Pompaj Depolamalı Hidroelektrik Santrallere İhtiyaç Var

Katılım
9 Eki 2011
Mesajlar
231
Puanları
1
Hafta sonu yaşanan elektrik kesintisi nedeniyle 20 milyon kişi elektriksiz kaldı. İstanbul, Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli, Adapazarı ve İzmit'te meydana gelen kesintisi nedeniyle Marmara'da hayat adeta durdu.





Bursa’daki doğalgaz çevrim santralinde meydana gelen arıza, enterkonnekte sistemde çökmeye neden olunca İstanbul, Sakarya, Kocaeli, Tekirdağ, Kırklareli ve Edirne bir süre elektriksiz kaldı. Kış ortasında buz gibi soğuk havada yaklaşık 3 saat kombiler yanmadı, trafik felç oldu, metro çalışmadı, sanayi tesislerinde üretim durdu. Bulgaristan’dan alınan elektriğin enterkonnekte sisteme bağlanıp besleme yapılmasıyla yerleşim birimlerine yeniden elektrik verilebildi.Konu ile ilgili bir açıklama yapan Fırat Üniversitesi’nden Dr. M. Cihat TUNA ”Hafta sonu yaşadığımız kesinti hızla gelişip sanayileşen ülkemizde elektrik arz dengesinin önemini bir kez daha ortaya koymuştur. Yaklaşık 1400 MW gücündeki Bursa doğalgaz santrali arızalanıp devre dışı kalınca sistemin enerjisiz kalmasından dolayı trafolar patlamış ve 6 ilimiz yaklaşık 5 saat boyunca enerjisiz kalmıştır. Yine 1 Temmuz 2006’da Bursa Doğal Gaz santralı arızalanmış ve 13 il 8 saat boyunca karanlıkta kalmıştır. Büyük ölçekli bir pompaj depolamalı HES sistemi olsaydı böyle bir olay yaşanmayacaktı”dedi.

Pompaj Depolamalı Hidroelektrik Santrallere İhtiyaç Var

Dr. TUNA” Dünya’da ani güç talebini karşılamak için yaygın olarak kullanılan Pompaj HES’lerde amaç güç talebinin düşük olduğu zamanlarda suyu yüksek bir haznede depolamak ve daha sonra elektrik talebin yüksek olduğu zamanlarda biriktirilen sudan güç talebini karşılamaktır. Ülkemiz gibi kesintili karaktere sahip yenilenebilir enerji kaynakları olan ülkeler bu kaynakları daha verimli bir şekilde kullanmak istiyorlarsa enerji sistemlerinde hızla devreye girip çıkabilme özelliğine sahip santrallere ihtiyaç vardır. Zira bir doğalgaz santralinin acil bir ihtiyaç durumunda devreye girip sisteme enerji vermesi en erken 4-5 saati bulmakta aynı işlem Nükleer santralde 5 gün sürmektedir. Hidroelektrik santraller ise 3-5 dakikada devreye girebilmekte ve ihtiyaç olan ani yükü karşılayabilme kapasitesine sahiptirler. Enerji arz güvenliğinin sağlanmasında bu özellik hidroelektrik santralleri çok önemli kılmaktadır” dedi.

Enerjiyi Mutlaka Depolamalıyız

Dr. TUNA” Elektrik formunda depolanamayan enerjiyi, talebin az fiyatın düşük olduğu saatlerde elektrik kullanılarak su formunda depolamalı ve ihtiyacın yüksek olduğu saatlerde elektriğe dönüştürülerek kullanıma sokmalıyız. Böylece elektriğin arz ve talebindeki dalgalanmaları dengelemiş arz güvenliğini de sağlamış oluruz” dedi.

2023 yılına kadar 10 Pompaj HES

Enerji Bakanlığı ülkemizin değişik yerlerinde 10 tane pompaj HES’i devreye sokmak için Japonlarla çalışıyor. Geçtiğimiz günlerde kendisinin de bir alternatif olarak açıkladığı 1000 MW gücündeki Hazar Gölü Pompaj HES projesine de değinen Dr. TUNA “Sahip olduğumuz bu zenginlikleri biran önce hayata geçirmeli ve enerji kaynaklarımızı proaktif bir şekilde kullanmalıyız” dedi.
Kaynak:elektrikport
 
Son düzenleme:
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
127,964
Mesajlar
913,943
Kullanıcılar
449,611
Son üye
ramazansanli@

Yeni konular

Geri
Üst