POWERBANK Dolum arızası

Haldun1

Katılımcı Üye
Katılım
2 Nis 2013
Mesajlar
544
Puanları
56
Konum
Ankara
Kıymetli arkadaşlar
Fotoğrafta devresini gördüğünüz 3,7-5-6-9-12 volt ayarlı çıkış veren powerbank 6 adet 18650 pil ile Çalışıyor. Cihazlarımı bu powerbank tan doldurmakta bir sıkıntım yok . Ama ne zaman ki powerbank ı şarj etmeye çalışıyorum o zaman şöyle bir sorun ile karşılaşıyorum : şarj olduğunu Gösteren 4 adet mavi led var üzerinde , bilirsiniz bunlar dolum esnasında sıralı yürüyen ışık gibi çalışıyor. İşte bu LED'ler dolumun herhangi bir aşamasında yürüyen ışık modundan çıkıp sadece %25ve 50 ( ilk iki led) pulse halinde yanıp sönmeye başlıyor. Şarj kablosuna Usb den volt,amper ölçen aleti de bağladığımda o anda iken gerçekte şarjında sürekli değil pulse şeklinde olduğunu ölçüyorum . Ve bu durumda şarj etmiyor gibi bir şey. pillerini söker , şarjdan ayırır ve bir müddet o halde bırakırsam yeniden ne zaman arızaya geçeceği belli olmamak kaydıyla
Geçici olarak düzeliyor .Bağ evinde , çeşitli Voltajlar vermesi sebebiyle çok işime yarayan bu powerbank ın sorununu çözme konusunda fikir beyan edecek Arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.
IMG_0999.jpg
IMG_1002.jpg
 
Merhaba, sn.Haldun Bey; Power Bank'taki şarj devresi PWM tekniğiyle, sizin de belirttiğiniz gibi pulse atımları şeklinde voltaj yükseltme, dengeleme (balans) ve pil şarj seviyesini eşitleyip koruma tekniği şekilde 3 aşamada bu şarjı kontrol ediyorsa (Bazı solar şarj reg. lerinde olduğu gibi) ve 6 adet li-iyon (18650) şarjlı pilin iç yapısında şayet şarj esnasında küçük şarj farklılıkları (iç yapılarıyla ilişkili olarak) oluşmuşsa söylediğiniz durum çok normaldir, beraber yanıp sönme anlarında o piller bir balansa gelmeye, yani ayni pil voltaj seviyesine gelmeye çalışıyordur, çok büyük bir olasılıkla. O anda hiç şarj edilmediğini görmeniz de sırf bu yüzdendir.

Normalinde olduğu gibi eşit adımlarla ilerleyen şarj seviye LED'leri uyarı ışıkları dizisini görmeyi çok arzu ediyorsanız bu 6 pili yenisiyle değiştirmeli veya belirli bir şarj voltajında (Dinlendikten sonra) ölçerek çok farklı olanlarını gruptan ayırıp yeni satın alacaklarınızla yeni bir 6'lı eşit pil grubunu ouşturmalısınız, bu duruma çok köklü bir çözüm için.

Sn.elektrofizikçi geçen hafta son bir video paylaşımında; li-ion pil gruplarında seri ve paralel bağlantı gruplarında, bu pillerin dengelemeli (balanslı) şarj edildiğini çektiği öğretici bir videodan bizlerle aslında yeni paylaşmıştı, çok iyi biliyorsunuz.(3P, 3S vb. kısaltmalarını çektiği bu videoda bizlere tek tek açıklayarak) Burada farklı pil gruplarındaki pillerde, örneğin seri halde şarj olanlar arasından çıkan pil ara kablolarının yardımıyla bunlara özel şarj akımları (Balanslama şarjı) tek tek ve bağımsız olarak uygulanır, li-ion pillerin şarjını kontrol eden bu özel chipler vasıtasıyla.

Sizin Power Bank'lı bu şarj modülünüzde de ayni özelliğin mevcut olması gerektiğini düşünüyorum, çünkü 3.7'den başlayıp max.12 volta kadar ayarlı çıkış verdiği içi, bu pillerin tek tek paralel değil, seri veya karışık bağlantılar şeklinde ve sonradan ayarlı dc çıkışı şeklinde verilebilmesi için değişik iç bağlantı yapısının ve değişik bir şarj şeklinin var olması gerekiyor. Kolay gelsin. Saygılarımla.
 
