Plastik kalpli adam

jelly123

Üye
Katılım
28 Ara 2010
Mesajlar
10
Puanları
1
Kalp hastalıkları milyonlarca kişinin hayatını tehdit ediyor ve nakledilebilecek kalp sayısının çok kısıtlı sayıda olması nedeniyle tıp bilimi uzunca bir süreden beri bu soruna kesin bir çözüm arıyor.
(Metin Güneş / CNN TÜRK / Londra) -- Oklahomalı papaz Troy Golden bir gün tekleyeceği bilinen bir kalple yaşıyordu.

Marfan sendromu olarak adlandırılan genetik hastalık, doğduğu günden beri kalbi ve kapakçıkları da dahil olmak üzere vücudundaki dokulara yavaşça saldırıyor.

41 yaşında kritik bir ameliyat geçiren Troy’un kapakçıkları yenilenip, kalbinin duvarları yeniden şekillendirildi.

Ama durumu kötüye gitmeye başladı ve Ocak 2010’da adı kalp nakli listesine yazıldı ancak süre doldu ve aranan kalp bulunamadı.

Troy’un kalp cerrahı Dr Doug Horstmanshof, “Biz de farklı bir şey denemeye karar verdik. Kalbi tamamen değiştirecektik” dedi.

Geçtiğimiz yılın eylül ayında, Troy ABD’de tüm kalbinin yerine Tam Suni Kalp adı verilen bir aletin takıldığı birkaç kişiden biri oldu.

Bu alet plastikten yapılmış olup, 160 gr ağırlığında ve biyolojik kalpten biraz daha büyük. Sırt çantasında taşınabilen bir hava pompasıyla çalışıyor.

Troy’un doktorlarından James Long kalbin çıkarılıp yerine aletin takıldığı anı şu sözlerle anlatıyor:

“Gerçekten dehşet verici bir durumdu. Göğsün içine bakıp hastayı hayatta tutan tek şeyin kalbinini yerine taktığımız sentetik bir pompa olduğunu görmek kaygı verici bir durumdu” dedi.

Troy’un sentetik pompanın hiç durmadan çıkarıdığı sese alışması gerekti. Ama şimdi artık kendisini çok daha iyi hissediyor ve kendisi için yapılanlara minnettar olduğunu söylüyor.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,158
Mesajlar
915,528
Kullanıcılar
449,905
Son üye
smartnet

Yeni konular

Geri
Üst