PLC Programlamaya Nereden Başlamalı?

erdal2144

Üye
Katılım
6 Şub 2012
Mesajlar
24
Puanları
1
Yaş
30
Plc proamlamlamayı öğrenmek istiyorum ama nerden başlanılmalı veya ilk önce hangi plc den başlanılmalı?
 
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
Bence Codesys sistemleri ile ögrenebilirsiniz. Programlarinizi kendi bilgisayarinizda "soft plc" olarak kurar ve calistirabilirsiniz. Codesys veya Beckhoff (codesys bazli) sirketlerinin sayfalarindan programi indirebilirsiniz.

Ayrica modern plc programlama dilleri ile calismanizi tavsiye ederim.
 
Sayın erdal2144

Daha önce bu konuda yazan arkadaşlarımıza yardımcı olabilmesi için tecrübelerimden ve çevremden edindiğim bilgiler çerçevesin de bir liste oluşturdum buyurun;

1)Digital elektroniği çok iyi öğrenin.
2)De Morgan eşitlik tablosunu adınızdan daha iyi öğrenin.
3)Bu konuda çeşitli similasyon programları var bunlarda çeşitli denemeler yapın.
4)Petri ağları (Petri Nets) temel olarak öğrenin bu petri ağları herşeyin başaldığı nokta.
5)Mealy ve Moore yapılarını öğreninn(çok basittir)
6)Em-Plant adı altında bir yazılım var bu yazılımın yeni sürümleri artık yok bu yüzden rahatlıkla bulunabilir.
7)Matlab SFC toolbox öğrenmek size çok şey kazandıracaktır (Almanyada bulunan otomobil firmaları otomasyon mühendislerini iş alırken ilk sordukları soru bu)
8)Giriş seviyesinde pic-basic yada buna yakın bir dil öğrenin(bu size if yapılarını anlamanız kolaylaştıracaktır)
9)Ve Simatic Manager burada size tavsiyem çok basit devreler kurun örneğin yıldız üçgen devreleri sayıcı devreleri vb.
10)OPC server hakkında bilgi toplayın.
11)Vbox yada Wmvare gibi image tabanlı işletim sistemleri arası ağlar kurun
12)Kendiniziden emin olduğunuzda kendizi test edin örneğin 4 kavşaklı 8 direkli sayıcılı bir trafik lambası devresi dizayn edin.
13)Sıra geldi operatör panellerin bunun için iki yol var ya sadece komut yolulya sınırlı şeyler yapmak yada visual basic öğrenmek.

Bliyorum bunun gibi yüzlerce tavsiye veren kişi var etrafınızda ve siz sadece nereden başlamak gerektiğini bilmiyorsunuz bu yüzden kafanız karışık.Eğer gerçekten iyi bir şekilde öğrenmek istiyorsnız bu yazdıklarım almanyada siemens çalışan muhendsilerin izlediği yolların özeti.Bunun en kısa özeti 13 madde önemli olan siz kendiniz sıkmadan ve zaman kaybetmeden başlamak.Aklınıza takılan bir soru olursa yardımcı olmak isterim.
 
Yükseklere bakmak insana korkuverebilir. Adım adım gitmek engelleri aşmak için en iyi yoldur. Bence telemecaque nin akıllı röleleriyle giriş çıkışlar mühürlemeler vs. öğren sonra simensin akıllı rölesiyle 4 işlem matematiksel işlemker karşılaştırmalar. daha sonra plc haberleşmeleri. internette bunların programları ücretsiz indir türkçe programlar kullanmak işi hızlandırır similasyon yaparak başla.
 
peki yavuz beyin yazdıkları konusunda düşünceniz nedir güzel bir yöntem değil mi

teşekkür ederim yavuz bey ben meslek lisesi mezunuyum hani bize direk kumanda gösterdiler sonra plc ye geçtik hani aynı bunun gibi ilk önce kumandayı iyice öğrenip sonrada plc ye geçsem nasıl olur yani demek istediğim hani sizin yazdığınız maddelerin bu kadar detaylı olması nın nedeni nedir

linki pek anlıyamadım şifre de istedi

ALLAH razı olsun neden telemakanikle başlamak
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Merhaba Erdal, senden siteye kayit olmani istiyorlar, sonrada sana sifre gönderecekler. Alternatif olarak Beckhoff da kullanabilirsin. Ayni temel programdir, Beckhoff Türkiye sitesinden indirebilir veya kendileri ile iletisime gecerek CD isteyebilirsin. Piyasadaki en gelismis ve kaliteli PLC sistemlerinden biridir. Ben birkac makine otomasyonu projesinde kullandim tavsiye ederim.

Yavuz bey in tavsiyeleri konusunda degerlendirme yapamayacagim, ben olsam dogrudan PLC ile baslardim. Ama ben bütün meslek egitimimi ve hayatimi isvicre de gecirdim, Türkiye piyasasini bilmiyorum. O yüzden yanlis bir tavsiyede bulunmak istemem.
 
Türkiye' de entegre üretimi yapılmıyor bundan dolayo % 100 yerli üretim PLC yoktur. Tahminim senin ingilizce bilgin az bundan dolayı Türkçeleştirilmiş yazılımlar üzerinde çalışma yapman gerekir. Telemecanique önermemin nedeni az özelliği ve görsel olarak anlaşılır olması. Delta PLC Türkçe yazılımı ile anlamanı kolaylaştırır. Delta ve Telemecanique nin ücretsiz yazılımları ve destekleri olduğu için bilgi bulman çok kolay. Yazılımın mantığını kavradıktan sonra yazılım çincede olsa grafiklere bakarak programlaya bilirsin bilmem anlatabildimmi.
PLC manuellerini (kullanma klavuzlarını) anlatımlarını mutlaka okuyun.

Yazılarımı beğenenler beğen yazısına tıklasın ve poüleritemi artırsınki daha rahat ve çok bilgi paylaşayım.
 
Yanlis anlamisim, Yavuz bey ile kabiliyet i karistirmisim...

Ayrica bence de kabiliyet hakli, sanirim ingilizce ile ilgili bir sorun var. Bu konuya ayrica egilmek gerekir. Otomasyona girip sadece türkce veya grafik programlar ile sınırlı kalmak akıllı olmaz.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,956
Mesajlar
913,902
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst