plc analog problemi

ttrkn

Üye
Katılım
23 Haz 2009
Mesajlar
255
Puanları
1
arkadaşlar fabrikada bulunan epoxy dozaj makinamızda şöyle bir sıkıntı var ; makina da A ve B tip olmak üzereiki adet tank var tanklarda da seviye sensörleri var seviye sensörünün markası VEGA tam adı VEGACAL 63 şimdi bu sensörlerden bir tanesi tank boş olmasına rağmen tankı dolu gösterdiği için proseste bi sonraki aşamaya geçemiyoruz. İki gündür yapmadığım şey kalmadı ne yaparsam yapayım tanklardan anca biri normal gösterebiliyorum. JETTER SX-SIO diye bir PLC slave olarak kullanılmış şimdi sensörlerde 4-24 mA sinyal yollyuyorlar sensörlere belirli bir gerilim uygulanıyor seviye sensörüde tank seviyesine göre direncini değiştirerek aynı çıkıştan bu JETTER'ın analoğuna giriyor.
basit tek dirençli bir devre ama bir türlü analog sinyali doğru okumadı makina .Sensör yerine pot bağladım direnci değiştirdim banamısın demedi ve sensör ve analog modül uçları ikiside topraklı anlayan varsa bi yardım etsin çıldırmaya az kaldı
 
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
Sevıye cıhazının gondermıs oldugu akımı bılmemız gerekır.4-20 ma arasındamı
 
ilk önce seviye sensörü yerinden sökebiliyorsan sök üstünde kurumuş epoksi marmı yokmu kontrol et sökmeden önce kaç ma çıkış veriyor ölç daha sonra yerinden sök ve temizle (dikkat et zarar verme) ve tekrar ölç iki ölçüm arasında bir fark varmı yani bir değişiklik varmı çıkış artar yada azalır.sensör bozulmuşta olabilir. hiç bir şekilde emin olamıyorsan çalışan diğer tank ile değiştir.
saygılar.
 
şöyle bir durum var seviye sensmrleri iki uçlu olup 4-24mA arasında çıkış vermektedir bu sensörlerin analog girişlerini jetter sx-sio modulünden tamamen söktüm ve yerlerine pot bağladım bakalım sorun sensörlerde mi diye fakat değişen hiçbir şey olmadı Scada ekranında malzeme tankları yine de full gösteriyodu. daha sonra tanklardaki seviye sensörlerinin dirençlerini ölçtüm ; içinde daha çok malzeme olan 48k ohm ,içinde daha az malzeme olan diğer tankta ise 93 k ohm luk seviye sensörü dirençleri ölçtüm. buradan anladığım sensörler çalışıyor. ama analo modül de bir problem var gibi duruyor ama sensörlerden hala emin değilim
 
Sensörlerin yerini değiştir(Panoda) Şayet aynı şekilde gösteriyorsa sorun sensördedir. Fakat doğru gösteriyorsa sorun modüldedir.
4-20 analog giriş modüllerini kandırmak için :
direnç değeri = Besleme voltajı / (istenilen mA cinsinden akım /1000)
Besleme voltajı = Transmittere verilen çalışma gerilimi ? 24V 10V hangisi ise...
İstenilen mA değeri: Her transmitter full skala çalışmaz yani depo boş iken 4 dolu iken 20 mA çıkış değeri verecek diye bir kaide yoktur. Bu değer belki 15-20mA yada 8-12mA olabilir. PLC diğer değerleri hata olarak kabul edebilir.

Sensör testi:
Yukarıda verilenlere göre transmitter besleme voltajı değerini bulunuz. Voltaja uygun değerde bir direnç ile transmitter çıkışını köprüleyiniz. (24 volt için minimum 1.2K / 10 volt için 500 ohm vs vs) ölçü aletinizde farklı hacimlerde farklı voltajlar ölçüyorsanız. Orantı kurarak çıkan voltaj değerlerini karşılaştırınız. Örnek: 1/2 hacimde VCC=24V ise Uout=12V , 3/4 hacimde VCC=24V ise Uout=16V gibi (ayrıca bknz artan azalan transmitterler vs)

Kolay gelsin..
 
cevaplarınız için teşekkür ederim potansiyometre ile seviye sensörünün uçlarını söküp değerleri değişitrmeye çalıştırmıstım ama sadece bir tankta lineer bir tepki yakaladım. Şöyle özeetliyim A ve B tanklarında sıvı seviye sensörleri var ve tanklar neredeyse boş olmasına rağmen boş gösteriyorlar ben gidip A tankının sıvı seviye sensörünü söküp yerine 5k pot bağlıyorum potu oynattığımda B tankı seviyesi değişiyor.diyorum ki demekki A tankı ve B tankı sesnsörlerinn PLC girişleri yanlış olmuş yerlerini değiştiriyorum bu sefer yine tanklar full gösteriyor..sonra eski haline getiriyorum yani Atankı sensörü yerine ppot bağlı konumda iken B tankı seviyesı değişiyor. Yine gidip ( A tankına pot baglı konumda iken.) busefer B tankı sıvı sevıye sensörünü devre dısı bırakıp baska bır pot bağlıyorum busefer yıne 2 tankta full gösteriyo..bu arada sensörler tank gövdesinin toprağına bağlı ,plc tarafında toprak ucu bağlanmaması burada bı sıkıntı olabılırmı?
 
Mesafe ne kadar ? kullandığınız kablonun özelliği nedir? Bu özellikler endirek olarak "topraklama" konusunada bağlıdır.
Ayrıca
1- Bu tanklar aynı tür sıvıyımı depoluyorlar?
2- Transmitterleriniz azalanmı artan yönündemi?
3- 4-20 mA çıkışlı transmitter yerine pot bağlarsanız. Tabiki full göstericeklerdir(2. maddeye istinaden).
4- PLC deki analog modülün dip swiçleri hangi konumda ? 0-10V mi yoksa 4-20mA yani V mi I mı?

Testi birde böyle deneyebilirmisiniz_?
+24V ---> 1.2k direnç ----> 10K pot ------> Analog cihazın I0 (akım giriş kanalı no:0) Girişine
-24V ------------------------------------->Analog cihazın Comm girişine
Yanlız dikkat et 1.2k direnci pota seri olarak lehimle yanlış bağlantıda analog girişin optosu yanar !

***Sanırım PLC nize gelen sinyallerde (güç kaynağı(varsa) girişi, dijital girişler veya çıkışlar) parazite maruz kalabilir.
Ayrıca transmitter ve plcnin markasını yazarsan (veya pm atarsan) sevinirim.

Kolay gelsin...
 

Forum istatistikleri

Konular
128,126
Mesajlar
915,241
Kullanıcılar
449,838
Son üye
sarioglu_55

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst