Plc yapısal programlamada fb ile fc arasındaki fark nedir?

Katılım
11 Eki 2017
Mesajlar
11
Puanları
1
Yaş
34
Selam yapısal programlamada fb ile fc arasındaki farkı anlayamadım.Hangi durumlarda FB, fc kullanılacak.
 
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Selam yapısal programlamada fb ile fc arasındaki farkı anlayamadım.Hangi durumlarda FB, fc kullanılacak.

Semih Bey,

Function: Fonksiyon yapısal programlama mantığı içerisinde gelişmiş alt program gibi davranan bir yapıdır. Karmaşık olan kısımları daha düzenli ve anlaşılır hale getirmek için kullanılır.

Function Block: "FC"'den farklı olarak bir hafıza datablock'u vardır. Tia Portal her oluşturacağınız FB için DB oluşturacaktır.
 
teşekkür ederim ilgilendiğiniz için.Uygulamalarda neye göre kullanacağım orası tam oturmadı.Mesela alarmlar fc olarak yazılıyor genelde ama sürücüler fb de yazılıyor genelde
 
teşekkür ederim ilgilendiğiniz için.Uygulamalarda neye göre kullanacağım orası tam oturmadı.Mesela alarmlar fc olarak yazılıyor genelde ama sürücüler fb de yazılıyor genelde

Semih Bey,

Sürücülerden gelecek olan ve göndermemiz gereken belirli bir I/O grubu var. (Driver Ready, Busy, Alarm, Done) Bu tarz bitleri tek bir program bloğunda toplayıp karmaşıklık yapılacağına, ayrı olarak FB'de kullanılması daha anlaşılır hale getirir. Eğer Ladder dilini kullanıyorsanız özellikle işinize en çok yarayacak şeylerden birisi.
 
teşekkür ederim biraz daha kafamda oturmaya başladı fb mantığı

Belki ileride bu konu hakkında araştırma yapacak arkadaşlar için de olmak üzere bir açıklama yapayım.

Örnek vermek gerekirse..
Alarm ve benzeri durumları için FC kullanılmasının mantığı şudur;
Sırasıyla;
Main, Otomatik, Manuel, Alarmlar, Güvenlik.
Bir sistemin alt programları vardır ve onları main de çağırırsınız.
Size yararı şu açıdan oluyor, main içerisine yazdığınız kodlar veya bloklar network sayısı arttıkça karıştığı için, alt program dallarına ayırmak en mantıklısı oluyor. Özellikle programlamaya yeni başlamış kişiler için. Nasıl alışırsanız öyle gidiyor, emin olun.
PackML'e bakmanızı tavsiye ederim;

screen_shot_2017-09-08_at_2.31.58_pm.png
 
Fc yi kullanacağın yer için öncelikle sabit bilgilere ihtiyaç duyuluyorsa plc ilk enerji açıldığında bir yerde kayıt yapılmamış bilgiye ihtiyaç duymaması gerek basit bir örnek yapalım.

Kapı kapandığı zaman klima açılacak, ışıklar açılacak, pencereler kapanacak.
Yukardaki örnekte FC ile yapmak doğru olur. Plc ilk defa run yapılsa bile şart belli.

Şimdi FB ile yapalım.
Kapı kapandığı zaman klima bir op. 25 derece ısıya ayalanır, sıcaklık isteğe bağlı olarak değişir ama plc her başladığında son ayalanan değerde klima çalışır, pencereler kapanacak ama bazıları seçenekli olarak açık yada kapalı olacak, gelelim ışıklara aydınlatma %50 açılacak fakat değiştirebilecek fakat plc ilk çalışmada en son ayardan açılacak. Yaptığın tüm değişkenleri hafızada tutabilmek için bir DB kullanman gerekir bunun için FB kullanman daha doğru olur.
Umarım anlata bilmişimdir.
 
Merhaba, tiaportalda acemiyim ,bir sorun yaşıyorum fb yada fc data bloklarda timer kullanıp, ana programda fb yada fc olarak her çağırdığımda hep aynı timer("yutimeré) üzerinden işlem yapmaya çalışıyor , DB1 timer seçebilsem bile ha
1.jpg
2.jpg
3.jpg
ta veriyor hatam nerede bulamadım yardımcı olursanız sevinirim.
 
Merhabalar,
Static olarak tanımlayın, problem düzelecektir.
 
Merhabalar,
Static olarak tanımlayın, problem düzelecektir.
ilginize teşekkür ederim, timerı statik olarak ayarladım ancak gene aynı sorunla karşılaşıyorum. programı başka networkte tekrar çağırdığımda fb yada fc içinde kullanılan timer numarası otomatik değişmediği için gene aynı timer üzrinden işlem yapıyor. çözemedim hatayı birazdaha açıklayabilirseniz sevinirim.
4.jpg
 

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,873
Kullanıcılar
449,599
Son üye
Gksn

Yeni konular

Geri
Üst