Pres Makinaları hakkında yardım...

ttrkn

Üye
Katılım
23 Haz 2009
Mesajlar
255
Puanları
1
Arkadaşlar pres makinaları hakkında ( ekzantrik,hidrolik) çalışma prensiplerini temel parçalarını vs. bilgileri içeren bir kaynak veya kaynaklarınız varsa paylaşabilirmisiniz? Yeni iş yerimde Bakım mühendisi olmam dolayısıyla mekanik arızalarla da ilgileniziyorum ve pres makinaları hakkında bilgim çok az yardımcı olursanız çok sevinirim.

Herkese iyi çalışmalar diliyoru.
 
verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Fakat bana daha fazla bilgi lazım oradaki videoda açıklayıcı bir görüntü yok.daha detaylı bir anlatım olsa daha fazla faydalanabilirim yine de teşekkürler
 
Kardeşim merabalar. ben bir pres fab. bakım onarım elektrik sorumlusuyum. İstemiş oldugun preslerin modellerini yazarsan sana konu hakkında bilgi verebilirim. Çünki piyasada ekzantrik persler 2 grupda ve farklı farklı hava kavramalımı yoksa kurma yaylımı? bunun yanı sıra tip olarak nedir c tipi v.s artı yaptıgın işde önemli sacmı basıyosun yoksa sıcak dövmemi yapıyosun v.s
Hidrolik olarakda aynı soruları sorabilirim. sıkıştırmamı yapıyosun sıvama mı yoksa başka bir işlem mi.
özelden dönenrsen bana yardımcı olurum.
Bu arada ist ümraniye dudullu org. san böl. yakınsan yardımcı oluruz...
 
Selamun aleyküm
Birkaç temel bilgi vermek istedim. Bu konuda hazırlanmış tez vb bilgiler internetten araştırırsanız ve grabcad gibi yerleri incelerseniz faydalı olabilir.

Eksantrik pres direk mekanik bağlantılı, volan(flywheel) dediğimiz kasnağın dönme enerjisini itmeye çeviren araba krank benzeri çalışma prensibi olan alettir. Volanın dış çapı, dönme hızı, ağırlık merkezi çap konumlanması yani eylemsizlik momenti ile alakalı bilgiler kapasitesinde belirleyici olur. Volan hızları güvenlik sebebiyle fazla arttırılmaz ama hız artışı enerjide karesiyle orantılı artışa sebep olur.

Hidrolik pres ise büyük silindire küçük debili pompa ile yavaş yavaş yağ basan genel mantığa göre çalışır. Burada kuvvet uygulamalarında basınçlar 100 bardan genelde 200 ve üst olarak 1000 barlara kadar değişir.

Pres endüstrisinde akla gelmeyen pnömatik havalı preslerde vardır. Şu sıralarda ayakkabı imalatında kullanılıyorlar. Herhalde 6 bar civarında çalışıyorlar. Havalı sistemler sabit olmayan hareketlere sahiptir kompresörden basınçlı hava alırlar, elektromekanik valfleri olur kontrol için ve basınç hatları poliüretan vb küçük lastik plastik tipli borularla yapılır. Tabi istediğiniz boruyu kullanabilirsiniz. İpli kalın lastik borular da bulunmakta.

Eksantrik işe uygun olduğunda en verimli en seri çalışan alettir. Bakım durumlarını nerelerin önemli olduğunu tecrübeliler yazmalılar. Hava en az verimliliğe sahiptir. Hidrolikte bunarın arasında. Hidrolikte çelik tel kaplamalı lastik borular uçlarına sıkma presi ile takılan rekorlarla kulanılır. 1 metre boruyu rekorlarla sıktırma 20..25 Tl civarlarında olmalı.

Havalıda pres sıkışsa kompresör durmaz ama hidrolikte sıkışmada yağ akışı ve direk motor dönüsü durur. Bunun için hidrolikte yüksek basıncı önleyen emerjanslı basınç artışında motoru silindir bağlantısından tank bağlantısına aktaran sistemler olur. Bu hidrolik sıkışmasında sıkışma halinde koruma yoksa ve motor sıkışma halinde beklerse motorun yandığı siz daha iyi bilirsiniz.

Teknik ödev vb bilgileri incelemeniz mekaniğine hakim olmanız size çok şey katar.
Hayırlı günler başarılar.
 
çok derin konu bu sana ders içinmi lazımdı?
 

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,885
Kullanıcılar
449,600
Son üye
psychedelic

Yeni konular

Geri
Üst