PLC yazdığımız komutların,işlenme süresini nasıl buluruz.?

askb

Üye
Katılım
29 Mar 2008
Mesajlar
270
Puanları
1
Merhaba,

Komut satırına yazdıgımız komutların,işletilmesine harcana süreyi bulma imkanımız varsa bunu nasıl yapabiliriz.ST dilini kullanıyorum.Örneğin aşagıdaki komutları plc kaç milisaniyede işleyebilir.(Prg'mın Amacı;20 adet datadan en küçüğünü bulmak.)

enkucuk:=data[0];
j:=0;
for j := 0 to 19 by 1 do
if (data[j]) < enkucuk then
enkucuk:=data[j];
DT500:=enkucuk;
end_if;
end_for;

2. bir sorumda şu;
Bu kodları fpwingr ye çeviriyorum.Ladder satırında "Impossible to draw" ve başka bir uyarıda;"The program includes errors".
Bu uyarıları vermesine rağmen Çalışıyor.Anladığım kadarıyla Proda yazdığımız komutlar,gr 'ye çevrilirken,Proda yazılanlar önce Hex formatına dönüştürülüyor,Bu Hex kodlarda Gr'de Ladder'a dönüştürülüyor.Ama bu esnada bazı hex kodları ları Ladder'a dönüştüremiyor ama programı çalıştırıyor.
Kısacası bu dönüştürme işlemine güvenebilirmiyim.
Yardımcı olabilirmisiniz.
 
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Merhaba Askb

1.Sorunun Cevabı;

Yeni bir plc programı açarak, sadece senin program parçacığını plcye yüklerek PLC yi Run moduna aldığında, editörde Monitor/PLC Status kısmına girerek Scan Time bölümünde yazmış olduğun programın kaç ms. de işlendiğini görebilirsin.
Ayrıca sana plc komutları arasında bulunan F272 komutunu tavsiye ederim.Bu da senin işini çözecektir diye düşünüyorum.

2.Sorunun Cevabı;

Çevirme işlemi senin dediğin şekilde yapılmaktadır.Bu esnada ladder olarak görüntülenemeyen satırlar çalışmalarını etkileyebilir.Bu sebepten bu çevirme işlemine güvenmeni tavsiye etmiyorum.Ladder olarak FPWINPRO da yazılmış programın çevrilmesinde sorun yaşanmadığını biliyorum.

Yinede senin yaşadığın sorunu, belki bir çözüm yolu olabilir mi, amacı ile yurtdışına soracağım.

iyi günler
 
Syn.Panasonic Destek ,

Verdiğiniz cevaplar için,çok teşekkür ederim.Evet tavsiye ettiğiniz gibi,F272 komutuna help menüsünden baktım.Bununla da ladder da çok rahat bi şekilde en kucuk datayı bulabiliyormuşuz.İlk fırsatta deneyecegim.
Yurtdışından gelecek cevabıda sabırsızlıkla bekliyorum.
İyi çalışmalar dilerim..
 
Merhaba askb

Panasonic yetkilisi aşağıdaki cevabı vermiştir;

Bildiğim kadarıyla “Impossible to draw” uyarısı PLC içerisindeki çalışmayı etkilemez.
Ancak, sistemin çalışması programcının sorumluluğunda olan programlama kodları tarafından kontrol edilir.
Bu nedenle, ileride meydana gelebilecek problemler ve programcı tarafından oluşturulmuş olan kodlar hakkında yorum yapamayız.

Kısacası çalışır ancak sorumluluk kabul edemeyiz, diyor.

Bu arada FPWINGR ye çevrildikten sonra görülemeyen satırları editörde View kısmına girerek Boolean Non-Ladder View olarak programı açtığında görebiliyorsun.

Bu kısımda görülen ve normal ladder programında görülemeyen komutları tekrar elle oluşturup plc ye yüklediğinde programın çalıştığını ancak tekrar plc den upload ettiğindede yine bu satırların gelmediğinide bir arkadaşımdan öğrendim.

Umarım yardımcı olabilmişimdir, iyi günler
 
Syn,Panasonic Destek

Çok teşekkür ederim.Verdiğiniz bilgiler benim için çok önemli bilgiler.Yurtdışına (sanırım japonya) sormanız ve ordan cevap alıp,bana bildirmeniz beni çok menmun etti.Size tekrar teşekkür eder,İyi çalışmalar dilerim.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
127,964
Mesajlar
913,940
Kullanıcılar
449,609
Son üye
cherrywine

Yeni konular

Geri
Üst