plc ile servo motor kontrolü nasıl yapılır ?

En iyi ve en rahat yöntem profibus üzerinden kontrol edilen servolar. Plc ile kontrolü çok rahat.
Devreye aldığım eski bir servo sürücüde arabayı +0+10V aralığında ileri 0-10V aralığında ise geri hareket ettirdim.
Pozisyon bilgisini ise servonun sanal encoder çıkışını plc'de hızlı sayıcıda puls şeklinde okutarak aldım.
 
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
Tabi servonun start dijital girişine start bilgisi de vermek gerekiyor servoyu başlatabilmek için
 
ben bugüne kadar hiç yapmadım ama anladığım kadarıyla işin 2 türlü mantığı var 1 bus üzerinden haberleşme ile yaptırmak
2- plc nin çıkışlarından kendi pulse mizi yaratarak.
plc ile sürmek istersek sero sürücüye arkadaşımızında dediği gibi frekansını ayarlayabileceğimiz bir pulse göndermemiz gerekecek
Bus üzerinen haberleşme üzerinden sürmek istersekte zaten protokolünü iyi bilmemiz gerekir.
kullanacağımız plc ve sürücünün aynı protokolleri barındırması gerekir.
ama her 2 sistemde bizim kendi şmkanımızla yapabileceğimizden pahalı.
PLC ile sürmek istersek işlemcisi harika bir plc seçmemiz gerekir. yani işlemci hızlı ve transistör çıkışlı olması ve ayrıca hızlı sayıcı girişleri ve çıkışları yüksek frekanslı olması gerekir. tabi bunların yanında yapmamız gereken anlık aritmetik işlemler matematiksel çevrimler ve hesaplar cabası onun için PLC yi iyi seçmek gerek. haberleşme üzerinden yapacaksakta baud rate (haberleşme frekansı) en yüksek olarak seçmemiz gerekecek.
 
Servo motorları marka ve modeline göre çeşitli şekillerde çalıştırabilirsiniz. Önemli olan yapacağınız işin hassasiyeti, hızı,ve kaç eksen olduğudur.

Servo motorlar sadece pulse ile veya haberleşme protokolleri üzerinden çalışır diye bir kural yoktur. Servo motoru plc kullanmadan sadece bir konveyörü ileri geri döndürmek içinde kullanabilirsiniz.Bunun için hız çalışma modu olan bir servo + sürücü kullanmalısınız , Basit bir röle ile start , stop sinyali vererekte çalıştırabilirsiniz.Yani daha açık yazarsak normal bir ac sürücü gibi de kullanabilirsiniz.Ne gereği var diyenler olacaktır ani kalkış ve duruş yaptırma, yüksek hızlarda çalışma ihtiyacı var ise , plc kullanmadan servo motor tercih edebilirsiniz.

Ayrıca analog girişlerle vb. tork kontrol uygulamalarıda yapabilirsiniz.Örneğin bir potansiyometre yardımıyla tork kontrollü olarakta çalıştırabilirsiniz.,

Sözün kısası iş tamamen yapmak istediğiniz uygulamaya ve hayal gücünüze bağlı olarak değişir.

Kolay gelsin.
 
Bir Servo motoru kontrol edebilmek için yüzlerce yöntem var.
Digital, Analog, Pulse, Pulse Train, PWM, Field Bus bunlardan bazıları.
Tamamen üreticiye ve ihtiyaca özgü bir durum. Hakkında bir genelleme yok.
 
bu konu hakkında daha fazla kaynak veya deney kartı gibi bişey bulabilirmiyiz?
 
plc ile servo motor kontrolünde pwm çıkışını kullanmak gerek diyebiliyorum tabi kontorl için bide modül gerekli ben tez olarak yapmak istedim biraz pahalı geldi s7-200de pwm cıkısı var eğer kaynak bulabilirsen ve paylasırsan sevinirim.
 
Peki arkadaşlar PLC ile doğrudan bir servoyu kontrol edemez miyiz?
 
plc ile servo motor kontrolü kapsamlı bir uygulamadır öncelikle hangi modda(puls-tork-hız) sürmek istiyorsun onu belirlemelisin. sonra kullandığın servo motor sürücüsünün bağlantısını ve parametrelerini bilmelisin. ve hangi plc yi kullanıcaksan o plcnin hızlı çıkışları denilen puls çıkışlarını bilip buralara nasıl ulaşacağını bilmelisin. tabi plc den servo motoru hız modunda 0-10v analog çıkış uygulayarak kolayca kontrol edebilirsin. fakat önemli olan puls kontrolünü yapmaktır. oda kullanılan plc ve sürücücünün özelliklerine bağlıdır. plcden PTO göndere biliyorsan bunu başarabilirsin.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,126
Mesajlar
915,242
Kullanıcılar
449,839
Son üye
Qkay

Yeni konular

Geri
Üst