Piller Hakkında genel

e-art

Üye
Katılım
30 Mar 2019
Mesajlar
2
Puanları
1
Yaş
43
*Pillerin amperinin yüksek veya düşük olmasını belirleyen şey nedir? Meslea içerisindeki aliminyum veya bakır veya grafitin ne kadar fazla veya az oluşu mudur?Ya da pilin büyüklüğümüdür ya da başka birşey midir?
*Pillerin amperinin yüksek olması için ne olması gerekir?
*En güvenli piller hangi tip pillerdir?
*Piller en doğru şekilde nasıl şarj edilmelidir?
*Piller dc mi ac akımla mı çalışır veya doldurulur?

Bu konuda bilgisi olan birileri, bir cümle ile cevap vermeden, bu konuda bizi aydınlatabilir mi?Teşekkürler.
Örneğin bakırın direnci, demirin direncinden daha düşüktür, yani elektriği daha kolay iletir. O halde demirden yapılmış bir pil için amperi daha yüksektir diyebilirmiyiz?
 
Son düzenleme:
Merhaba. Cevaplar;

Pillerin amperinin yüksek veya düşük olmasını belirleyen şey nedir?


Pilin türü (Lityum-iyon, kuru pil gibi) ve hacim olarak da büyüklüğüdür. Kuru pilin ince kalem (AAA) pil veya en büyük (D) boyda olması, en büyük boyda daha fazla amper*saati verebilir, ancak lityum-iyon pilin verebildiği amper*saat kapasitesiyle yani ayni hacimleriyle karşılaştırılamaz, çünkü bu şarjlı pillerin ağırlık/hacme karşılık amper çıkışı en yüksektir. (birim ağırlık, hacime göre net güç çıkışları) bir de pilin/akünün iç direnci ne kadar düşükse (kurşunlu akülerde bu çok düşüktür) dış devrede an az dirençle karşılaşıp örneğin kutup başlarından en yüksek amperi (Kurşunlu akülerde marşı anlık olarak çalıştıran ve anlık olarak çekilen daha yüksek amperleri) kolayca verebilir.

Pilin içindeki aliminyum veya bakır veya grafitin ne kadar fazla veya az oluşu mudur?Ya da pilin büyüklüğümüdür ya da başka birşey midir?

Bunun için pil içindeki bu elektrotların kimyasal reaksiyona giren (kuru pilde ortadaki grarfit çubuğun elektrolite tam temas eden yüzeyi, bu elektrolitin yoğunluğu, vb.) kısmı da çok önemlidir, örneğin lityum-iyon pil türü gibi seçilen türü de çok önemlidir.

Pillerin amperinin yüksek olması için ne olması gerekir?

Şarjlı pil, akü ise bunların tam şarjlı olması, pil ise çok taze olması, uzun süre rafta oda sıcaklığından daha yüksek derecelerde beklememesi lazımdır. Kuru pillerde satılabilen en büyük D boyunun seçilmesi, lityum pillerde fazla amper*saat verenini, amper*saat kapasitesi büyük olanının seçilmesi gerekir.

En güvenli piller hangi tip pillerdir?

Güvenliden kastınız patlama, yanma güvenliği açısından şarj/deşarj şartlarına uyulmazsa lityum piller hem şarjına hem saklma koşullarında sıcaklığa dikkat edilmezse kimyasal patlama açısından en tehlikelisidir, kablolarındaki kısa devrelerde sigorta olmadığında kabloları yakma riskli, nikel-kadmiyum şarjlı pil ve aküler için de ayni durum geçerli olup kuru pillerin kısa devresinde sadece dışarıya elektrolitini sızdırarak unutulduğu cihazların elektronik kartlarına, devrelerine zarar verebilme riskleri bulunur. Kutup başları tam kısa devre edildiğinde en güvenli olanı hangi boyda olursa olsun hiç şüphesiz kuru pillerdir, çünkü sadece içlerindeki elektroliti dışarıya sızdırmaları, aşırı ısınıp patlama ve yangın riskine neden olmamaları açısındandır.

Piller en doğru şekilde nasıl şarj edilmelidir?

Piller denilirken, sadece şarjlı piller ve aküler türlerine göre nizami şarj şartlarına tam olarak uyularak şarj edilir. Şarj edilemeyen piller şarj edilemezler. Kurşun-asit, nikel-kadmiyum şarjlı pil/akülerde kendi kapasitesinin 1/10’u kadar amperle, lityum iyon şarjlı pillerde bu türleri şarj edebilen bu pil türüne özel şarj cihazları veya kendi balanslı şarj denilen özel elektronik şarj devreleri ile en az 3 kademeli şarj edilirler.

Piller dc mi ac akımla mı çalışır veya doldurulur?

Kesinlikle DC ile şarj edilirler, çünkü kimyasal süreci ancak DC akımla boşalırken sahip olduğu kimyasal reaksiyonların tümünün tersine dönebilmesi veya geri çevrilebilmesi için bu akım türü şarttır, örneğin sinüs dalgası şeklindeki AC akım bir alternansta tam doldururken diğer alternansta şarjlı pilin/akünün tam boşalmasına, sonuç olarak şarjlı pil/akünün hiç şarj olmamasına neden olur.

Örneğin bakırın direnci, demirin direncinden daha düşüktür, yani elektriği daha kolay iletir. O halde demirden yapılmış bir pil için amperi daha yüksektir diyebilirmiyiz?

Hayır, bunu tam olarak da söyleyemeyiz, çünkü pil içinde bu elektrolite temas eden elektrodun dış yüzey alanı, elektrolitin yoğunluğu, bu seçilen elektrotların elektro-kimyasal reaksiyonlara kolay girebilme özelliği, seçilen elektrotlar arasındaki kimyasal açıdan volt farkının, birbirlerine göre kimyasal açıdan en yüksek şartında seçilebilmesi, bu pilin volt/amper çıkışını belirleyendir, elektolitin grafit, çinko, lityum, kurşun, demir (Edison’un alkali demir-nikel aküsü gibi) cinsinde olması, öz-elektrik direncinin daha yüksek veya düşük olabilmesi bu pilin dış devredeki çıkış amperini tam olarak belirleyeni değildir.

Örneğin kuru pildeki çinko pilin dış kabının grafit olan iç elektroda göre elektrik iletimi daha fazla olabilir, ancak kullanılma şeklinde, içindeki elektrolite temas etme yüzeyi bir şekilde dengelenerek dış devreye yine istenilen amper*saat kapasitesindeki elektrik akımının çıkması sağlanabilir. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
127,956
Mesajlar
913,899
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst