Potansiyometre ile yön tayini

yacel

Üye
Katılım
17 May 2011
Mesajlar
6
Puanları
1
Yaş
47
Robotik bir similasyon aracı yapmaya çalışıyorum.Sistem üzerinde bir direksiyon var fakat direksiyon'un ne tarafa çevrildiğini standar potansiyometreler ile algılayamadım.
Bana ortada durduğunda 0 sola ve sağa çevrildiğinde 0-10 v arası çalışan bir pot.lazım.Böyle bir pot var mı? ( Direksiyon yaylı yani ne tarafa çevirirsenin çevirin bıraktığınızda orta konuma geliyor) veya bu sorunu nasıl aşabilirim.
 
Merhaba
Sorunuzu tam anlayamadım,pot döndüğü zaman herhangi bir (motor) hareket ediyor mu?Veya şöyle sorayım bir motor düşünelim pot sağa döndürüldüğünde motor sola dönsün pot sola döndürüldüğünde motor sağa dönsün.Yani "DENGE" olsun.Benim böyle bir çalışmam vardı arşive bir bakayım bulabilirsem paylaşayım.not:kontrolkalemi arşivine de bir bakın paylaştığımı zannediyorum.
Mekanik bir düzenek ile de (minik plastik dişliler) ile de olabileceğini düşünüyorum.
 
Tam olarak tahmin ettiğiniz gibi yanlız benim sisteminde PLC ve analog okuyucu var.Direksiyonu sola çevirdiğimde motor sola sağa çevirdiğimde sağa dönecek.Ama Böyle bir pot.Bulamadım
 
şekil 1 deki gibi yaparsan plc programından 5v gelince pot merkezde olarak algılayabilrsin.programdan +-500mv tolerans verirsen motor pot merkezde iken stop eder. sonuç 0v-5v geri, 5v-10v ileri olarak ayarlayabilirsin.

şekil 2de ise dijital olarak ileri,geri sinyali alabilirsin. ama tavsiyem direk programdan yapıp az sayıdda komponent kullanman.2. şekildeki opto kupl. takmayabilirsin ben plc nin dijital girişini 24v olarak düşündüğüm için böyle çizdim.
 
eğer motorunuzu aynı zamanda hız kontrollü olarak çalıştırmak istiyorsanız yani; sol çevirdiğinizde motor sola fakat daha fazla çevirdiğinizde dahızlı sola gönmesini istiyorsanız (sağ yön içinde aynısı geçerli) delta sürücülerin böyle bir özelliği var.
 
@kudret hocam yaptığınız projenizi paylaşırsanız çok memnun olurum,teşekkürler.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,863
Kullanıcılar
449,598
Son üye
kadir12366

Yeni konular

Geri
Üst