Piyasada kablo sıkıntısı mı var?

Suat_Korkmaz

Profesyonel Üye
Katılım
30 Ara 2011
Mesajlar
4,985
Puanları
1,506
Yaş
48
Ben hareket kablolarını otomasyoncudan alıyordum. Konuştuğuma göre bu kabloları bir firmaya ürettirmişler. Stokları tükenmiş ve yeni sipariş vermeye niyetleri yokmuş.
Piyasada LIYCY tipinde kablolar var ama harekete uygun mu bilmiyorum.

Özellikle spindle için 4x1.5mm ekranlı kablo arıyorum. Nereden bulurum?
 
..2 adet blendajlı hoparlör kablosu iş görebilir.
 
neyin sıkıntısı yok ki ithalatçı mal getirmiyor üretim yok en basit malzeme dahi bulunmuyor olan da çok pahallı allah sonumuza yardım etsin 30 yil öncesi yine geri geldi o yok bu yok
 
İhracat az oldukça bu tarz durumların olması normal. Batar çıkarlar. Talep olduğunda yenisi kurulur. Akledip biraz dış pazara yoğunlaşsalardı üretimlerini durdurmak zorunda kalmazlardı.
 
Servo için yurt dışından bir enkoder kablosu aldım. Içinde 3x2x0.22mm + 5x0.5mm iletkenler var. Örgülü ekranı var. Beni asıl mest eden dış kılıfı. Kılıfı oto lastiklerinde kullanılan malzemeden yapmışlar. Çok esnek ama çok sağlam. Inanın kılıfı kesmek için siyiramadim. Parmaklarım ağrıdı. Maket bıçağı ile kesik atmak bile çok zor. Hayran oldum kabloya.
 
Ben hareket kablolarını otomasyoncudan alıyordum. Konuştuğuma göre bu kabloları bir firmaya ürettirmişler. Stokları tükenmiş ve yeni sipariş vermeye niyetleri yokmuş.
Piyasada LIYCY tipinde kablolar var ama harekete uygun mu bilmiyorum.

Özellikle spindle için 4x1.5mm ekranlı kablo arıyorum. Nereden bulurum?
Bende aynı durumdan müzdaripim uzun araştırmalarım sonuncu bu kabloyu erse adlı firma üretiyor. https://urun.n11.com/salt-malzemeler/erse-4x15-liycy-blendajli-kablo-P296815349 satıcının kendi sitesi de var daha uygun fiyat bi deneyecez bakalım
1543774573700.png
 
Evet bunu gördüm ama bildiğim kadarıyla güç kablosunun kıvrımlı değil düz olması gerekiyor. Ne kadar etkiler bilmiyorum. Belki de kullanılabilir, bilmiyorum.
 
Vaktiyle benim babam Türkiye'de bir kablo fabrikasında çalışırdı. Taa o zamanlar bile fiber kablo Türkiye'de üretiliyordu.(yurtdışı destekli) Fakat fabrika kapandı. Çünkü fabrika 6 ayda 1 grev yapıyordu. (4 ayda 1 ikramiye, yılbaşı parası+erzak yardımıcı+kömür yardımı+et yardımı+yağ yardımı+izin parası) vs olmasına rağmen...

Haliyle fabrikanın gideri bu sebeplerden fazlaydı. Bir de iç piyasada daralma yaşanınca (siyasi istikrarsızlık, darbeler vs) patronlar fabrikayı sattı. Satın alan taşıdı. Sonra kapattılar.

Anlayacağınız sadece üretmek yetmiyor sürdürebilir bir üretim gerekli. Bunun içinde sürekli istikrar ve dış pazara satış(ihracat) gerekir. Daha geçen gün hani kabloların kutuya bağlandığı yere tutucu takılır ya plastik onun envai çeşidini üreten bir firma gördüm. Türkiye'de üretiyor ama asıl satışı dışarıya. %75'ini ihrac ediyor. Ki bu normal bir oran. 80 milyon insanın yaşadığı bir ülkede o malzemeye ancak %25 ihtiyaç duyulur zaten. O iç satışla zaten dükkan bile dönmez normalde. Ama dış satış farklı ülkeler olunca hem ülkeye döviz giriyor hem de dış etkenlerden fazla etkilenmiyor.

Herkes üretmeyi düşünüyor ama asıl mesele sadece üretim de değil. Pazarlama ve satış... Esenyurt, kıraç bölgesinde birçok üretim firması var. Çim biçme makinesinden, biçerdövere, pvc kesim makinalarından, otomasyon üretim makinalarına kadar türlü türlü hafif sanayi ürünleri üretiliyor oralarda. Fakat patronlarına gitseniz 10-20 bin reklam parası ayır deseniz "bizim falancanın yeğen 1.000 liraya yapıyormuş" der size... Bunu parası olmadığından değil, iç pazara satıştan kazandığı patronluk rahatlığı, sizinde onun yaptıracağı işe muhtaç olduğunuzu düşündüğünden böyle der.. Ve pazarlamaya satışa gerekli özeni göstermez. İç pazara satış yaptım mı sevinir. Halbuki iç pazara satış pek sevinilecek birşey değildir.(askeri ürün değilse) Paranın bir cepten diğer cebe geçmesi olayıdır. Günün sonunda ülke olarak birbirimize sattıkça daha da fakirleşiriz.

Üret>Sürekli Üret> Pazarla>Sat>Dışarı Sat ....

Bu olmadıkça çok firma açılır, çok firma kapanır.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,173
Mesajlar
915,636
Kullanıcılar
449,936
Son üye
AsilOzgenc

Yeni konular

Geri
Üst