PLC'ye Başlamak için Önerdiğiniz Programlama Dili Nedir?

bSercan

Üye
Katılım
12 Nis 2012
Mesajlar
17
Puanları
1
Arkadaşlar PLC/SCL Dillerini yeni öğrenmeye başlıyorum Pascal, C++ Dillerinde orta derece bilgi sahibiyim. Fakat elektronik konusunda çok fazla bilgim yok bu yüzden sizce hangisi ile direk başlamalıyı?


Bu konuda yeni başlayanlar için önereceğiniz kiptap var mı?
 
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
Selamun aleyküm

Elektronikte uzman olmayan birisi olarak Pascal dilinin elektronikte bahsedildiğini hiç hatırlamıyorum. Makina mühendisliği dersidir bir kısım üniversitede.

Elektronik mühendisliğinde C, C+ gibi diller kullanılıyor. Basic Visual Basic ve bunların yanında derlemede Pic Basic Pro ve Microcode Studio gibi programlar bulunmakta.

Hayırlı günler dilerim
 
Aleyküm Selam

Ben PCL programalamya merakım otomasyona olan merakımdan geliyor bunun meslegimle alakalı bir durum yok zaten mak. veya elektrnk mühendisi değilim, sadece C++, Pascal dillerinde orta derece bilgiye sahibim ve kısa zaman içerisinde öğrendiğime göre Simensinin SCL olarak adlandırdığı pascal tabanlı PCL programlama dili varmış, acaba direkt olarak SCL öğrenmeyemi başlayayım yoksa önce PCL öğrenip bir takım bilgiler sağladığımda SCL'ye mi öğreneyim.
 
Allah(c.c.) yardım etsin.
Akademik durumunu ifade etmek için akademiden bahsettim. Yoksa kendini geliştirenin olamıyacağı yok.

Allah 'ın İlmi isteyene zenginliği istediğime veririm buyurduğu anlatılır.

Bahsettiğiniz öğrenme işine daha işin içindekiler fikir vermeli. Yalnız orta derece Pascal dilini kaynakları takip ederek üst düzeye çıkarmanızda, yine Basic C de bunu yapmanızda bir engel yok.

Başarılar dileriz.
 
umarım dogru bilgi veririm. öncelikle sadece program yazmakla iş bitmiyor yani plc de zaman rölesi sayıcı ve butonları kullanarak bir devre yaparsın pek sorun olacagını sanmıyorum lakin bu yaptıgın devreyi acaba dısarda plc olmadanda yapabiliyormusun önemli olan bu sorunlarla karsılasınca ne yapacaksın bunları bilmen gerekiyor program dili ne dersen elektrik mantıgına yatkın olan LADDER DERİM
 
Kesinlikle Ladder. çünkü en geçerli plc dilidir. baktığın her plc de karşına çıkacaktır bu dil.

bir ikincisi c ile yapabilirsin. fakat bu dili her plc desteklemiyor. destekleyenlerde biraz pahalı olabiliyor.

C ile program yapılabilenler içerisinde panasonic tavsiyemdir
 
Arkadaşlar PLC/SCL Dillerini yeni öğrenmeye başlıyorum Pascal, C++ Dillerinde orta derece bilgi sahibiyim. Fakat elektronik konusunda çok fazla bilgim yok bu yüzden sizce hangisi ile direk başlamalıyı?


Bu konuda yeni başlayanlar için önereceğiniz kiptap var mı?


Aslm kardesim.

Eger ki PLC programlamayi bilmiyorsan once Ladda diagrami tavsiye ederim. cunku basittir ve basit programlarda programi iyi takip edebilirsin ama sinirli bir programlama dilidir. bu dille birazda elektronik ve plc mantiginda dusunmeyi ogrenirsin temelini saglam atki diger dillerle direk ugrasipta cok zorlanma bikma.

FBD functie block diagram: sevilen bir ve genelde tercih edilen bir programlama dilidir. biraz tecrube kazandikdan sonra direk bu dile gecmeni tavsiye ederim programin isleyisini kolay takip edersin. bu programlama dilide bir yerde sinirlidir ama ladda diagrama bakarak daha ileri seviyedir. matematiksel islemlerde pek tercih edilmez.

STL i ucuncu level olarak gorebilirsin daha buyuk programlar yazabilirsin bazi firmalar ozellikle sadece bu dilde calisir sebebi hem programlama dilini sabitlestirmek hemde tek bir dil kullanmaktir cunku LD FBD ile yapamadigin programlama olanaklarini STL de bulabilirsin ozellikle matematik islemlerinde cok yarayislidir.

SCL e gelince bu dil C dilinde olup siemenslerde yan entegre bir program olarak calisir genelde bu program butun bir makineyi veya butun bir programi yazmak icin kullanilmaza sadece bazi durumlarda SCL kolaylik saglar ve PLc yin SCL ile olan iletisimide super degildir yani PLC diger dillerle daha iyi calisir.

Kardesim sonuc olarak benim sana tavsiyem LD ile basla ama PLC programlamayida biraz ogrendikten sonra sakin bu programlama diliyle devam etme kendini FBD ye alistir tabi bunun yaninda diger STL falanda ogrenderim


Insallah yardimci olabilmisimdir.
 
hangi konu üzerine yağunlaşmak istediğine bağlı. Scada sistemleri için Csharp. plc yazılımı için ladder. Microdenetleyicier için PicC bazıları.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,169
Mesajlar
915,617
Kullanıcılar
449,932
Son üye
yyasar

Yeni konular

Geri
Üst