ErdemKrc

Üye
Katılım
27 Nis 2012
Mesajlar
4
Puanları
1
ben lise 3 öğrencisiyim hocamız bize bir soru sordu sınavda böyle bir soru çıkacak dedi ama cevabını vermedi kendiniz internetten bulun dedi.soru şu:bir banka kasası şu şekilde açılmaktadır,
baş müdür kesin olmak sartıyla , baş yardımcı ,veznedar,güvenlik görevlisinden en az ikisinin butona basması şartıyla kasa açılmaktadır tasarlayınız.(kasa yerinde çift etkili silindir, buton yerınede ''ve'' ile ''veya'' mantık valfi,insanlar yerinede 3e2 valf kullanılacaktır) yardımcı olabilirmisiniz hocamız soru çok zor dedi her adam yapamaz fln :D ben bunun üzerinde çok uğraştım ama yapamadım, hoca yaklaştığımı söyledi,lütfen yardım edebilir misiniz?
 
müdüre 1 digerlerine sırası ile 2 3 4 dersek
1 2 3 veya
1 2 4 veya
1 3 4 veya
1x(2x3)+1x(2x4)+1x(3x4)
1x(2x3 + 2x4 + 3x4)
1 ve (2ve3 veya 2ve4 veya 3ve4) şemasını kurman gerekli
 
Selamun Aleyküm
Baş Müdürün kesin şartı dediğiniz haer halükarda şart mı yoksa tek başına da açabilmeli mi kasayı?
Yazılan mantık devresinde 1*2*3 şeklinde mantık kullanılmış ve buna göre formül edilmiş. Bu durumda Baş Müdürsüz kasa açılmaz. Eğer Baş Müdür veya diğerlerinden ikisi ise; 1 hattı VE olarak değil, VEYA olarak bağlanmalı bir önceki mantık formülünde. Çünkü diğer halde 1 basılmazsa diğerleri işlevsiz oluyor ve 1 tuşu kesin şart olmuş oluyor.

Eğer bir önceki mesajda yazılan biçimde ise sadece bir önceki arkadaşın yazdığı formülün uyarlaması; 2,3,4; 3 adet VE kapısında VE lenir. Bu Ve kapılarının çıkışları da aynı şekilde üç VEYA kapısında VEYA lanır. Veya çıkışları üçlü TE bağlantısı ile tek hatta birleşir ve Baş Müdür ile VE lenir.

Baş Müdür tek başına da kasayı açabiliyorsa Baş Müdür diğer iki elemandan gelen bağlantıya VEYA lanır.

Baş Müdür hariç diğer üç elemandan ikisini seçen bir pömatik vana tasarlanıp yapılabilir. Üç hat da bu tasarlanması gerekn vanayı açabilir niteliktedir. Yine vanaya bağlı bu üç hattı vana yine ayrı ayrı kontrol etmektedir; yani hattı başka hatta bağlayabilmektedir. Ancak üç hattın bağlantı şekli sebebiyle vanayı açan hat vananın sadece bir pozisyona gelmesini sağlar. Doğrusal anlamda sadece belirli bir ilerleme gibi. Bu pozisyon aynı zamanda vanayı açan hattı diğer hatta bağlamaz şekilde tıkayan bir pozisyondur. Yani vanayı açan hat bağlantı kısmında diğer hatta bağlanmaz. Diğer hatta bağlantı kısmında ise üç çıkış da tek çıkış olarak birleştirilir ve Baş Müdüre VEYA lanabilir, ya da VE lenebilir.

Bu durumda üç hattan herhangi birinde basınç olduğunda bu özel vana açılır ve açıcı hattı tıkar. Eğer diğer hatlarda da basınç varsa(birinde veya ikisinde) çıkış olur. En az iki giriş olduğunda çıkış üreten bir vanadır. Sizin için kabaca tasarlamış olduk.

Tabi diyebilirsiniz ki üç hatta da basınç olsa veya iki hatta basınç olsa vana pozisyonu hangisinin çıkış hattını tıkasın? İtici pistonlarla ayarlanan bu vanada en uzun itme mesafesine sahip itici vana pistonu hattı hem vananın pozisyonunu belirler hem de kendi önünü tıkar. Malumdur ki diğer hatlar da eğer basınçlıysa çıkışı belirler. 3 te en az 2 seçim mantığı. İtici piston yerne pozisyonlandırma delikleri de kullanılabilir.

Bu vanada kabaca hatlar hem itici pistonlara hem de vananın açma kapama kısmına ayrıca bağlıdır. Yani önünü tıkama işlemini vana diğer kısmında yapar ve üç hat da bu kısma ayrı ayrı bağlıdır. Girişinde ayrı olan bu hatların çıkışa bağlanabilmesi için tek şart giriş olmaması gerekliliğidir.

Çizebilsek daha güzel olurdu.

Daha başka mantıklar da kurulur; Başarılar dileriz.
 
ilginiz için teşekürler , hallettim çok sağol.un
 
Rica ederiz
Ama sorunun esasını, nasıl çözdüğünüzü anlatırsanız memnun oluruz.
Hayırlı günler
 
koydugum resimdeki 'veya' nın üstüne 've' koydum sonra veznedar ıle guvenlık gorewlısınden cıkısları 've' ye bagladım koydugum 've'nin çıkışınıda baş mudurun baglı oldugu 've'ye bagladım sorunum cozuldu :D
 
çok teşekkürler.
 
başmüdür olmadan kasanın açılma ihtimali sıfır.baş müdürün kasayı tek başına açma yetkisi var mı?
 
Selamun aleykum aklıma bir soru takıldı;


Kasa silindirinin çift etkili etkili olduğunu yazmışsınız 3/2 valf ile nasıl kontrol edebiliyoruz bu silindiri?
Geri dönüşü nasıl olacak acab diye düşünüyorum..



iyi çalışmalar dilerim...
 

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,308
Kullanıcılar
449,849
Son üye
cagan20

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst