PLC Çıkış Türü Ne Olmalı? Neden?

kabiliyet

Üye
Katılım
21 Tem 2007
Mesajlar
597
Puanları
1
Arkadaşlar makinalarda sürekli valf aç kapa yapılması gereken sistemlerin plc çıkışlarını transistör çıkışlımı kullanmak daha doğrudur rölemi. rölelerin belirli bir açma kapama önürleri vardır. tectübeli arkaraşlar hangisini kullanırsak ömrü uzun olur.
 
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
valf bobinlerin deşarj gerilimleri ve tesisatta kısa devre olması durumda transistörlerin sürekli enerji verme tihlikelerini nasıl yokederiz.
 
tristör çıkışlının akımına dikkat edilmelidir valf çıkışa göre daha yüksek akımlıysa portu yakarsın tristör çıkışlı onunda çıkışına ssr bağlayabilirsin
 
Elektronik çıkışlılar daha uzun ömürlüdür. Fakat hatalara karşı daha duyarlıdır ve kontak açık konumdayken gerilim 0 (sıfır) volta düşmez. Kontrol edeceği sistem yüksek omajlı ve gerilime karşı fazla duyarlıysa röle çıkışlı kullan. Çok fazla operasyon gerekiyorsa elektronik çıkışlı.

Kolay gelsin.....
 
Transistör çıkışlı al fakat valf bobinlerini direk olarak I-O kartına bağlama.Tek kontak roleyi çektir PLC ile role kontağındandan da Valf bobinler besle.Bu işin en mantıklısı ve en çok uygulanan yöntemi budur.Kolay gelsinn...
 
Transistör çıkışlı kullan, bağladığın endüktif yüklere (röle, valf...) ters diyot takmayı unutma.
 
hız sorunun yoksa röleli plc kullan. plc çıkışlarına söketli 24 v röleler koy ve plc bu röleri sürsün, bu rölelerde yükleri. bu şekilde çok dayanıklı ve sağlam bir sistemin olur, zor arızalanır.

hız önemli ise; tansistörlü plc kullan, çıkışlara sürülecek yüke göre transistörlü, triyaklı v.b optik kuplör kullan. plc çıkışları optik kuplorü, optik küplörde yükü sürecek. bu şekildede oldukça güvenli bir sistem oluşturursun. optik küplörleride karta direk lehimlemeden soket kullanırsan, arızalananları kolayca çıkarıp yenisini sokete takarsın..
kolay gelsin..
 
hız sorunun yoksa röleli plc kullan.QUOTE]

Hocam bir süre sonra röle kontaklarında sorunlar yaşamaya başlar. En güzeli transistör çıkışlı PLC kullanmaktır. Çalıştığım işyerinde yüzlerce PLC var, daha hiç röle çıkışlı olanına rastlamadım, kısa devre vs. sebeplerle bozulan transistör çıkışlı PLC'ye de rastlamadım.
Saygılar.
 
Merhaba
Transistör çıkışlı bir plc ile izole röle veya ssr kullan.
Harici bir problemden dolayı bir sorun olduğunda sadece röle arızalanır. PLC modülü korunmuş olur. Ayrıca senin sorunu gidermen bir röleyi değiştirmen ile son bulur. Arızayı giderebilmen hem hızlı hemde ucuz olur.
Eğer röle çıkışlı bir plc kullanırsan bir sorundan dolayı röle arızasında modülü değiştirmen gerekecektir. Bu da maliyet açısından firmanın istiyebileceği bir şey olmaz. Ayrıca elinde yedek modül yoksa bunun temini için geçecekecek süreyide unutmamalısın. Elinde yedek modülün yoksa arıza süren uzayabilir.
Şimdi bakarsan birinde sadece röleyi değiştirip çalışmana devam ediyorsun. Arızayı gidermen 5-10 dakika ve maliyeti bir röle fiyatı.
Diğerinde ise bir plc modülü değiştiriyorsun süre?- maliyet kullandığın plc markasına göre değişir . Ama sonuçta bir röle fiyatından çok fazla olacaktır. Yok ben modülü açıp röleyi değiştirim diyorsan o zamanda Bakım süren uzayacaktır.

Ayrıca bobin üzerine ters diyot koymayıda ihmal etme. Bu röle kontağının ömrünü uzatacaktır.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,162
Mesajlar
915,577
Kullanıcılar
449,921
Son üye
TursuBidonu

Yeni konular

Geri
Üst