plc ile servo motor kontrolü nasıl yapılır ?

lasyu

Üye
Katılım
19 Mar 2007
Mesajlar
45
Puanları
1
Yaş
39
bir plc ile servo motoru nasıl kontrol ederiz.
kontrol için negibi bir sinyal gereklidir bu kontrol lader diagramla yapılabilirmi.
konu hakkında yardımcı olabilecek varmı şimdiden teşekkkürler.
 
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
Merhabalar
Servo motroun ve sürücünün markasını ve plc nin markasını verebilirsen belki yardımcı olabilirim.,
Eğer plc ce servo sürücünde profibus_DP varsa sorun yok entegre edersin, ama eger yoksa ve markaları farklı ve ortak bir haberleşme portları yoksa servo sürücünün dijital giriş portlarına servonun hareketlerini atarsın, bu girişleride plc ile sürersin, bu belki senin sorununu çözer.
kolaygelsin
 
aslında benim ögrenmek istedigim.işin mantıgı mesela dijital girişleri kullanıcak olsam nasıl çıkış atatarım yada omron plc omron servo sürücü olsun bunların kontrolünü nasıl saglarım.
servonun 180 derece dönmesini istiyorsam programı nasıl yazarım ve srücüye nasıl bir sinyal göndermeliyim.
atadıgım bir çıkış sürücdeki beli bir girişemi gitmeli yada sürücüde sabir yerlere bagli hatlara sinyallermi vereliyim.
10101101110 gibi bir sinyalmi oluştrmalıyım.
teşekkür ederim
 
arkadaşlar benimde çok öğrenmek istediğim bir konu bu mesela omron servo sürücü ile yine arkadaşınki gibi 180 derece sol sağ hareket etmek istiyorum bunu ladderda nasıl yapabilirim yardımcı olurmusunuz şimdiden teşekkürler
 
selam arkadaşım ben bir defa servoyla haberleşme gördüm.oda bi cat 5 denen ethernet kablosunu direk bağlıyosun servoya programı aynı plc programı gibiydi yazıp yolladı ama benim gördüğüm freeze makinesinin programıydı.
 
Slm;
Öncelikle kullanacağın servo sürücünün özelliklerinin ne olacağına karar vermen gerekli. Örneğin "aptal sürücü olarak" tabir edilen modellerde -Örn. Omron Smart Step serisi- sürücüyü tamamen plc'den kontrol etmen gerekir. Çünkü sürücü içerisine program yazamazsın. Bu işlemide PLC'den pulse göndererek yada analog olarak yapabilirsin.
Tabi servoyu pulse training metodu ile sürmek istersen plc üzerinde yüksek frekanslı çıkış verebilen çıkışlarının olması gerekir. Göndermiş olduğun pulse'lerin frekansını, genliğini ve miktarını ayarlayarak motora kalkış ve duruş rampaları yaptırabilir ve hızıyla oynayabilirsin ayrıca motorun istediğin kadar dönmesini hassas olarak sağlayabilirsin.
İçerisine program yazılabilen servo modellerinde ise -Örn. SEW movidrive serisi- sürücü içerisinde bulunan PLC'ye ladder, STL, C++ gibi metodları kullanarak program yazabilir. Sürücü dijital giriş ve çıkışlarını kullanarak motora her istediğin hareketi yaptırabilirsin.
 
elinde bir örneği olan varmı acaba örnek olursa anlamakta kolay olur arkadaşlar
 
selam arkadaşlar 10 yıldır ilgimi çeken bir konu fakat bukonuda yakımse bırşey bılmıyor ya da ögretmek istemiyor. öncelikle motor pozisyonu algılayan enkoder takılı zannedersem motor pozısyonı feedback alıyor bunagöre programı icra ediyor ..kaç derece veya İNC dönecegini prgram belirliyorr. :)
 
Eğer kullandığın PLC 300 serisi is FM357 kullanabilirsin ya da C serisi plc ler kullanacaksınız.
 
Ben plc ile servo motor çalıştırdım. Benim servo motorumda 2500 puls bir tura karşılk geliyor(360derece) plc nin çıkışında bir zaman rölesi yardımı ile puls yarattım ve bunu servoya girdim. Çıkışın puls hızına bağlı olarak servonun hızı değişti. Pozisyon kontrolu için dönmesini istediğiniz tur sayısını 2500 ile çarparak vereceğiniz puls sayısını belirleyip servonun istediğiniz yerde durmasını veya yön değiştirmesini sağlayabilirsiniz(Servoda yön değişimi için ayrı bir giriş var). Fakat bu şekilde yeterince hızlı puls üretemiyorum. Bu nedenle daha yüksek frekanslar üretebilen PULS komutunu kullanmayı deneyeceğim ama bu komutun de bi dünya ayarı var. Bakalım nasıl olacak.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,877
Kullanıcılar
449,599
Son üye
Gksn

Yeni konular

Geri
Üst