PLC Eğitim Seti Yapımı_YARDIM

uffuli

Üye
Katılım
7 Ağu 2010
Mesajlar
6
Puanları
1
Yaş
35
Arkadaşlar Merhaba.
Ben elektrik mühendisliği öğrencisiyim. Plc programlama hakkında dersler gördüm, kursa gittim fakat görerek öğrenmenin daha faydalı olacağını düşünüyorum ve hazır plc setlerinin 2000tl civarında olması nedeniyle kendime bir plc seti tasarlamak istiyorum. Donanımsal eksikliğimi de bu şekilde kapatabilirim diye düşünüyorum.
Bazı sorularım var. Bu konuda bilgisi olanlar yardımcı olurlarsa çok sevinirim.
1) Plc yi seçerken nelere dikkat etmeliyim. Bir çok model var. Fiyat olarak bakınca S7 1200 en mantıklısı gibi (siemens serileri arasında). Fakat AC beslemeli mi DC beslemeli mi olmalı?
2)Girişine bağlayacağım sigorta kaç amperlik olmalı?
3)Bağlantıları yapacağım kablo kaçlık olmalı?
. . .
Bunlar sorularımın bir kaçı. Daha önce eğitim seti tasarlamış veya bu konuda bilgi sahibi olan ustalar yardımınızı bekliyorum. Paylaşabileceğiniz dokümanlar da çok makbule geçer.
Şimdiden çok teşekkürler.
 
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
plc ile dersler gördüm ve kursa gittim diyosun ve kablo kesitini soruyosun nasıl olacak bu iş şimdi ...........
 
Dikkatli okursanız gördüklerimin hep programlama dersleri olduklarını yazdım ve donanımsal eksikliğimden bahsettim. Herhangi bir kabloyu alıp bir plc girişine veya çıkışına bağlamışlığım yok. Bilmemem normal değil mi sizce? Yardımcı olmanız daha hayırlı olacaktır.
 
Merhaba,

1) Plc yi seçerken nelere dikkat etmeliyim. Bir çok model var. Fiyat olarak bakınca S7 1200 en mantıklısı gibi (siemens serileri arasında). Fakat AC beslemeli mi DC beslemeli mi olmalı?

24 VDC beslemeli alman daha kullanıslı olacaktır.

2)Girişine bağlayacağım sigorta kaç amperlik olmalı?
Eğer 24 VDC girişli PLC seçersen power supply in onune 2A lik bir sigorta koyman yeterli olacaktır.


3)Bağlantıları yapacağım kablo kaçlık olmalı?

0,75 mm kablo kesiti uygundur.
 
Sayın Urlaub ilginiz için teşekkür ederim. 2A lik sigortanın yeterli olacağına ve 0,75mm lik kablo kullanmamız gerektiğine nasıl karar verdiniz. Bilgilendirebilir misiniz?
Bir de çıkışlara röleler bağlamam gerekiyor bildiğim kadarıyla plc nin çıkışlarını korumak amacıyla. Bu rölelerin seçimini nasıl yapmalıyım?
 
uffuli acamacım polemiğe girmek değil ancak plc programlamıs birisi için sormus olduğun sorular çok saçma plc de girislerinde sensörler yadan butonlar olacağı için akım çeken bir sey olmadığında 0.75 nym kablo işini fazlasıyla görür cıkısların da da ne olursa olsun ki tutup da bir rezistans bağlayamazsın ( röle ve kontaktör) bağlayabilirsin ki bunların hepsine 2 amperlik sigorta yeterlidir
urlaub arkadasıma katılıyorum.......
 
Zaten eğitim amaçlı set hazırlayacaksın. Dolayısıyla çıkışta sadece röle süreceksin demektir. Giriştede büyük ihtimal siwitch kullanacaksındır (ucuz olduğu için) bencede 0.75 yeterde artar bile. Arkadaşlara katılıyorum ve sadece benim tavsiyem madem eğitim için hazırlayacaksın yarı iletken çıkışlı yani DC/DC/DC modelini almandır. 15 w. lık bir trafo bir körü diyot ve bir 7824 le besleme devresini kurarsınve 1 A. sigorata işini görür. birde role grubu ekledinmi bu iş tamamdır. Yarı iletken çıkış olduğu için step veya servo motor sürmeye kalkarsan PTO ve PWM çıkışlarını kullanabili,rsin. Kolay gelsin.
 
15 w. lık bir trafo bir körü diyot ve bir 7824 le besleme devresini kurarsınve 1 A. sigorata işini görür..

Ben hazır 24V power supply kullanması daha iyi olur düşüncesindeyim. Şu standart, pano içine monte edilenlerden.
 
S71200 kullanacaksan bir de ethernet svicine ihtiyacin olacaktir. Bilgisayar ile plc yi yada plc ile operator panelini veye ucunu birden birbirine baglayip program yukleme yada data transferi yapabilmek icin kullanmak gerekiyor. Kucuk bir svic isini gorecektir. Birde TIAportal programini bilgisayarina yuklemen gerekiyor.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,128
Mesajlar
915,259
Kullanıcılar
449,843
Son üye
hvncrblt

Yeni konular

Geri
Üst