Plc avantajı nedir, her zaman gerekli midir?

Bence bilmediğin için hafife alıyorsun.
İnsana ya bilmediği yada çok iyi bildiği basit gelir.

Plc nin sağladıklarını ben elektronik kart tasarlıyorum diyen X bir tasarımcı veremez.
Plc kalitesinde bir kartı fiziksel olarak tasarlasa bile,
defalarca test edilmiş, birçok farklı problem yaşanıp bunlar için çözüm üretilmiş, yüzlerce kişi tarafından geliştirilmiş, arkasında sürekli durulan, ihtiyaca yönelik çözümlerin hazır bulunduğu bir havuzu olan koca bir ekosistem.
Bahsedilen ve bahsedilmeyen diğer faydalarıda hesaba katılırsa:
Bununla benim diyen kart tasarımcısı yazılımcısı yarışamaz.

Siz elektrikçi olduğunuz ben elektronikçi olduğum için pek anlayamadık birbirimizi.

İnsan hayatını birebir etkileyen, standartları ve düzenli kontrolleri olan kartlar tasarlayıp programlayan biri olarak söylüyorum.
 
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Yanıtlar için teşekkür ediyorum öncelikle şunu söyleyim anti-plc bir adam değilim yada diğerinin taraftarı değilim. hangisi işime gelirse kullanırım fanatikliğim yoktur. Hafife alıyor muyum tabiki hayır birsürü insan bundan ekmek yiyorsa bana da iş çıkar elbet. öğrenip o yöne kaymayı düşünüyorum. Ben plc kullanımını değil gereksiz kullanımını eleştirdim zaten. Basit işler için israf olarak görüyorum sadece. Birçok kaynaktan araştırdım hepsi aynı şeyi yazmış: plc güvenlidir, kararlıdır, kullanımı kolaydır, geniş platform desteği vardır. Eyvallah bunlara iman ettik zaten.

Eğer @macix ustanın dediği gibi kapsamlı ve büyük bütçeli bir proje yapsam hiç düşünmez bende plc kullanırdım ama banttaki ürünlerin renk ayrımını yapacak pnömatik pistonla mal ayıracak veya presten çıkan parçaları kutuya yerleştirecek vs gibi basit projeler için de plc kullanmam şahsen. Herkesin şahsi fikri tabiki isteyen kullanabilir.
 
plc fabrika sahibi için pahalı değildir. onun önceliği üretim sürekliliği ve güvenliği olduğu için x firmasından plc yerine kullanılacak bir kart almak istemez. ben olsam bende istemem. Çünkü kart arıza yaptığında veya aynı sistemden bir tane daha yaptırmak istediğinde x firması tekel olur. belki de x firması kapanmış olur.
 
Uluslararası makine satacaksınız yaptığınız kart ın avrupa veya abd de onaylnmış olması gerekir gerçi bu şartlar Türkiye de de var ama tanıdığınız bildiğiniz yere bir tane iki tane yaptınız ama yabancı firmalara bu kartı sertifikaları olmadan nasıl satacaksınız?benim ikinci işim LPG tank imalatı ve satışı bildiğimiz siyah sac da bile sertifika isteniyor yapılan kaynakların da röntgen çekilerek basınç testinin uluslararası kurumlar tarafından sertifikalanması isteniyor ki yapılacak bu kart makine çalıştıracak
 
Yazılanların hepsi gerçekçi. Tek bir nedeni yok.
Özetle;
1. Endüstriyel ortamlarda daha güvenli ve kararlı olduklarından
2. Otomasyon işlemlerini yapan mühendis, tekniker ya da teknisyenlerin PLC'ye daha fazla hakim olmalarından
3. Kablolamanın daha iyi anlaşılabilmesi bakımından
4. Arıza durumunda daha kolay müdahale edilebilmesi bakımından
5. Çalıştığı senaryoda değişiklik yapıldığında bu değişikliği sahaya uyarlayacak eleman bulmak plcden anlayan eleman bulmaktan daha kolaydır
6. Pano montajının daha kolay olması gibi nedenlerle plc tercih ediliyor.

Ancak konu sahibinin dediği gibi çok da gereksiz yerlerde plc kullanmak israftan başka bir şey değil. İşi gereği gibi bilmeyen olunca kendi bildiğince çözüm üretince haliyle böyle oluyor.
 
Zamanında lenze plc ve ladder diagramlamaya çok az ucundan dokunmuş biri olarak plc'nin en önemli avantajı herkesin anlayabildiği ortak bir dille (ladder) programlanıyor olabilmesi. Bu da plc'ye geniş bir kullanım alanı ve esnekliği sağlamaktadır. Elektronik mühendisi arkadaşım, kendisi bir plc geliştiriyordu. Maalesef belli bir yerde bilinen markalarla rekabet edemeyeceğini düşünerek yarım bıraktı. Tabi sıfırdan yapılan bir tasarım değildi. Piyasadaki mevcut plc'lerden esinlenerek geliştiriyordu. Plc'nin ortak standartlarda kabul görmüş bir dille programlanması ve diyelim arıza yaptığında bir başkasıyla değiştirip aynı programla çalışacağını bilmek sistemin aksama riskini en aza indirir.
 
Evet gereksiz basit işlerde plc kullaniliyor.bir plc ve hmi ile bir çok makinayi kontrol edebilirsiniz.plc de ariza ve çözüme ulaşmak kolay oluyor.değisiklik ayar reçete seçme gibi Scada gibi harika özellikleri olan plcler endustrinin vazgeçilmez ekipmanları olmuştur.Basit işlerde pahalı plc tercih edilmesi bekli ayni plcye alışılmışlıktan kaynaklı olabilir.Daha ekonomik plclerde vardır elbet ama.yazılımcı en iyi bildiği plcyi tercih eder.
 
Bugün bir arkadaş plc lerin programlama bilgisine ihtiyaç duyulmadan basit bir şekilde programlandığı için tercih edildiğini söyledi. Belki bu en büyük sebeptir bilemiyorum.
Dostum bunu söyleyen arkadaşın
Bazen sanayideki abiler gelip bana şöyle bir makinemiz var plc ile çalıştırıyoruz plc nin yerine bir kart yapabilir misin diye soruyorlar. Çoğu zaman yaptıkları makineler insan hayatını tehlikeye atabileceği için (ısıtma tankları vs.) sorumluluk almıyorum reddediyorum ama bazen o kadar basit işler için plc kullanıldığını görüyorum ki içim acıyor
Genelde yukarıda yazdığın işleri yapıyordur.



Yapmış olduğun herhangi bir kartla, slave olan herhangi bir modülle ne kadar hızlı haberleşebilirsin?

Yerli üretim plc var mı bari alıp inceliyeyim belki bir faydam olur.
Var.Ama ben sakın alıpta deneme derim.PLC den soğursun.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,854
Kullanıcılar
449,598
Son üye
kadir12366

Yeni konular

Geri
Üst