PIR(Passive Infra Red) Dedektörler

teknoboy

Üye
Katılım
11 Mar 2007
Mesajlar
25
Puanları
1
Yaş
39
PIR dedektörler pasif elemanlardır, çevrelerinden gelen ısı ışınlarının değişimine göre hareket algılarlar. Dedektörün ön yüzünde ısı ışınlarını IR sensör üzerinde çeşitli noktalara odaklayan çok sayıda Fresnel mercekleri bulunur. Sensör üzerine düşen ışınlar, sensör ve ona bağlı devre ile hareket var/yok şeklinde yorumlanır ve bir röle kontağına kumanda edilir.

Bu röle kontağı alarm paneli zonuna bağlanır. Yukarıda gösterilen bağlantı klemensi bu iş için kullanılır, + ve – uçlara 12VDC besleme hattı bağlanır, TAMPER ve ALARM uçları da tamper zonu ve normal zon girişlerine bağlanırlar. Alarm uçlarının kontak tipi PIR üzerindeki ayar yerinden NC veya NO olarak ayarlanabilir.


PIR ‘ın diğer ayar olanakları da hassasiyet ve algılama alanı ile ilgilidir. Hedef büyüklüğüne göre hassasiyet darbe sayımı ile ayarlanabilir. Algılama alanı diyagramında görüleceği üzere, PIR ‘daki merceklerin ışın toplama alanları hüzmeler şeklinde düşünülür. Bir hareket esnasında bunlardan kaçında algılama olduğuna göre bir sayım elde edilir, buna darbe sayımı denir. Dedektörün kaç darbede alarm üreteceği ayarlanabilir. Genelde 1 / 2 / 3 / 4 gibi darbe sayısı değerleri mevcuttur. Büyük hedef için büyük sayı dikkate alınır, yani büyük sayıya göre ayarlamak hassasiyeti azaltır. Hassasiyetle ilgili bir diğer konu da ev hayvanlarına karşı duyarsız olma özelliğidir. Bu özellik, mercekler önüne bir engel koyup algılamanın yerden 50 cm yukarıda başlamasını sağlayarak yada sensörün belli ağırlık ve boyuttan küçük hedeflere karşı duyarsız yapılması ile elde edilir.

Son ayar da algılama alanı ile ilgilidir. Ne kadar uzağı kontrol edeceği, diyagramdaki hüzmelerin yere olan açısına bağlıdır. Bu açının bir sınırı vardır, bu nedenle dikey monte edilen PIR ‘lar hemen alt bölgelerinde hassas değildirler. PIR ‘ın bakış açısı bağlantı ayağı mafsalı aracılığıyla veya PIR içindeki sensörün merceklere göre konumunu aşağı yukarı kaydırarak ayarlanır. Sensör konumunu ayarlama işlemi, elektronik kartı gövdeye bağlayan sabitleme vidası gevşetilip, gösterilen cetvele göre kartı aşağı yukarı kaydırarak yapılır. Kart aşağı kaydırılınca bakış uzağa yönelir, kart yukarı kaydırılınca bakış PIR dibine doğru yönelir. PIR ‘lar her mesafede eşit hassasiyette değildir. Mesafeye göre hassasiyet, algılama alanı diyagramlarında yüksek hassasiyet daha koyu olacak şekilde gösterilir.

Montaj yüksekliği de buna etki eder. Montaj yüksekliği ve kart konumu cetveline göre algılama uzaklığı için örnek tablo aşağıdadır.


Güçlü radyo sinyalleri olan bölgelerde çift filtre ve iletken ekran(conductive shielding) özellikli dedektörler kullanılmalıdır.
Yoğun ve sık ısı değişimi veya ortam sıcaklığının insan vücut sıcaklığı 37 °C civarında olduğu mekanlarda sıcaklık dengelemesi(temperature compensation) özellikli dedektörler kullanılmalıdır.
Ev hayvanı olan yerlerde hayvan bağışık(pet immune) dedektörler kullanılmalıdır.
Bir odanın tüm hacminin gözlendiği yerlerde standart dedektörler başarılıdır. Ancak dar ve uzun mekanlarda ince uzun algılama diyagramlı koridor tipi dedektörler kullanılmalıdır.
Mekanda çok fazla pencere veya algılamayı engelleyecek nesneler varsa 360° algılama yapan tavan tipi dedektörler kullanılmalıdır.
Harici ortamlarda mutlaka özel tasarlanmış harici dedektörler kullanılmalıdır.
Birden fazla Mikrodalga sensörü kullanıldığında, birbirlerini etkilemeyen, girişime(crosstalk) bağışıklık özelliği olan mikrodalga dedektörler kullanılmalıdır.

Özel Amaçlı Dedektörler

Bunlar duman dedektörleri, ısı dedektörleri, şok-darbe dedektörleri, cam kırılma dedektörleri, gaz dedektörleri, su basma dedektörleri vb. özel bir güvenlik amacına yönelik dedektörlerdir. Bunların NC veya NO alarm kontağı vardır ve panelin zon girişlerinden birine bağlanır, sonra bu zon amaca uygun olarak(yangın, 24 saat vb..) programlanır.

Bu tip dedektörlerden bazıları(duman, yangın, gaz vb..) alarm verdikten sonra resetlenmeye ihtiyaç duyarlar. Resetleme, alarm koşulları ortadan kalktıktan sonra belli süre dedektörün beslemesi kesilerek yapılır. Bazı alarm panelleri dedektör resetleme işlemini programlanabilir çıkışı aracılığıyla otomatik olarak yapabilmektedir. Gerekli reset süresi dedektör kılavuzundan öğrenilir.

Özel amaçlı dedektörlerin montajı, kullanılan alana göre özel bilgi gerektirebilir. Özellikle gaz dedektörleri montajı ve testinde gerekli bilgi temin edilmelidir, bunun için dedektörün beraberinde gelen kılavuz ve belgelere bakılmalıdır. Duman ve ısı dedektörleri birleşik olabilir. Duman, gaz, cam kırılma dedektörleri tavana veya duvara, kılavuzunda belirtilen yükseklikte ve duvar mesafelerinde monte edilmeli, uygun metrekareli alanlarda uygun sayıda kullanılmalıdır. Hava cereyanı olan yerlerde duman ve gaz dedektörlerinin başarısı düşebilir, kullanılabileceği azami hava debisi dedektör kılavuzundan öğrenilebilir.

Cam kırılma dedektörleri cam kırılırken çıkan sesle çalışırlar. Kayar cam kapılar, ön kapı yan camları, caddeye bakmayan oda pencereleri için uygundur. Sesle çalışmaları nedeniyle odadaki fon sesinden etkilenirler, kalibrasyon sırasında buna dikkat edilmelidir. Kapı zili, fan, klima vb ses kaynaklarından uzağa monte edilmelidirler. Odada birden fazla cam pencere varsa tavan montajı daha uygundur. Korunacak camlar bir duvarda ise dedektörün camın karşısındaki duvara montajı daha uygundur.


NOT: BU BİLGİLER ŞAHSIMA AİT OLUP BAŞKA SİTELERDE ''FİLANCADAN ALINTIDIR''ŞEKLİ İLE PAYLAŞIMA AÇIKTIR
 
Ben projelerimde paradox DG 75 PIR Kullanmayı tercih ediyorum.Bu PIR evcil hayvan bağışıklıklı, çift dual elementli olduğundan ,yanlış alarm riski daha az.Tecrübesi olanlar PIR seçiminde tercihlerinizi paylaşırsanız sevinirim.
 
arkadaşlar elinde bir PIR devresi olan arkadaş var mı mesela
otomatik lamba armatüründeki röleli devrelerden
aklıma süper bişi geldi de ...
 
Selamlar, konu çok eski ama benim sorunum yeni. Reflex marka 3 adet pır dedektörüm, 3 adet adaptörüm ve şerit ledlerim var. Şerit ledleri kapı girişine mutfak vs. gibi yerlere takmıştım gece ihtiyacıma cevap veriyordu. Ben bunları pır dedektörlerle birlikte bağlayıp gece uyku arası lamba düğmesi aramak istemiyorum. Ben 12 voltu dedektore bağladım, hareket oldukça dedektorde kırmızı led yanıyor hareket var diyor ama hareket oldukça asıl ucuna bağladığım ledler yanmıyor. Ben elektriği dedektördeki 12v + - kısmına bağladım, çalışmasını istediğim led lambayıda alarm kısmına ve tamp kısmına bağlıyorum ama çalışmıyor yani tecrubesizliğimden doğru yapamıyorum heralde. Bahsettiğim cihazları nasıl çalıştırabilirim acaba?
 
Sn. anzolot,

Bağlantıyı nasıl yaptığınızı anlatır mısınız? NO'dan 12V geçirip COM'dan mı şerit LED'lere gidiyorsunuz?
 

Forum istatistikleri

Konular
128,118
Mesajlar
915,149
Kullanıcılar
449,822
Son üye
hamidettin

Yeni konular

Geri
Üst