Potansiyometrelerin toleransı ne anlama geliyor?

alperz

Üye
Katılım
11 Mar 2013
Mesajlar
2
Puanları
1
Mesaj panosuna yeni üye oldum. Bir elektronik projesine giriştim. Temel elektronik bilgim biraz var. Proje nedeniyle kendimi ilerletmem gerekiyor. Anlamadığım bazı noktalar var. İlkini sorayım;

Bir potansiyometrenin üzerinden geçen akımı ölçeceğim. Potansiyometrenin her zaman aynı pozisyonda aynı miktarda direnç göstermesini istiyorum. Kullanacağım potansiyometre Spectra Symbol's ThinPot Potentiometer - Spectra Symbol adresinde görünüyor.

Oradaki bilgiler şöyle;

Resistif tolerans: ±20%
Lineer tolerans: ±3%

Şimdi, bu "resistif tolerans" dediği şey, diyelim ki alet 20kOhm olarak satılıyorsa, yüzde yirmi fazla ya da eksik olabileceği anlamına mı geliyor? Yoksa, sıcaklığa, neme falan göre, her an bu direncin değişebileceği anlamına mı geliyor? Lineer tolerans için de aynı şeyi merak ediyorum.

Benim istediğim, bu potansın tam ortasına bastığımda, her zaman aynı direnci göstersin, hava 20 derece de olsa 40 derece de olsa değişmesin. Çünkü sistemimi kurarken bir kez kalibre edeceğim. Eğer bu tolerans, sıcaklığa bağlı falan birşeyse, yani alet stabil değilse, o zaman sistemi her çalıştırışımda tekrar kalibre etmem gerekecek. Bu durumda da resistif değil de kapasitif çözümlere yönelmem gerekecek.

Vakit ayıran herkese teşekkür ederim.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,108
Mesajlar
915,034
Kullanıcılar
449,809
Son üye
YunusKibar

Yeni konular

Geri
Üst