Profesyonel Cnc Torna Yapımı - Olabilir mi ?

ihtimall

Üye
Katılım
8 Ocak 2019
Mesajlar
6
Puanları
1
Yaş
29
Değerli forumdaşlar merhabalar,

Kendi cnc torna tezgahımı yapmak istiyorum. Şöyle açıklayim ;

Döküm levhaları, hassas taslama ile mikron degerinde taslatıp tüm ana iskeleti olusturacağım. Eksenlere ise 45 lik gibi lineer kızak koyacağım, tırlama ve esneme yapmaması icin tek eksene 2 değilde 4 ray koymayi dusunuyorum daha sağlam ve hassas olabilmesi icin bunun etkisi olur mu ?
Spindle için en az 60+ nm servo motor eksenler icinse 50mm vidalı mile destek verecek en az 15+ nm servo motor koyduğumuz farz edilirse, nasıl bir calışma olur. Dusundugum tezgahta boy 1 metre yeterli genelde çap ve delik isleyeceğim.

Benim elektronik bilgim yok malesef, eksen motorlarini ve spindleyi sürücüleriyle birlikte taktigimiz zaman harici bir plc sistemi gerekiyor mu ? Spindle torkunu normal sistemler gibi degisken sekilde kod yazarak ayarlayabilirmiyiz ? Eksenlerin hareket hızlarıni vs. Normal bir cnc kullaniyormus gibi çagırmalar ve cevrimler yapabilirmiyiz. Elektronik meselesi kocaman bir problem benim için. Nasıl oluyor hic bir fikrim yok.

Başta bahsettiğim mekanik iskelet ile ne kadarlık bir hassasiyet elde edebiliriz. Doküm levha birlestirmek yerine direkt model uzerinden döküm elde etsek model maliyeti cikiyor ve çok pahalı olacak.En fazla malzemem 400 mm çapta döküm işleyeceğim. Böyle bir projeye girişsem basarilı olabilirmiyim. ? Sizlerden ricam bu işi bilen forumdaslarımın bilgi verebilmesi.
Bana dis cekmesi delik delmesi vs gerekli degil, pik döküm ve kestamid işleyecek tezgahım, göbek delik hassasiyeti gerekli. Ne düsüyorsunuz ?
 
Yanlış anlamayın ama 60nm servonun ne demek olduğunun farkındasınız umarım ?
 
Demek istedğim şu. Bir formül hesabıyla mı 60 Nm gücüne ulaştınız. Kabaca göz kararı bir değer mi ?

Yanıltıcı olmasın ama 4-5 kw servolarda 10 nm tork ancak var.
 
Demek istedğim şu. Bir formül hesabıyla mı 60 Nm gücüne ulaştınız. Kabaca göz kararı bir değer mi ?

Yanıltıcı olmasın ama 4-5 kw servolarda 10 nm tork ancak var.
Kabaca üstadım. Bir tezsan SN50 manuel tezgahın 50nm uygulayabildiğini düşünerekten bu degere ulastım. Projedeki yüksek maaliyetleri malzemeler motorlar olacak sanırım
 
Döküm levhaları, hassas taslama ile mikron degerinde taslatıp tüm ana iskeleti olusturacağım. Eksenlere ise 45 lik gibi lineer kızak koyacağım, tırlama ve esneme yapmaması icin tek eksene 2 değilde 4 ray koymayi dusunuyorum daha sağlam ve hassas olabilmesi icin bunun etkisi olur mu ?

Başta bahsettiğim mekanik iskelet ile ne kadarlık bir hassasiyet elde edebiliriz. Doküm levha birlestirmek yerine direkt model uzerinden döküm elde etsek model maliyeti cikiyor ve çok pahalı olacak.En fazla malzemem 400 mm çapta döküm işleyeceğim. Böyle bir projeye girişsem basarilı olabilirmiyim.

Kolay gelsin. Deneyimim, maliyet bilgim yok, yine de düşüncelerimi paylaşmak istiyorum.

Biraz benzerini ben de düşünmüş ve forumda paylaşmıştım. 8-10 kişi bir araya gelip, tek bir kalıp ile birer masaüstü tornaya sahip olabilir miyiz diye. Anlaşılan, maliyetin yine de yüksek çıkacağı ve Çin torna fiyatları ile baş edemeyeceği idi.

Tırlama ve esneme raydan daha çok gövde ile ilgili. Bildiğiniz üzere güçlü ve hassas makinelerin gövdesi tek parça ve ağır dökümden oluşuyor. Döküm titreşimi sönümlendirebiliyor, ağırlığı artıkça bu etki de artıyor. Kalıp maliyetinden kaçarken, mikron düzeyinde taşlama işine gireceksiniz. Yetmeyecek parçaların hassas bağlanması gerekecek. Umarım birleşince tekrar taşlama istemez ve tek parça olarak davranır. Gövdeyi ağır yapmak zorunda kalacaksınız (herhalde benzer boyutlardaki makinelere yakın). 4 rayı, arabaları, ikişer doğrultuda, yüksek hassasiyetle birbirine paralel bağlamak da kolay değil, bence 4 ray gerekli de değil. Herhangi bir rayın bir üst kesitlisi seçildiğinde taşıyacağı kuvvet ve momentler büyük oranda artıyor. Eğer rayları yüksek hassasiyetle bağlayabilirim diyorsanız, 4 yerine 2 adet yüksek hassasiyet değerine sahip (pahalı) ray ve araba seçebilirsiniz. Sonuçta bu kuvvetlerin aktarılacağı gövde yeterince ağır ve rijit olmazsa rayların fazla önemi de olmayacaktır. Tasarlamak, yaptırtmak ayrı bir sorun. Deneyiminiz, piyasa bilginiz yoksa iyice zor olacaktır. Benzer şekilde düşük maliyetle yaptırtabilmek de amatör için hiç kolay değil. Onca emek ve maliyete karşın istenilen sonucu elde edememe riski de var.

İyi döküm kalitesini elde etmek de kolay değil. Yeni dökülmüş malzeme zamanla çalışıyor (deformasyona uğruyor). Bu nedenle dökümden yapılan hassas parçalar bir iki yıla varan sürelerle dinlendiriliyormuş. Sonunda yine hassas taşlanması gerekiyor.

Çok sayıda uygun fiyatlı ikinci el makine satılıyor. İstediğiniz özelliklerde gövdeye sahip bir torna alıp elden geçirmek bana (uzaktan) daha cazip gözüküyor. Makine revizyonu yapan yerler de varmış, pahalı olabilir. Siz CNC'ye dönüştüreceğiniz için tornanın bir çok parçasını kullanmayacaksınız, kısmi revizyon yeterli olacak. Fener mili rulmanları hassas olarak yenilenebilirse büyük oranda işinizi görebilir. Rayların oturacağı bölge tesviye edilebilir, hassas olarak taşlanabilir, özel kimyasallarla tesviye edilebilir veya şimlerle tesviye edilebilir (ucuz çözüm).
 
Son düzenleme:
Vidalı mil koyunca 5nm lik motor 50 mm tork uygular (tahmini değerler) burayı atlamayın
 
Tırlama ve esneme, İstediğiniz özelliklerde gövdeye sahip bir torna alıp elden geçirmek bana (uzaktan) daha cazip gözüküyor.

Yusuf + Şİşmesin hepsini alıntılamadım

Vidalı mil koyunca 5nm lik motor 50 mm tork uygular
LawLess53 - . :eek: Spindle'a vidalı mil mi?, Yok yok yanlış anlamışımdır. Eksenler için diyor olmalısın.

Üsdat; bütün tavsiyelere-uyarılara rağmen diyelimki bu tezgahı yaptın. Spindle motoruna takılma servo olmasada olur. 400 çapta 3000 devir döndürmeyeceksinya. Ac (SN50) motoru kullan araya bir redüktör (uygun oran kayış-kasnakta olur) koy, redüktör çıkışınada Encoder koy, hız bilgisini okuyarak motoru kontrol edebilirsin. Kuvvetle ihtimal mack3-mack4 ile kontrol edeceğini düşünerek, fener mil motoru sorununu bu şekilde çözersin, diye düşünüyorum. Mack3 için forumda nasıl (kablo-kart) bağlantı yapılacağını bulabilirsin. @Suat_Korkmaz Kolay Gelsin
 
Ilgi gösterip cevap yazdıgınız teşekkur ederim arkadaşlar. Soylediklerinizin hepsi mantıklı şeyler.
Hazır bir cnc almayıp kendim yapmak istiyor olmamın sebebi, hem haz almak hemde en azından arızalansa dahi bir tezgahciya ihtiyaç duymam.
Kendim döküm isledigimden dolayı tonajlı döküm alıyorum, döküm maliyeti az olacak benim icin, dinlendirilmis sfero olsa dahi problem olmaz. Makina iskeletin ağırlığını 2.5 - 3 tonda bitirsem projenin bitiminde tahmin ettiğim tüm maliyet 30-35 bin olacak. Bu paralara 15 yasında cnc dahi bulamam. Kaldıki 400 çap işleyecek. Aslinda yapmak istediğim bir cncden daha cok bir otomasyon. Kendi iş parcamın otomasyonu. @window_s dediği gibi motor 2 tane ayrı devir verebilse bana yeterli olur. Taret falan kullanmak istesek maaliyet artıyor tabi. Zaten ihtiyacımda yok. Tek ihtiyacım olan hassaslık. Göbek rulman deliğini işleyebildiğim an iş bitmistir benim icin. Sürücüleri eksen kartına baglayip mach3 kullansam yine oda yeterli. Zaten parcalarım standart 15 20 tane program yazip bu paçalar arasında gidip gelecek hep ayni parcayi isleyecegim. Pik dökümün celik kadar sert olamayacaği kesin ama capak vuruntusu olacak tezgaha mesele burda başliyor.
Şuan askerdeyim yatip kalkip üzerinde calisiyorum, işimin basına döndüğum vakit hayata geçireceğim projeyi, adım adım burada paylaşıp tartışıriz insallah. :)

İzlediğim videolarda döküm kullanmadan celik levhalardan da yapan gordum ama onlar hep küçük caplar işliyorlar.
Maliyetli bir proje olduğu icin fikir almak, deneyimlerden yararlanmak istedim.

İlgilenen dostlara tekrardan teşekkur ederim.

@Yusuf&CNC @LawLess53
 
Bu paralara 15 yasında cnc dahi bulamam.

Bahsettiğim ikinci el manuel torna alıp CNC'ye dönüştürmek. sahibinden.com'daki fiyatlara göz atmanız yararlı olabilir.

Elden geçirmek ve CNC'ye dönüştürmek kolay olmayabilir ancak yenisini yapmak, benzer konularda deneyimi olmayanlar için kat kat daha zor ve maliyetli olabilir.

Yüksek hassasiyet istiyorsanız, eksen motorları için step yerine servo motor düşünülebilir.
Biraz daha uygun maliyetli seçenek, step motorların adım kaçırma olasılığını azaltmak için daha yüksek torklu seçilmesi. Step motorların katalog tork değerini verebilmesi için genelde yüksek DC voltaj ile beslenmesi gerekiyor. Yeterli voltaj ve akım sağlayabilen ayrıca kalitesi yüksek step motor sürücüler gerekecektir, AC girişli dijital Leadshine veya benzer sürücüler olabilir.

motor 2 tane ayrı devir verebilse bana yeterli olur

VFD sürücü ile istediğiniz devri elde edebilirsiniz.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
127,956
Mesajlar
913,906
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst