Pompa Kumanda Sorusu

mcy

Üye
Katılım
29 Tem 2008
Mesajlar
3
Puanları
1
Yaş
39
Sayın kontrol-kalemcilere bir sorum var:

Evimin bahçesinde bir kuyu ve 1.5hp dalgıç pompa var. Su seviyesi tek bir prob ile ölçülüyor. (Bu nedenle kuyuda su biterse sistem pompa çalışmaz durumda kilitleniyor, ve kumanda şalterini kapatıp bir süre kuyunun dolmasını bekleyip daha sonra şalteri yeniden açmak gerekiyor. Suyun yeterli seviyede olduğunu ikaz edecek prob yok.) Kumanda kutusunda bir adet seviye rölesi, bir tekmik röle, bir de kontaktör var. Kumanda şalteri açıldığında pompa çalışmaya başlıyor, su bitince de kontaktörün “çat” diye bıraktığı duyuluyor, ve pompa duruyor. “Kuyu susuz” diye de bir ikaz lambası yanıyor.

Buraya kadar her şey beklendiği gibi. Ancak hemen panoya gidip (bir dakikadan az bir süre içinde) sistem şalterden kapatılmazsa termik atıyor ve “arıza” ışığı yanıyor. Termik 11Ampere ayarlı. Anladığım kadarı ile seviye ölçümü tek prob ile yapıldığından suyun seviyesi prob etrafındayken pompanın kısa sürelerle bir durup bir başlamasını önlemek için ilk seviye düşmesinden sonra sistemi kilitlemek için böyle bir şey yapılmış.

Sorum şu: Su seviyesi düştüğünde seviye rölesi kontaktör aracılığı ile pompayı durdurduğuna göre termik belirli bir süre sonra nasıl atıyor? Bu olağan olarak kullanılan bir tasarım mıdır? Sistemi kullananlar (sulama yapanlar vb) bunun “normal” çalışma şekli olduğunu söylüyorlar.

(Tabii panonun bağlantı şemasını çıkarmak var ama kutu çok kötü bir yere monte. Eğer bu bilinen bir tasarım ise sizlerden öğrenmek istedim.)

Selamlar, mcy..
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
İyi günler;
Kontaktör bıraktıktan sonra termiğin atması normal değil diye düşünüyorum.
Acaba kontaktörün 2 tane kontağı yapışmış olabilir mi?
 
Yanıt için teşekkürler. Termiğin atması bana da tuhaf geliyor. Şu anda başka şehirdeyim ve kontaktörün yapışıp yapışmadığını bir 10 gün sonra kontrol edebileceğim. Ancak sistem monte edildiğinden beri (yaklaşık 5 yıldır) bu şekilde çalışıyor. İlk aşamada sorunun farkına varsaydım sistemi kuranlara bunu sorardım, ama artık onlara erişmem mümkün değil. Bana sanki "çalışan ama hatalı" bir tasarım yapılmış gibi geliyor ama belki anlayamadığım bir şey vardır diye düşündüm.

Tekrar teşekkürler, mcy
 
Sayın mcy arkadaşım !
Öncelikle aramıza hoşgeldin diyeyim.

1.5 hp = 1100 watt eder. Motor monofaze diye tahmin ediyorum. 1100 / 220 = 5 amper eder. Sizin termik neden 11 ampere ayarlı onu anlayamadım.

İkincisi ; sıvı seviye rölesinde tek propla çalıştırmak sağlıklı değildir. Alt seviye, üst seviye propları olmalı. Şayet değiştirme imkanı varsa seviye rölesini değiştirmenizi öneririm. Su seviyesi üst propa değdiğinde motor çalışır ve su azaldığında alt propun alt ucundan aşağıya düştüğünde motor stop eder. Bu periyodik olarak böyle çalışır gider. Çalıştığım yerde 2 kuyu var, herbir kuyu 120 mt. derinlikte ve motor güçleri 5.5 kw. Günde bir - iki kez genel kontrol yaparız. Onun haricinde bakmayız. Kendi kendine çalışır durur.

Birde şöyle bir durum var. Bizim termiklerde 11 ampere ayarlı. Pompa çıkışında küresel vana koyduk, vanayı kısdıkça çekilen amperin 9 ampere kadar düştüğünü görüyorum. Acaba diyorum sizin motor boşta çalışırken aşırı akımmı çekiyor ?!!..
 
Şef arkadaşımınzında belittiği gibi,
"SSR" sıvı sevıye rölelerınde 3 kablo bağlıdır. Taban elektrodu, altsevıye ve üstsevıye olarakdan, sizde bir kablo bağlı olduğuna göre, alt sevıye kullanılmış, su borusu veya nötrde taban elektrodu olarak bağlanmış. Su bitmeye yakın, röle durduruyor, pompa durunca, kuyu içinde dalgalanma olduğından, pompa tekrar devreye gırıyor, suyu çekıyor duruyor bu esnadakı sık durup kalkmalar nedenı ile termık atma meydana gelmektedir. Hem röle ayarınızı, bağlantılarınız yeniden yaptırmanızda fayda vardır.
 
sayın mcy arkadaşım kuyuda su bitince sıvı seviye rolesi devreyi kesiyor ki bu normal birşey anormal olan bişey yok sanırım termigin kontaktörü bıraktıktan sonra atması sizin termigin daha az hassasiyetli olmasıdır kanaatimce kuyuda su tam olarak bitince pompada sıkışma meydana gelir buda motoru yani dalgıç pompasının fazla amper çekmesidir sıvı seviye rolesinin üzerinde sıvı seviye ayar modu var onun beş olması lazım(bu ayar su için verilmiştir)diger sıvılar için farklı bir ayar modu var. bir başka arıza nedeniyse sıvı seviye elektrodları pompanın su emiş yerine yakın olmasıdır elektrodlar dalgıç pompa gövdesinin en az bir metre üstünde olması gerekir bu seviye aşagıda olunca fanlarda sıkışma meydana gelerek buda panodaki termigin atma sebebidir.
 
Bütün yanıtlar için çok teşekkürler. Anlaşılan en kısa sürede bu panoyu değiştirmemde yarar var. Yerinden söküldüğünde de eski panonun bağlantısı ile bu foruma bilgi veririm. İşin ilginç tarafı, bu sistem uzun bir süredir bu şekilde çalışıyor. (Kuyuda su az olduğu için pompa suyu 20 dakika çalışınca bitiriyor. Sulama yapanlar da yeterince çabuk şaltere yetişemediklerinden her su bitişinin yarısında termik atıyor. Bu gerçekten her defasında motorun aşırı akım çekmesi ile oluyorsa motor bu kadar zaman dayandığı için şanslıyım.)

Gelen yanıtlarda değinilen konular hakkında bildiklerimi yazayım:

Evet, pompa monofaze

Termik neden 11Ampere ayarlı ben de anlam veremiyorum, ama atıyor.

Kuyudaki tek prob pompanın üst seviyesinin bir metre kadar üstünde.

Seviye rolesi düşük seviye ikazı verdikten sonra pompanın çalışmadığına emin gibiyim: Rolenin normalde açık olan kontağına bağlı olan "susuz" ikaz ışığı termik atana kadar sürekli yanıyor, pompaya bağlı olan "çalışıyor" ışığı ise artık sönük kalıyor, kontaktör de çekip bırakırken duyulabilecek seviyede bir ses çıkarıyor, kuyudan su çıkışı da duruyor (tabii kısa süreli dalgalanmalar oluyorsa su çıkışı bir ölçü değil.)

Kontaktörün kontaklarında yapışma olabilir, ama monofaze bağlantıda yapışık kontakla seviye rölesinin pompayı durdurma senaryosunu kafamda oluşturamıyorum.

Sonuç olarak bu yazışmalar sonucunda sistemin böye çalışmaması gerektiği konusundaki şüphelerimin yerinde olduğunu öğrendim. Katkılarınız için tekrar teşekkürler.

mcy
 
sayın arkadaşlar butun yorumlardan sonradüşünüyorumda;monofaze motor,seviyenin 1 metre altında yani susuz kalmıyor sıkışma olmaz galiba, kontaktör yapışık kalsa monofoze motor çalışsa su gelecek borudan,arkadaş kontaktör sesinden sonra suyun kesildiğini söylüyor. seviyenin1 metre pompadan yukardaysa dalgalanma olacağını sanmıyorum. arkadaşın dediğine göre duran bi motor atan bi termik .eğerki bi sıkışma olsa diğer çalışmada problemler çıkarır. acaba bi kaçak mı var nasıl olur bilemiyorum... şu olma ihtimalı varmıdır propucu pompaya temas ediyorsa sıvı seviye decreden çıkmaz su pompanın seviyesinden aşağıya indiğinde. devreden çıkma ihtimali varmıdır
 
slm ya arkadaşlar cok tartışılmış bi konu diye düşünüyorum ben ben olsam kuyuya 1 adet flatör atıp su seviyesi belli bir konuma geldiginde kontaktörü çektirip motoru devreye sokardım su seviyesi belirli konumdan aşagıya inincede zaten çalışmayacaktır bu kadar kısa bi yöntemle hallolur die düşünüyorum
 

Forum istatistikleri

Konular
128,162
Mesajlar
915,577
Kullanıcılar
449,922
Son üye
11akif

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst