PLC ile servo veya step motor kontrolü

veya sürücüye sadece puls göndererekmi kontrol edebiliooruz başka bi komutu filan yokmu yani ek olarak

bana bir örnek yollarmısın herhangi bir örnek rica etsem
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
evet sadece pulse göndererek kumanda ediyoruz.örneğin motorun çözünürlük değeri var ve bu mesela 10000 olsun.sen plc den 10000 pulse üretip sürücüye yollarsan (+ )pulse ise motor sağa (-) pulse ise motor sola 1 tur döner.5 tur döndürmek için 50000 pulse göndermelisin.ayrıca pulse ların ne kadar sık üretirsen o kadar hızlı , ne kadar seyrek üretirsen o kadar yavaş döner.sana bir örnek gönderirim ama yarın gönderebilirim çünlü program işteki pc imde kurulu.
 
birçok şekilde sürebilirsin servoyu ama ne amaçla kullancağın onemli pozisyon kontrolü içinmi kullanıcaksın hız kontrolü içinmi, tork kontrolü içinmi ,,evet harici pozisyon kontrolü için konuşursak 1 puls in 1 adım oluyo, gönderdiğin palsin frekansı motorun hızını , adedi gideceği mesafeyi belirler , haberleşme yoluylada sürebilirsin servoyu,elinde servo olmadan programı yazabilirsin ama yaptığının ne işe yaradığını görmessen kafanda pek bişey kalmaz gibime geliyor ,,, her servonun yazılımı farklıdır, bana kalırsa bi markanın dökümanlarını indirip incelemen daha faydalı olur senin için
 
Son düzenleme:
öncelikle çok saolun beni kaale alıp sorularıma cevap yazıp bana yardım eetiğiniz için
şimdi ben bir servonun 100 cm gitmesini istiyorum adım deil bunu sağlamam içindemi puls gerekli?
 
şöyle açıklamaya çalışayım.evet 100 cm gitmesini istediğin zaman da pulse gönderiyorsun.bunu ancak motor yerine bağlı iken anlayabilirsin.diyelim motora 500 pulse gönderdin ve motor 500 pulse kadar gitti.sende ölçü aleti (kumpas veya metre) ile ölçüyorsun gittiği noktayı ve 500 pulse da 15 mm gitmiş olsun.şöyle bir denklem kuruyorsun.500 pulse da 15 mm giderse 1 mm de kaç pulse gerekir diye bir denklem oluşturuyorsun.çıkan sonuç senin motorun 1 mm gitmesi için kaç pulse üretmen gerektiğini belirtiyor. ve operatör paneline de 1000 mm yazdığın zaman ,plc programındada operatör panelinden girilen değer ile denklem sonucunu birbirleriyle çarparsan motorun 1000 mm (100 cm ) gitmesi gereken pulse miktarını bulmuş olursun.sonuç olarak yine pulse kullanılıyor.
 
servo motor ile ilgili plc programı ektedir
 

Ekli dosyalar

  • servo motor example.part01.rar
    4.6 MB · Görüntüleme: 395
  • servo motor example.part02.rar
    4.6 MB · Görüntüleme: 202
  • servo motor example.part03.rar
    4.6 MB · Görüntüleme: 193
  • servo motor example.part04.rar
    4.6 MB · Görüntüleme: 206
  • servo motor example.part05.rar
    4.6 MB · Görüntüleme: 201
abi çok saolll
 
Ya Arkadaşlar Bende Bir Süredir Bu Konuyu araştırıyorum. Ama Şimdi Kafam karıştı. Puls Göndererek kontrol ettiğimiz. Servo Motorlarmı yoksa Step motorlarmı, Ben Step Motorlar Gönderilen her Puls için bir adım döner ve adım sayısı (örneğin 10000) kadar puls gönderildiğinde bir tur dönmüş olur diye biliyordum. Serve motorlarda mı adım adım. dönüyor, beni bu konuda aydınlatırsanız sevinirim.
 
Ama Şimdi Kafam karıştı. Puls Göndererek kontrol ettiğimiz. Servo Motorlarmı yoksa Step motorlarmı
Sürücüye bağlı olarak, servo motor da, step motor da, pulse ile kontrol edilebilir.

Step Motorlar Gönderilen her Puls için bir adım döner ve adım sayısı (örneğin 10000) kadar puls gönderildiğinde bir tur dönmüş olur diye biliyordum
Genellikle sürücü, gelen her Pulse'a karşılık motoru N adım döndürür. N'in ne olacağı sürücü üzerinden belirlenebilir. Örneğin 10 yapılırsa, her 1 Pulse için 10 adım döner.

Serve motorlarda mı adım adım. dönüyor
Adım adım dönmüyor ama öyle dönüyormuş gibi düşünüp sürebilirsin. Servo sürücüden, "bir tur için 360 Pulse istiyorum" deyip her 1 Pulse için servo motorun 1 derece dönmesini sağlayabilirsin.

Pulse ile sürme dışında birçok sürücü başka türlü sürmeyi de destekliyor. Örneğin bazı sürücülere seri porttan bağlanıp doğrudan 10 tur dön diyebilirsin, pulse göndermene gerek kalmaz.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,956
Mesajlar
913,901
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst