PLC ile 2 adımla astrozamanlayıcı kullanımı

runhek

Üye
Katılım
30 Mar 2012
Mesajlar
105
Puanları
1
Yaş
34
sh6wu.bmp


Astrozamanlayıcı girilen enlem, boylam ve ofset değeriyle hesaplama yaparak gündüz mü akşam mı olduğunu algılayan mikrodiagram bloğudur. Kullanımı da oldukça basittir. Yukarıdaki resimdeki gibi ekleme yapabilirsiniz.
Astrozamanlayıcı kullanılarak mikrodev plc ve genişleme modülleriyle 32*16=560 adet sayısal çıkış kontrol edilebilir.Yani 560 adet çıkışın gece olunca aktif ve ayrı kıyaslamalar yapılarak bazılarının aktif, bazılarının pasif olmasını sağlayabilirsiniz.
sh71g.bmp


Ofset değerine GMT saatinden farkı saniye olarak girilir. Mesela şu an yaz saati uygulamasındayız. Normalde 2, bide yaz saatinden +1 toplam 3 saatlik fark için 60sn*60dk*3sa=10800 girilir.

Doğruluğunu kontrol edelim:
PLC hesaplaması= << Rise: 06:38:42 Set: 19:23:52
Boğaziçi Üni.Kandilli hesaplaması= Gne Dou-Bat Zamanlar - B. Kandilli Rasathanesi ve Deprem Aratrma Enstits ASTRONOM Laboratuvar

Blok gündüzleri aktif, güneş batımında pasif olmaktadır.

Tüm bunlara ek olarak; isteğe göre PLC cihazına RS232 üzerinden GPS modülü eklenerek enlem-boylam koordinatlarının bloğa direk aktarılması sağlanabilir. PLC cihazı NMEA protokolünü desteklemektedir. Örnek uygulama olarak; mikrodev plc'yi gemiye kurarsanız geminin aydınlatmalarının gündüz pasif-akşamları aktif olmasını sağlayabilirsiniz.
 
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
aydin-1.jpgaydin-2.jpg
Arkadaşlar merhaba, Yaptığım bir projede astrozamanlayıcı bloğunu kullandım. Konya için; Enlem:32, Boylam:37 olarak girildi(eğer enlem ve boylamı derece ve dakika cinsinden yazmak isterseniz araya virgül koyarak derece ve dakikayı girebilirsiniz).aydin-3.jpg
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
PLC'ye GPS modül entegresiyle enlem-boylam verilerini otomatik olarak da elde edebilirsiniz.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,158
Mesajlar
915,525
Kullanıcılar
449,904
Son üye
teknikbilimlers31

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst