere takacağım.

Az yıkama konusunda ustam bu makine normal devirde yıkıyor (50 devir/dak) ama 5 saniye kadar çevirip 15sn kadar bekliyor. Ben yünlü tuşunun kontaklarındandır diye düşünmüştüm ama yünlü tuşu yıkama süresini değiştirmiyormuş, sadece devri 25'e düşürüyor. Makinenin az çevirip çok beklemesi hız kartından olabilir mi yoksa dediğiniz gibi tuş takımı mı?
 
tuştakımınınüzerinden dolaşan 15 v dc gerilim tuş takımı içindeki köprüleri saglıklı birşekilde yapamaz ise - gerillim kaybınız hız modül giriş dirençi de devreye girince 1.85 volt tun altına düşer bunun anlamıda devir kontrol geriliminin defarmasyonudur
 
Makineyi geçen gün söktüm, termostat üzerinde boş bir soket göremedim. Yanılmıyorsam 6 soket vardı ama doluydu hepsi.

Makinenin potansiyometresine bağlı ucu beynin F6 yerinden söküp E6'ya bağladım. Bu sefer makine ara sıkmada ilk yapacağı sıkmayı atladı, 2 ve 3. sıkmayı düşük devirde (600) yaptı. Son sıkmada da yine 1000'e hızlanmadı ve uzun süre de durmadı. Ben de eklediğim kabloları geri sökerek makineyi eski haline getirdim.

Potansiyometrede aslında boşta 3 uç var. Acaba bu uçlardan birini beyinde E6ya, diğerini F6'ya diğer köşedeki ucu da hız kartında 7 nolu sokete mi taksam? Devre şemasına göre olur mu dersiniz? Ya da E6 ve F6yı beyinde dıştan köprüleyeyim mi? Devreye göre o noktayı nasıl bağlamam gerektiğini bana açıklayabilir misiniz?

Bu arada baktım ama açıkta kablo göremedim maalesef.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,126
Mesajlar
915,254
Kullanıcılar
449,841
Son üye
nazoyata

Yeni konular

Geri
Üst