mcagdas

Üye
Katılım
18 Tem 2014
Mesajlar
14
Puanları
1
Arkadaslar öncelikle selamlar.

Hareket kontrolü saglayan PLC lerin bir cogu iki veya daha cok eksenli lineer ve/veya dairesel interpolasyon secenegi sunuyor. Benim istedigim sey isbe bu özellikleri tasimayan fakat servo yada step motor sürebilecegimiz bir PLC de özel hareketleri saglayan özel fonksiyonlar nasil saglanir? Özetle iki eksende hareketin ayni anda baslayip ayni anda bitmesini özel fonksiyonlar olmadan nasil saglariz?

Öncelikle bu ise iki eksenli lineer interpolasyonla baslamak istiyorum fakat dogrusu nereden baslayacagimi tam olarak bilmiyorum ve tam bu noktada size ihtiyacim var. Kendi aklimdan gecenleri söylemek gerekirse iki nokta arasindaki mesafe ve o mesafeyi gidebilecegi zaman, sinirlari verilmis bir hiz araliginda optimize edilirse bu is yapilir diye düsünüyorum (optimize edilecek parametreler eksenlerin hizlari) ve bu islemleri eger mümkünse PLC nin icindeki registerlarda hesaplayarak yapmayi düsünüyorum. Aslinda basit bir 4 islemle buna benzer fakat hassasiyeti kesin olmayan bir uygulamayi su mantikla yapabilirim:

X1=V1*t
X2=V2*t

t yi maksimum sürede yani maksimum hizda gec gidene göre sabitleyip, karsilastirip sonrakinede yukaridaki isleme göre hiz verebilirim ama burada da rampalari kontrol etme falanda devreye giriyor ve onlarinda ayni sürede rampalarina ulasmasi gerekiyor ve islerde tam bu noktada karmasiklasiyor. Kisacasi yapilan basit islem teoride sifir rampali bir servo icin gecerli. Bahsekonu hesaplama hassas olmayan lineer interpolasyon uygulamasi icin uygulanabilir ama ben net birsey elde etmek istiyorum.

Bu konuyla ilgili yardim edebilirseniz veya herhangi bir döküman ya da Türkce veya Ingilizce kritik terimleri (yol planlamasi, path planning, path trajectory vs. gibi) önerebilirseniz cok sevinirim.
 
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Ilginiz icin tesekkür ederim ama benim gözümden neden kacmis anlamis degilim. Verilen linklerdeki bilgileri uygun zamanda derinlemesine inceleyip birseyler yazacagim.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
127,966
Mesajlar
913,956
Kullanıcılar
449,611
Son üye
ramazansanli@

Yeni konular

Geri
Üst