PLC tarama süresini azaltmak için bir çalışma yapılmış mıdır?

Katılım
7 Mar 2012
Mesajlar
13
Puanları
1
PLC programları, programlayıcının inisiyatifinde olan bir durum. programlamada tarama süresini kısaltıcı önlemlerin de alınarak yazılması konusunda çalışması olan var mı?. Bilindiği gibi tarama süresinin kısa tutulması, çalışan sistemin daha hızlı tepki vermesi demektir. Çalışması olan varsa, yöntemlerinden bahsedebilir mi?
 
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
Programlama esnasında adımlar mantık içerisinde ten kısa yoldan tamamlanmalıdır, gereksiz eklentilerden uzak durulmalıdır. Zaten ben düşünceme göre en sorunsuz sistem en basit sistemdir. Ayrıca STL ile Yazılan programlar LAD a göre daha kısa olurlar ve program daha küçük olur.
Şöyle anlatayım Taivan'dan gelen makina üzerinde bir bölümda sürekli sorunlar vardı, çak basit bir kaç hareket için 18 network kullanılmıştı ve iş olduğundan fazla karmaşık hale gelmişti. Bu FC Programının içeriğini silip tekrar yazdığımda sdece 6 netwörk işimi gördü . Size tavsiyem tavsiyem programlama direk başlamadan önce bir defter üzerinde neler yapacağınızı, ihtiyaçları, mantık ve emniyetleri atladan adım adım deftere yazmanız, böylece programlama esnasında ne yapmanız kısmında kafanız karışmayacak ve ortaya daha kararlı bir sistem meydana gelecektir.
 
Şarta bağlı alt program çağırma yapılarak çevrim süresi kısaltılabilir, örneğin manual ve otomatik alt programlar haline getirilip, manual mod varken otomatik mod alt programı çağrılmaz veya tam tersi, böylece prg tarama süresi kısaltılmış olur.
 
Gereksiz set reset yerine mantıksal değerler kullanılmalıdır. = <> =< >= Seçenekler datalarala yazılan adım bilgileri ile çok hızlı çalışır yinede en büyük fonksiyon PLC'nin markası ve modelidir.
 
Mümkün olduğunca REAL sayılar ve işlemler kullanmayın. REAL sayılar ve işlemleri uzun zaman gerektiriyor.
 
kullandığım fonksiyon blokları devreye girip çıktığından dolayı tarama sürem sürekli değişiyor. program içinde bir değişkenin bulunması hoşuma gitmediğinden ben tarama süremi sabitliyorum. zaten yazılan çoğu programda plcnin saniyenin 10 da 1 inde yada 20 de birinde tepki vermesi fazla bir farklılık yaratmıyor
 
Siemens S7-300 PLC'ler 32 bit işlemleri işleyebiliyor. 16 bitlik(INT) işlemleri 32 bit(DINT) işlemek, çok az da olsa zaman kazandırır.
Ayrıca komutların işletim sürelerinin olduğu dökümanlar var. Bunlara bakarak, aynı işi yapan fakat daha az zaman kullanan komutları kullanma yolu tercih edilebilir.

reel sayılarda işlem yaparken sabit bir sayıya bölme işlemini sabit bir sayı ile çarpmaya çevirmek zaman kazancı sağlar.
örnek: bir sayının 100'e bölünmesi, aynı sayının 0.01 ile çarpılması ile aynı sonucu verir, fakat çarpma işlemi daha az zamanda yapılır.
program tarama süresi kısalır.(s7-300)
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Otomatik sistemi tararken, manueli atlat mesela. PLC ve HMI adreslerinin anlık taramasını yüksek tut.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,149
Mesajlar
915,477
Kullanıcılar
449,891
Son üye
Ercan29

Yeni konular

Geri
Üst