Sayın Binbaşı sadece bir pil taktığımda da aynı sorun devam ediyor. Bu durumda pillerin eşitsizliğinden bahsedilebilir mi ?
 
Haldun abi merhabalar,

Sorunun net cozumunu bilmesemde fikir alisverisi iyidir.

Elinizdeki powerbank görebildiğim kadarıyla piller seri bağlantılı. Kontrolcü entegreyi göremiyorum ancak bu kilitlenme yaşanıyor ise sanırım işlemci kontrollü olabilir.

Pillerin paralel olması eşit şarj ve desarj ilkesine aykırıdır. Lityum piller paralel bağlanması pek önerilmez.

Sol tarafta artı kutupta köprülemeleri görüyorum ancak sağ taraftaki eksi kutupta köprülemeleri göremiyorum. Bu devre seri paralel yöntemi ilemi pilleri guruplamaktadır?

Tek pillede aynı sorunu yaşıyorsanız sorun şarj devresinde diyebilirim. Aşağıdaki resimde kırmızı daire içine aldığım yerlerde

en üsttekini lehimle kısa devre yapmışsınız.

ikinci satır ve üçüncü satırdakilerde kısa devremidir_

Pili en alttakinde şarj etmeyi denediniz mi?

Eger bu aralar kısa devre değilse pil şarj olmaz.


dkajsşfz.png
 
Merhaba Serkan Bey . Evet pillerin hepsi paralel bağlı . Fotoğrafta görünmüyor ama işaretlediğiniz yerlerde Bağlantı var. Birinci Hücre yerinde de pil taksam sonuç değişmiyor .

Kanaatimce sorun devre üzerinde ama nerede olduğu hakkında hiç bir fikrim yok
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Kanaatimce sorun devre üzerinde ama nerede olduğu hakkında hiç bir fikrim yok

Bence de sorun kartta görünüyor. Cihazda lehim tazeleme yaptınız mı ?

İşin ilginci bir süre çalışıp sonra arıza vermesi.

Devre üzerindeki direnç ve diyotları ölçtünüzmü?

Kolay gelsin.
 
Şimdi dediklerinizi yapıp size sonucu bildireceğim Serkan bey
 
Şimdi dediklerinizi yapıp size sonucu bildireceğim Serkan bey

Gördüğüm kadarı ile parçaların bacakları lehimle elden geçmiş yada montajı elde yapılmış. Bir soğuk lehim durumu olabilir.

Birde büyük entegre ve diğer küçük entegreleri adlarını okuyup yazarsanız hangisi şarj kontrolcüsü hangisi gösterge ve hangisi çıkış voltajını ayarlıyor öğrenebiliriz belki.

Okunaklı resim olursada olur yada şu entegrenin adı bu bununki bu diye entegrelere numara verip yazabilirsiniz.

Kolay gelsin.
 
Serkan bey demekki elde yapılmış çünkü ben aliexpress ten almıştım ve lehim tazeleme de yapmamıştım. Sizden sonra gözümün gördüğü , havyamın eriştiği kadar lehimleri tazeledim ama sonuç alamadım . Led gurubunun yanındaki uzun entegre de Görebildiğim kadarıyla HT49021 yazıyor kısa entegredeki okunamıyor . Usb fişi tarafında kalan küçük entegrede ise herhalde 99265874 yazıyor.

Diş fırçası ve tiner ilede sildim sonuç aynı . Ali amcadan bir tane daha sipariş edeceğim galiba :) hepinize çok teşekkür ediyorum.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Haldun bey,

Eğer çıkış voltajı ayarlı olmasa idare edecekse bu üründen değilde aşağıdaki gibi bir ürün almanızı öneririm.

https://www.aliexpress.com/item/TOM...544e-4a50-9624-216c872a6b09&priceBeautifyAB=0

Bu ürünün içini incelemiştim. 4 adet 18650 pil alıyor ve her birini ayrı ayrı balans şarj edebiliyor. iyi kalıte 4 pille gerçek 10 000 ma bir powerbank yapabilirsiniz.

içi ile ilgili bir iki resim ekliyorum. Fikir vermesi için.

1029501921_699.jpg
IMG_5992.jpg
 

Forum istatistikleri

Konular
127,956
Mesajlar
913,904
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst