Pil Koruma Devreleri

Fatih75

Üye
Katılım
23 Tem 2018
Mesajlar
19
Puanları
1
Yaş
26
Pil Koruma devrelerinin özellikler kısmında Pil voltajının 2.5 volt lara düştüğünde akım çekilmesini engelleyeceği yazıyor. Pilin bilgi kağıdında ise 2.9v yada 3.0v da akım çekilmeyi bırakmamız gerektiği yazılmış. Bu olay kafamı karıştırıyor. İnternette farklı devrelerde araştırdım çoğunda 2.5v yada 2.7v da akımı kestiği yazıyor.
Bu durum uzun vadede pile zarar vermez mi ?

Pili bir ışıldakta kullanıyorum. Işıldak 4v ile yanıyor. Pil tam şarjlıyken gayet parlak fakat pil bittikçe (3v un altına indiğinde ) ışıldakta aşırı güç kaybı oluyor. Pile zarar verdiğini düşünüyorum.

Pillerin özellikleri ise 18650 Li-ion pil.
 
Şarzlı matkaplarda yüksek akımlar çekildiğinden izin veriliyor. Düşük akım ile o gerlimlere düşülürse pillerin ömürleri kısalıyor. 4 volt ile çalışan ışıldakları 18650 lion piller ile çalıştırabiliyorum. Başkalarına yaptıklarımda ışığın azalmasını beklemeden şarza takın uyarısında bulunuyorum. Mümkünse ışığı sönmeden şarza bağlayın. Acilse zaten sönene kadar kullanırsınız ömrü o zaman önemsenmez.
 
Çalışma konusunda bir sıkıntısı yok olağan şeyler diye düşünüyorum da. Araştırdığım kaynaklarda 18650 pillerin 3v altına düşmesi pek tavsiye edilmiyor pil ömrü açısından. Nasıl bir önlem alabileceğimi merak ediyorum açıkçası. 2.5v a düşmesi açıkçası düşündürdü beni.
 
Önlem olarak Lityum-ion pilleri kullanırken (buna cep telefonları dahil) şarj aralıklarını %20-80/90 gibi tutmak gerekiyor.Yani minimum %20 ye inince şarj edip %80-90 şarja ulaşınca da şarjı kesmek.

Bunların haricinde pilin limitlerini sonuna kadar zorlarsanız çevrim ömürleri (yani güç kaybetmeden kaç defa deşarj-sarj olabilecekleri) dolmadan bile kapasite kaybı yaşarlar ve iç direnç geliştirirler.

Kapasite kaybı malum imal edildiği değeri artık tutamazlar.İç direnç gelişince de pilden istediğiniz miktarda enerjiyi istediğiniz birim zamanda çekemezsiniz.Bunun neticesinde de cihazlar kapanır yada işini yapamaz hale gelir.
 
Cevaplarınız için teşekkür ederim. Peki bu pillerden 3v altına düştüğünde akım çekilmesini engelleyebileceğim bir yöntem var mı ? Kullandığım pil koruma devresi 2.54v da deşarj'ı sonlandırdığını belirtiyor önerilenin çok altında bir değer olması beni endişelendiriyor açıkçası.
 
Çok takılmayın kullanın biterken pil gerilimi hızlı düşer sorun çıkarmaz.
 
Teşekkür ederim hocam lakin bu olay normal birşey mi piyasada pil koruma diye geçen her devre aşağı yukarı 3v altında deşarjı bitiriyor. Bu durum pil sağlığı için zararlı değil mi ?
 
Toleransları var zararlı ama birden öldürmüyor (sigara gibi).
 
Anladım hocam. Ayrıca yardımınız içinde teşekkür ederim.
 
TYBfIFzWrQA10Grb8WpIgC7UvDuNJ9t3YDdCt5ijAZDDerDQ79.png
Lityum sarj devresi olan tp4056 sarj kontrolunu sagliyor. Ancak desarj kontrolunu cikista bulunan DW01 isimli entegre sagliyor. Entegre pil voltajini takip ediyor ve 2.4 volt gibi bir voltaja gelince cikistaki mosfeti yalitima goturerek pili koruyor.

Yabancı forumlarda da bu konu konusuluyor. Oneri olarak pili korumak icin yukaridaki gibi bir uygulama yapmislar.

Denemedim ama mantikli gorunuyor.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,959
Mesajlar
913,914
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst