Pnömatik Piston Hızı

murata41

Üye
Katılım
9 Nis 2009
Mesajlar
195
Puanları
1
pnomatik pistonun hızını ilk çalışma anında arttıracak sona doğru hızını yavaşlatacak herhangi bir yöntem varmı acaba?
 
benzer bir uygulamayı çift valf kullanarak yapılmış görmüştüm ilk olarak 2 valfi devreye alıyor. daha sonra valfin birini devre dışı bırakıyordu valfler 5/3 orta konumda kapalı kullanılmıştı. sisteminize bu şekilde bir uygulama yapabilirsiniz.
 
elektronik regülatör ve plc ile bu işi yapabilirsin. analog çıkışlı bir basit plc ile (delta,gemo gibi)regülatörün kontrol voltajını değiştirerek (0-10v arası) pistonu istediğin hızda çalıştırabilirsin.Ancak biraz masraflı olur. Diğer bir seçenek ise arkadaşın dediği gibi birden fazla valf kullanarak yapabilirsin.Bu sistemdede valflerin giriş basıncını pnomatik regülatör kullanarak ayarlayabilirsin.valflerin çıkışını ise t ile birleştirip pistona bağlayabilirsin.Tabi burda hortum uzunluğuda önemli.eğer çok hızlı ve seri çalışmayacaksa çok sorun değil.Valfleri sürmek için zaman rölesi kombinasyonu veya plc kullanmak gerekir.
 
ikinci valfi bir süre sonra devredışı bırakacak bir elektronik kontrol sistemimi kullanmayımi önerirsiniz?
 
kullandığınız pistonu manyetikli seçerseniz ve kısmayı başlatmak istediğiniz noktaya bir manyetik sensör koyarsanız bu noktada plc üzerinden veya kontrol siteminden istediğiniz işlemi yapabilirsiniz.
 
Böyle durumlarda bahsettiğinin şeyi çok kararlı bir şekilde yapmak istiyorsan mutlaka oransal valf kullanmalısın. Ama bu biraz masraflıdır. Uygulama nedir? neden böyle bir şeye ihtiyaç duydunuz?
 
arkadaşım, bunu yapmak elbette mümkündür, fakat uygulamanın şekline göre bunu yapmalısın. Örneğin çalışma strokun nedir, pistonun yavaşlamasını her zaman aynı noktadamı istiyorsun yoksa değişken noktalardamı veya strok sonuna doğru mu? yavaşlatmayı tek yöndemi istiyorsun her iki yöndemi? bunun gib sorular kullanacağın ekipmanları değiştirir. Ama genel olarak noktaya deyinmek isterim, birincisi yavaşlamayı Strok Sonlarına doğru 5mm kal istiyorsan, Yastıklı Silindirlerin üzerinde bu özellik hali hazırda mevcuttur. üzerindeki bir kontrol vidası ile istediğin gibi yavaşlatabilirsin. ikincisi, yavaşlatmayı strok ortalarında istiyorsan ve silindirin manyetik ise bunu bir sensör ve 3/2 bir valf ile çok ekonomik ve stabil olarak sağlayabilirsin. Oransal valf veya regülatör kullanman bu işin maliyetini artıracağı gibi devreyide kompleks hale sokacaktır.
 
Pnomatik piston hızı çift valf kullanılarak artarmı pratikte henüz deneyemedim fakat verilen ve verilebilecek tüm öneri ve paylaşımlar için şimdiden teşekkür ediyorum.
 
Pistonun hızı besleme havasının debisiyle ve basınç miktarıyla doğru orantılıdır. Ne kadar fazla hava o kadar hız diyebiliriz ama bunun elbette bir sınırı vardır. Örneğin SMC Marka C55 Serisi ISO Silindirlerin izin verilen maksimum hızı 500mm/sn 'dir. Çift valf kullanarak bir hız artışı elde edebilirsin ama bunun gözle görülür bir fark olabilmesi görecelidir. Örneğin senin mevcut silindirin Çapı 40mm ise bu silindire bağlayacağın valfin ölçüsü maksimum 3/8" olmalıdır, bu silindire 3/8" valften 5adette taksan hızda en ufak bir artış gözleyemezsin. ama silindire 1/8" ölçülü valften 1 adet takılıysa silindir zaten normal optimum hızının altında çalışmaktadır ve 1/8" ölçülü bir valf daha bağladığında elbetteki hız artışı olacaktır. Netice itibariyle Silindirlerin çaplarına göre Valfler kullanılmaktadır, eğer silindir için kullanılabilecek en büyük valf takılı ise, o valften ne kadar daha takarsan tak en ufak hız artışı elde edemezsin.
 
Basit ve ekonomik bir çözüm ile Pistonun son konumuna schock absorber koyarak pistonu yavaşlatabilirsin. İstediğin stroğu ve hızı absorber ile ayarlaman mümkün.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,129
Mesajlar
915,277
Kullanıcılar
449,846
Son üye
g-silver

Yeni konular

Geri
Üst