Piston hız sorunu

skyflood

Üye
Katılım
13 Mar 2007
Mesajlar
12
Puanları
1
Yaş
39
Sistemimizdeki pnömatik pistonun ileri geri hareketi 2 adet 5/3 valfle kontrol ediliyor .Sorun pistonun uzun süre çalışmadığı zaman ilk ileri hareketinde normal hızından daha fazla hızlı çalışması ve sistemi arızaya geçirmesi.Devamlı çalıştığı zaman hız problemi yaratmıyor.Keçelerde sorun olabileceğini düşünüp pistonu değiştirdik,üzerinden hız ayarı yaptık ,hava regülatöründen biraz havayı kıstık fakat bir sonuç elde edemedik.Uzun süre beklediği zaman yine ilk hareketinde hızlı çalışıyor ve sistemi arızaya geçiriyor.Nasıl bir çözüm bulabileceğimiz konusunda yardımcı olursanız sevinirim.Saygılar...
 
Hava tesisatınız nasıl... Eğer piston uzun süre beklediğinde basınç yükseliyorsa bahsettiğiniz duruma sebep olabilir...
 
Sayın ertek hava tesisatımız 6 bar tesisatın başında hava şartlandırıcı var 6 bara ayarlı
 
Tesisatın basıncını 6 bardan aşağıya aldığımızda pistonun itme gücü yetersiz kalıyor ve istediğimiz noktaya kadar itemiyor.
 
Esasen pnömatik silindirler uzun süre çalışmadığı zaman ilk çalışmaları ortam ısısınada bağlı olarak göreceli bir şekilde yavaş çalışır, çünkü soğuyam silindir gövdesi piston keçelerini sıkacağından zorlanır. Ama siz bunun tam tersini söylediğinize göre tek mantıklı açıklaması ilk çalışmadaki Sistem Basıncının yüksek seyretmesi ve bir süre sonra basıncın maks değerine ulaşamaması şeklinde yorumlanabilir. Silindirin üzerinde Hız ayar valfi olduğuna göre, ayarlarını belki biraz daha kısmalısınız, veya Mevcut regulatörünüzü Hassas Seri bir regülatörle değiştirmelisiniz. Silindirinizin özelliklerini ve hattınızda kullanılan regülatörlerin özelliklerinin yazabilir misiniz?
 
İlk çalışmada piston göreceli olarak cidara yapışmıştır. Hava verdiğinizde once gitmez. sonra birden fırlayabilir. Sorun buysa iyi bir yağlayıcı kullanmanızı öneririm.
 
şartlandırıcı üzerinden bir miktar yağ artırımı yaparsanız daha iyi olur
 
basınç sabitlemen gerekiyor ama anladığım kadarıyla gözden kaçırdığın başak bişey olabilir
mesala mekanik bir şıkışma olabilir mi
 
Sayın skyflood; Öncelikle hayırlı işler dilerim. foruma bugün katıldım ve ilk mesajım size olacak.

Aynı sorunu ben de kapak açma sisteminde yaşadım. Olaya şu açıdan bakalım ve sorunu beraber çözmeye çalışalım, uzun süre durduğunda böyle bir sorun ile karşılaştığınızı yazmışsınız. Uzun süreç içerisinde ki bu süreç 5 saat veya 1 gün de olabilir. Pistonun boş olan kısmı- yani piston kapalı konumda ise mil tarafı, piston açık konumda ise piston arkası tarafı bu süreçte basınçsızlaşıyor. dolayısıyla aksi yönde basınçlı hava (6 bar - bulunduğu hacim) verildiği takdirde önünde (diğer tarafta) boşalması gereken hava hacmi çok düşük olduğundan piston hareketini yavaşlatma özelliği olmayacaktır. Dolayısı ile piston oldukça hızlı hareket edecektir.
Şeklinde düşünüyorum...

Çalışan sistemede plc kontrol varmı?, Eğer plc var ise böyle bir durumun yaşanmaması için bir çözüm düşünüyorum.


İyi çalışmalar dilerim.

Hatam var ise affola...
Dünya üç gündür; dün,bugün,yarın. Dün geçti. Yarının geleceği belli değil. Öyleyse bugünün kıymetini bil.

Hasan-ı Basrî(k.s)
 
Piston uzun süre durunca ilk harekette fırlar gibi kalkıyorsa benzer bir sorunu çözmek için biz şu çözümü uyguladık. Piston hareketsiz durumdayken pistonun önünde ve arkasında aynı 6 bar basınç olacak. Ne yöne hareket isteniyorsa o yöndeki basınç valf ile tahliye edilerek hareket başlatılacak...
 

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,851
Kullanıcılar
449,598
Son üye
kadir12366

Yeni konular

Geri
Üst